Expat în România. De la Zoom la full time Romania

Autor: Ioana Matei Postat la 27 martie 2023 239 afişări

Americanul Mike Makar a ştiut dintotdeauna că vrea să îşi construiască o carieră în domeniul tehnologiei, astfel că şi-a urmat cu perseverenţă visul de a conduce un business în domeniu. Mai puţin predictibilă a fost însă mutarea sa în România, unde a decis să rămână pentru a-şi urma acest vis. De aproximativ trei ani conduce MassMutual Romania, centrul global de servicii al companiei americane de asigurări cu acelaşi nume, iar după ce a fost nevoit să pună bazele celor două birouri de aici aproape exclusiv „prin Zoom”, a decis ca prezenţa sa fizică în  ţara noastră să fie cât se poate de permanentă.

Mike Makar a vrut să lucreze în domeniul tech dintotdeauna. Chiar şi în perioada facultăţii, visa să fie, printre altele, pilot, dar a ajuns să aleagă tehnologia pentru că îi place, de asemenea, businessul. „Pentru mine, a fost drumul potrivit pentru că am putut să văd puterea tehnologiei informaţiei, iar când eşti motivat şi perseverent în urmarea pasiunilor tale, poţi găsi calea care ţi se potriveşte cel mai bine”, spune el. A acumulat peste 15 ani de experienţă în software development şi tehnologia informaţiei, dintre care aproape 10 ani în cadrul World Bank Group ca senior IT manager, acesta fiind şi rolul pe care l-a avut înainte de funcţia actuală. Şi chiar dacă şi-a anticipat parcursul profesional datorită pasiunii pentru tehnologie, nici prin gând nu i-ar fi trecut că se va muta în România, ţară despre care nu ştia prea multe când a ajuns aici în vara anului 2019, din rolul de head al companiei MassMutual Romania. „Când MassMutual a decis să exploreze baza de talente din Europa, căutam un loc care să ofere forţă de muncă bine educată şi foarte calificată, să fie un centru de tehnologie în creştere, să aibă stabilitate geopolitică, internet de mare viteză şi o cultură construită în jurul ştiinţei şi tehnologiei. Când am deschis cele două birouri MassMutual din România, în Bucureşti (august 2020) şi Cluj (martie 2021), eram chiar în mijlocul pandemiei şi a trebuit să punem bazele companiei complet de la distanţă - angajându-ne colegi la distanţă şi aducând echipa de management împreună. Nu am putut călători în România din cauza pandemiei şi a interdicţiilor de călătorie, aşa că a trebuit să facem totul online prin întâlniri Zoom. Am reuşit să călătoresc în România la 15 luni după acel moment şi atunci am reuşit în sfârşit să întâlnesc echipa pentru prima dată”, îşi aminteşte el. După doi ani, MassMutual România a crescut la peste 350 de angajaţi: „Uitându-mă înapoi la începutul nostru şi la unde suntem acum, trebuie să spun că sunt mândru şi recunoscător pentru şansa de a fi aici şi de a lucra cu o echipă fantastică, de-abia aştept să văd ce vom realiza împreună în continuare”. 

De altfel, el consideră că principalele realizări, dar şi provocări ale carierei sale ţin de stabilirea celor două birouri de aici:  „Să pui bazele unui nou business aduce mereu provocări, dar să faci asta în perioada pandemiei şi de pe un alt continent este ceva cu totul diferit. De aceea sunt incredibil de mândru de una dintre principalele mele realizări: să punem bazele MassMutual Romania în perioada pandemiei şi să prosperăm într-o piaţă extrem de competitivă. A fost o provocare imensă, dar am fost capabili să navigăm printre obstacole şi să ne stabilim ca unul dintre jucătorii cheie din industrie. A trebuit să ne adaptăm rapid la noi modalităţi de lucru, de la remote onboarding la întâlniri de echipă virtuale, a trebuit, de asemenea, să fim inovatori şi strategici în abordarea noastră legată de construcţia relaţiilor cu partenerii noştri şi de atragerea oamenilor talentaţi care să se alăture organizaţiei noastre. În cele din urmă, munca noastră a fost răsplătită şi am fost capabili să creştem şi să ne realizăm scopurile în pofida dificultăţilor. Sunt recunoscător pentru oportunitatea de a face parte din această călătorie extraordinară şi pentru echipa extraodinară cu care pot să lucrez”.

Responsabilităţile lui principale ţin acum de managementul expansiunii echipei şi de ajutarea companiei-mamă, Massachusetts Mutual Life Insurance Company (MassMutual), să îşi păstreze statutul de lider în materie de inovare, în timp ce se concentrează pe nevoile actuale şi viitoare ale clienţilor. Una dintre aceste priorităţi este să continue să se maturizeze ca organizaţie, ceea ce s-ar traduce prin construcţia unei fundaţii puternice, care va susţine creşterea şi succesul companiei pe termen lung: „Lucrăm îndeaproape cu echipele noastre pentru a ne asigura că toată lumea are o înţelegere clară a nevoilor de business şi se luptă pentru pentru excelenţă la nivel general, deoarece acest lucru ne va ajuta să impulsionăm inovaţia continuă. Ştim, de asemenea, că creşterea nu se referă doar la companie, ţine de oameni de asemenea, astfel că una dintre priorităţi continuă să fie să ne asigurăm că ai noştri colegi au planuri de dezvoltare bine puse la punct. Investim în continuare în dezvoltarea lor şi în încurajarea unui mediu de lucru care să îi susţină; suntem dedicaţi să le oferim resursele şi susţinerea de care au nevoie pentru a face lucrurile să se întâmple, în timp ce menţin echilibrul între viaţa personală şi privată. În cele din urmă, succesul nostru ca organizaţie este un efort de echipă şi ne bazăm unii pe ceilalţi pentru a reuşi.” Din rândul realizărilor recente, menţionează numirea ca Angajator al Anului în clasamentul Top Angajatori Undelucram.ro, atât pentru categoria IT&C, cât şi în clasamentul general: „Ţinând cont că suntem prezenţi în România de doar doi ani, această distincţie reprezintă o onoare şi o recompensă pentru fiecare dintre colegii noştri, care au pus o cărămidă în această cultură. Începutul a fost plin de provocări, dar am făcut constant eforturi să ne creştem prezenţa aici şi să atragem cele mai bune talente – pe cei care s-au potrivit valorilor noastre şi au încurajat o cultură de învăţare”.


Carte de vizită

Mike Makar, head of MassMutual Romania

1. Este head of MassMutual Romania din iulie 2019;

2. Anterior, timp de aproximativ nouă ani, a lucrat din Washington DC pentru World Bank Group;

3. A absolvit studii de tehnologie şi business la Duquesne University, în Pittsburgh, Pennsylvania.


MassMutual este o companie americană de asigurări care operează pe piaţa locală două centre globale de servicii – la Bucureşti şi la Cluj - unde sunt dezvoltate produse digitale şi soluţii tehnologice pentru compania mamă.


Dragostea (de România) durează mai mult de trei ani

Invitat să descrie ţara noastră într-un singur cuvânt, la aproape patru ani distanţă de primul său contact cu aceasta, CEO-ul MassMutual Romania răspunde simplu: „Frumoasă”. Şi pare să vorbească serios, având în vedere că a ales să se stabilească aici şi se întoarce la casa sa din SUA de doar de două-trei ori pe an, mai ales pentru aripile de pui Buffalo, care îi lipsesc cel mai mult de acolo. Per ansamblu însă, se simte norocos să călătorească şi să experimenteze diverse culturi -  iar viaţa de expat în România îi aduce aceste beneficii: „Pentru mine, cel mai important ţine de oportunitatea să pătrund în cultura românească, să experimentez un nou mod de viaţă, să gust feluri noi de mâncare şi să fiu deschis la noi şanse profesionale. Per ansamblu, să fiu expat în România mi-a dat oportunitatea unică să îmi extind orizonturile persoanale şi profesionale, să îmi lărgesc perspectiva şi să dobândesc noi experienţe de viaţă”.

Mike Makar a ajuns aici pentru prima dată în septembrie 2019, când a venit în ţară pentru a decide care să fie cea mai bună localizare pentru deschiderea unui birou MassMutual. Au ajuns ca în cele din urmă să aleagă atât Bucureştiul, cât şi Clujul, chiar dacă asta nu se afla în planurile lor iniţiale. Iar prima sa impresie a fost cât se poate de bună: „Am fost impresionat de cât de prietenoşi sunt oamenii şi de cât de bine se vorbeşte limba engleză aici. M-am simţit confortabil imediat în România - nu realizasem până atunci cât de frumoasă era ţară şi cât de fascinante sunt istoria şi cultura sa”.

Apoi, bineînţeles, a venit pandemia şi nu s-a mai putut întoarce până în iunie 2021: „De atunci, am observat că România s-a adaptat bine schimbărilor pandemice şi oraşele au devenit mai vibrante. Căldura şi ospitalitatea oamenilor rămâne aceleaşi şi continuu să fiu impresionat de cultura şi moştenirea bogate ale ţării”. Iar la capitolul ospitalitate şi cultură, include şi deliciile culinare, iar acum, şi escapadele la munte: „Îmi plac sarmalele şi micii, sunt delicioase! Când vine vorba despre destinaţii de vacanţă din România, preferata mea este Braşovul. Oraşul are foarte multe de oferit, de la arhitectura medievală incredibilă până la peisajul care îţi taie respiraţia, frumuseţile naturii din această regiune sunt cu adevărat de neuitat”. Dincolo de aceste impresii, ceea ce apreciază cel mai mult sunt oamenii: „Românii sunt printre cei mai prietenoşi, deschişi şi buni oameni pe care i-am întâlnit. Au tendinţa să fie primitori şi mereu bucuroşi să împărtăşească din cultura lor. Acesta a fost unul dintre lucrurile care m-au impresionat cel mai mult atunci când am sosit pentru prima dată în România. Oamenii mă întreabă mereu ce îmi place mereu în România şi, cu mâna pe inimă, pot să spun că sunt oamenii. Când vine vorba de personalităţi pe care le admir, aş putea să spun Henri Coandă, un inventator strălucit şi inginer care a adus contribuţii semnificative tehnologiei aviaţiei, a cărui moştenire există şi în prezent.

Numele lui a fost, de asemenea, unul dintre primele nume pe care le-am văzut când am aterizat în România”.  Executivul observă însă şi diferenţele culturale care stau între noi şi americani, iar acestea ţin mai ales de felul în care comunică: „Cred că românii tind să fie mai direcţi în comunicare, spre deosebire de americani; nu ezită să spună ce gândesc deschis şi direct”. O altă diferenţă importantă ţine de procesul birocratic legat de înfiinţarea unei afaceri în România: „Dacă în Statele Unite procesul este unul relativ simplu, în România poate fi un pic mai complicat, ceea ce implică mai mult timp, efort şi hârtii. De asemenea, GDPR-ul din Europa este mult mai strict decât reglementările din Statele Unite, ceea ce înseamnă că acele companii care operează în Europa trebuie să se conformeze unor reglementări mai stricte legate de securitatea datelor şi de protejare acestora. Există câteva diferenţe între România şi Statele Unite, dar ambele culturi au propriile puncte forte şi oportunităţi”. Când vine vorba de îmbunătăţiri, Makar consideră că ar fi loc de mai bine şi dacă ne uităm la infrastructură: „Infrastructurii rutiere i-ar prinde bine câteva reparaţii şi îmbunătăţiri. Construirea mai multor autostrăzi ar putea ajuta, de asemenea, ca transportul să fie mai eficient şi mai convenabil atât pentru localnici, cât şi pentru vizitatori”. În ceea ce proveşte Bucureştiul, el crede în modernizarea sistemului de tramvaie, prin îmbunătăţirea tramvaielor şi staţiilor, ceea ce ar putea face acest mijloc de transport mai accesibil şi mai atractiv. De asemenea, crede că modernizarea procesului de scanare de la aeroportul din Bucureşti ar putea reduce timpii de aşteptare şi ar îmbunătăţi măsurile de securitate per ansamblu: „România este o ţară foarte frumoasă şi, cu câteva investiţii şi îmbunătăţiri, ar putea deveni o destinaţie chiar şi plăcută şi mai accesibilă, atât pentru cei care trăiesc aici, cât şi pentru turişti”.

Ce urmează pentru compania pe care o reprezintă, cât şi pentru el? „MassMutual Romania a înregistrat o creştere fantastică de la deschidere şi ne străduim să ducem acest succes mai departe. În 2023, ne-am propus să continuăm să ne maturizăm ca organizaţie, întrucât asta ne va asigura succesul pe termen lung. În ceea ce priveşte toate celelalte, sunt încrezător că dacă muncim din greu şi cu dedicare, ne vom atinge obiectivele pentru 2023 şi chiar şi mai departe. Obiectivele mele personale sunt să mă concentrez să mă menţin sănătos prin exerciţii fizice şi prin timp alocat îngrijirii personale; vreau, de asemenea, să citesc mai multe cărţi şi să învăţ limba română.”   

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.