Credit Agricole: Din cauza Romaniei si a Ungariei nu au incredere investitorii in Europa Centrala
Romania face tot posibilul sa respecte angajamentele fata de FMI, insa deficitul de cont curent in continua crestere si cererea slaba de consum nu sunt de bun augur, iar riscul ca recesiunea sa continue exista inca, apreciaza analistii bancii franceze Credit Agricole.
Guillaume Tresca, analist al Credit Agricole, apreciaza ca in Europa Centrala si de Est se adancesc diferentele de performanta economica intre state, cu Romania si Ungaria "luptandu-se sa iasa din turbulentele crizei" pe de o parte, iar de cealalta parte cu Polonia si Cehia care "prezinta oportunitati atractive" pentru investitori. Analistul crede ca aceste discrepante intre tari vor continua sa se manifeste si pe parcursul ultimului trimestru din 2010.
"Europa Centrala sufera de pe urma unei perceptii inca defavorabile a investitorilor, iar daca este asa, este in special din cauza situatiei din Ungaria si Romania, care raman destul de riscante", apreciaza Tresca, notand ca ambele tari incearca sa-si reduca deficitele si sa stimuleze cererea interna pe fondul unei instabilitati politice interne. Polonia si Cehia au avut, in schimb, ameliorari in toate sectoarele pe parcursul trimestrului al treilea.
Banca estimeaza pentru anul acesta o scadere a economiei romanesti cu 2%, urmata de o crestere cu 1,7% la anul.
Pentru Ungaria, Credit Agricole estimeaza stagnare a economiei anul acesta, urmata de o crestere de 2,4% la anul. Polonia va termina 2010 pe plus cu 3,1% si anul viitor cu 3,4%, in timp ce economia ceha va creste cu 1,5%, respectiv 3%.
Analistii francezi incadreaza Romania in grupul tarilor unde deficitele de cont curent sunt de asteptat sa se adanceasca si sa ajunga rapid la niveluri aproape nesustenabile pe termen mediu sau lung, incluzand Turcia, Africa de Sud, Romania, unele tari din Orientul Mijlociu care nu sunt exportatoare de energie si zona Africii de Nord.
Prognoza pentru deficitul de cont curent este de 5,8% din PIB in 2010 si de 6,9% la anul. Banca franceza estimeaza ca Romania va incheia anul in curs cu o inflatie medie de 6,2%, care va cobori in 2011 la 5,2%.
Majorarea deficitului de cont curent al Romaniei, ca expresie a dezechilibrului comercial si a influxurilor mai mici de fonduri din strainatate, nu este o premisa buna nici pentru perspectiva cursului de schimb, pe care Credit Agricole il vede la 4,35 lei/euro la sfarsitul lunii decembrie, pentru a ajunge apoi in iunie 2011 la 4,30 lei/euro, urmand sa incheie anul viitor la 4,20 lei/euro.
Grupul Credit Agricole este proprietarul bancii grecesti Emporiki, care are operatiuni si pe piata romaneasca.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro