Romania risca sa ramana fara medici
Dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, multi medici romani au luat in serios varianta emigrarii. Daca in fiecare an doua mii de medici parasesc Romania, iar studentii se gandesc si ei sa lucreze in strainatate, riscam sa ramanem fara doctori?
Anul 2007 a fost anul premierelor in sistemul medical romanesc. Primele banci de celule stem isi deschideau portile, promovand noutatile cercetarilor medicale mondiale. Tot atunci, se inaugurau multe clinici private bazandu-se tocmai pe starea precara a spitalelor romanesti. n acelasi timp insa, indata ce au vazut oportunitatea de a lucra in strainatate, sute si apoi mii de medici au emigrat in Vest, satui de salariile mici, de lipsa aparaturii si a medicamentelor si uneori obligati sa renunte la timpul liber pentru a se dedica in totalitate profesiei.
"Potrivit regulilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, daca migratia medicilor intr-o tara depaseste 2% din totalul personalului medical, statul trebuie sa declare cod rosu si sa ia masuri", sustine profesorul Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. Desi media emigrantilor a fost pana acum in jur de 6-7%, masurile luate de Guvern prin Ministerul Sanatatii au fost inexistente. Numai anul trecut au parasit Romania cinci mii de angajati din sistemul de sanatate - 1.800 de medici si restul asistente. Aceasta face ca in tara sa avem acum 41.000 de medici, multe judete cu specializari ramase fara doctori sau comune care nu mai au medic de familie.
Vasile Astarastoae sustine ca motivele plecarii pentru a profesa intr-o alta tara tin, in primul rand, de dorinta medicilor de a-si dezvolta cariera profesionala si de a atinge performanta, depasind frustrarile acumulate in Romania din cauza lipsei echipamentelor medicale. n al doilea rand, medicii sunt tentati de veniturile de 8-10 ori mai ridicate decat cele din tara. "In proportie de 80%, castigurile medicilor sunt degradante. Potrivit grilei noii legi a salarizarii unice, un medic specialist este situat sub nivelul unui secretar de comuna cu mai putin de 3.000 de locuitori", sustine presedintele CMR. In plus, conteaza foarte mult si pozitia medicului in societate. Astarastoae afirma ca medicul roman este nevoit sa improvizeze ca sa realizeze performanta, iar atunci cand nu are rezultate este rapid blamat. Peste toate acestea se adauga o atitudine a autoritatilor care "lasa de dorit" fata de un mediu profesional de elita, multi dintre medici fiind umiliti de institutii precum Casa de Asigurari.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro