Dinastia Nonvalorilor

Postat la 29 septembrie 2009 19 afişări

De-a lungul anilor, am invatat sa tolerez multe lucruri detestabile, cu o singura exceptie: incompetenta. Se poate corecta lipsa de buna crestere, se poate controla vulgaritatea in exprimare, se poate pune capat violentelor, dar niciodată nu se poate trata prostia.

Cu cateva zile in urma am citit in presa ceva cu totul strigator la cer. Conform spuselor domnului Gheorghe Pogea - ministrul de finante al Romaniei, "in 2015, salariul angajatilor din sectorul public va creste in medie pana la 3430 lei, in timp ce angajatii din sectorul privat vor castiga cu 31% mai putin, in medie aproximativ 2354 lei". Diferenta de 25%, din prezent, dintre functionarii publici - cu salariul mediu de 2199 lei, si angajatii din sectorul privat - cu salariul mediu de 1758 lei, va atinge 30% in urmatorii ani.

La o analiza corecta a datelor, se observa ca in 2015, decalajul dintre salariul mediu din sectorul public si cel privat va ajunge la 46%. S-a dorit in mod intentionat distorsionarea perceptiei asupra diferentei de salariu, lasand sa se creada ca decalajul va creste doar cu 6%, cand in realitate cresterea va fi de 21%. Intr-un final aceasta afirmatie are rolul de a "cosmetiza" deficitul bugetar in ochii FMI si a publicului roman.

In noiembrie 2008, presedintele Romaniei si guvernatorul Bancii Nationale estimatau in mod eronat o crestere pozitiva a PIB pentru 2009 si negau vehement necesitatea unui imprumut de la FMI. Realitatea s-a dovedit a fi mult prea departe de acele afirmatii cu o evidenta tenta politica:

• PIB-ul din Romania a coborat cu 8,8% in 2009 pana in prezent, conform datelor furnizate de INS

• in luna mai, FMI a aprobat un imprumut acordat Romaniei pe 2 ani in valoare de 13 miliarde euro in timp ce UE si-a dat acordul pentru o contributie de 5 miliarde de euro

Pachetul de salvare a fost convenit in conditii austere, guvernul roman urmand sa ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca deficitul bugetar pentru anul 2009 va fi mai mic de 7,3% din PIB. Aceste masuri ar trebui sa se traduca in reducerea cheltuielilor bugetare in special a celor destinate salariilor din sectorul public. In ciuda celor amintite, ministrul de finante este preocupat de cresterea considerabila a diferentei intre salariul din mediul public si salariul din mediul privat.

Solutia magica pentru rezolvarea acestei preocupari o reprezinta cresterea aproape ireala a PIB pentru urmatoarea jumatate de deceniu. Potrivit domnului Pogea, PIB va creste de la 497 miliarde lei in 2009 la 944 miliarde lei in 2015, altfel spus, rata de crestere a PIB va fi de 5,6% in 2010 şi de 12% în urmatorii ani. Dar cu totii stim cat de precise si realiazbile sunt prognozele institutiilor guvernamentale. Asa ca nu-mi ramane decat se urez "vise placute" domnului ministru.

O analiza mai detaliata a contextului maroeconomic si financiar prezent viitor precum si opiniile mele personale, le regasiti pe http://toniiordache.ro/

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/dinastia-nonvalorilor-4941150
4941150
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.