Mihaela Bîtu, ING Bank România: Cred că pandemia ne-a readus în prim-plan atât importanţa progresului tehnologic, cât şi nevoia noastră fundamentală de conexiune umană. Vom depăşi această criză mai întăriţi şi mai pregătiţi pentru viitor

Postat la 01 mai 2021 99 afişări

Mihaela Bîtu, ING Bank România: Cred că pandemia ne-a readus în prim-plan atât importanţa progresului tehnologic, cât şi nevoia noastră fundamentală de conexiune umană. Vom depăşi această criză mai întăriţi şi mai pregătiţi pentru viitor

CEO ING Bank România


Venituri totale (2020): 2,1 mld. lei Profit brut (2020): 574 mil. lei Număr de angajaţi: 2.257


—   Cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o în pandemie:

Cred că pandemia ne-a readus în prim-plan atât importanţa progresului tehnologic, cât şi nevoia noastră fundamentală de conexiune umană. Tehnologia ne-a ajutat fantastic de mult în această criză. Să ne gândim cum ar fi fost această criză cu 10, 15 sau 20 de ani în urmă, cu siguranţă mult mai greu de depăşit. Puterea tehnologiei ne-a ajutat să avem nu unul, ci chiar mai multe vaccinuri în timp record, ne-a permis să ne repliem şi să lucrăm de acasă în foarte multe domenii sau să şi învăţam de acasă. Ne-a ajutat să facem cumpărături online, să comandăm mâncare online, să socializăm online, să facem chiar şi călătorii virtuale. Iar lista poate continua. În egală măsură, criza ne reiterează, în mod acut chiar, importanţa conexiunii şi valorilor umane. Putem vedea adesea gesturi de solidaritate, de compasiune, şi dorinţa crescândă a multora de a contribui la un viitor mai sustenabil. Cu bune şi rele, omenirea progresează şi merge mai departe. Vom depăşi această criză mai întăriţi şi mai pregătiţi pentru viitor. 

—   Cea mai importantă decizie pe care am luat-o în ultimul an:

Prin prisma presiunii începutului acestei crize, aş menţiona deciziile care au facilitat protecţia angajaţilor şi continuitatea afacerilor, într-un mod de lucru neimaginat până atunci. Însă, la fel de important, am luat decizii şi am implementat cu o viteză accelerată măsuri care să sprijine clienţii noştri, dar şi alte categorii de persoane vulnerabile, de exemplu prin programele noastre de CSR. 

—   Cum mi-am menţinut colegii motivaţi în ultimul an:

Sunt bucuroasă că avem o echipă foarte entuziastă şi motivată, chiar şi în aceste condiţii. Am căutat în anul care a trecut să luăm măsuri potrivite care să sprijine angajaţii, pornind cu asigurarea infrastructurii necesare pentru lucrul de acasă în proporţie de peste 90% (neîntrerupt practic de un an de zile), până la a trimite la casele angajaţilor noştri echipament de birou şi a asigura măsuri şi materiale de protecţie pentru cei care au contact direct cu publicul. În paralel, am comunicat foarte mult atât din perspectiva direcţiei strategice, cât şi prin numeroase activări informale pe platforma noastră de comunicare online, astfel încât să menţinem sentimentul de apartenenţă, să ne sprijinim unii pe ceilalţi şi să trecem mai uşor prin această perioadă fără precedent. 

—   Work from home sau de la birou?

În urma pandemiei, paradigma modului de lucru se schimbă ireversibil, cu consecinţe pozitive asupra vieţii fiecăruia şi asupra companiilor care înţeleg această tendinţă şi o vor aplica în mod constructiv.

Opţiunea mea şi a organizaţiei noastre a fost şi rămâne pentru un model de lucru hibrid, care îmbină optim avantajele ambelor formule de lucru. După un an de telemuncă, tuturor ne lipseşte interacţiunea directă, socială, care o completează pe cea pur profesională. De asemenea, cred că productivitatea e greu de susţinut în regim unic de telemuncă pe termen lung. Prezenţa fizică facilitează colaborarea,  inovaţia şi învăţarea, şi, nu în cele din urmă, e necesară pentru menţinerea unei culturi corporative vii. În egală măsură, au apus vremurile în care putem pretinde angajaţilor să fie prezenţi 100% la birou. Apreciem cu toţii confortul şi siguranţa lucrului de acasă, timpul salvat, orele de lucru flexibile. După această perioadă, aşteptările angajaţilor au evoluat, şi pe bună dreptate. La ING, ne propunem un procent de 40% în regim de telemuncă postpandemie şi vom regla dinamic această pondere, posibil la cote chiar mai ridicate.   

—   Locul din care îmi iau energia necesară depăşirii unei crize:

Oamenii din jurul meu, o carte bună, muzica, sau chiar şi o simplă plimbare în parc. Orice perioadă de respiro şi de reflecţie mă ajută să capăt perspectivă şi să depăşesc stresul asociat unei crize.  

—   Persoana care m-a inspirat cel mai mult în această perioadă:

M-au inspirat multe persoane anul trecut şi nu neapărat persoane cu notorietate. Mă inspiră de exemplu mulţi colegi care se implică în susţinerea de cauze sociale cu mult suflet şi modestie. Dacă e să aleg o personalitate marcantă, atunci o aleg pe Angela Merkel, un lider care a schimbat stereotipul masculin de conducător şi care a continuat să fie cel mai proeminent lider european în această nouă criză. M-a impresionat întotdeauna prin determinare, prin fermitate şi hotărârile importante pe care le-a luat împotriva curentului, prin calmul şi umanitatea pe care le emană. În domeniul ONG-urilor, sunt admirabile eforturile şi realizările doamnelor Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu de la Asociaţia Dăruieşte Viaţă, care au demonstrat şi în pandemie o capacitate de mobilizare şi execuţie care nu e des întâlnită.

—   Putere vs. feminitate:

Avem multe exemple de femei care sunt puternice şi feminine în acelaşi timp, din diverse domenii. Fără a fi ostentative şi fără a căuta puterea de dragul puterii şi al controlului, ci pur şi simplu cu dorinţă de a avea un impact pozitiv în progresul societăţii. Astfel de modele ar trebui promovate mai mult, ca inspiraţie pentru noile generaţii de lideri.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.