Premierul Greciei: Facem orice ca sa ne salvam tara!
Grecia va trebui sa reduca in total cheltuielile publice cu 25 de miliarde de euro, in schimbul unui pachet de imprumuturi FMI-UE care s-ar putea ridica la 120 de miliarde de euro in urmatorii trei ani, scrie presa internationala, care a urmarit discutiile de ieri dintre liderii premierul socialist Giorgios Papandreou si liderii de sindicate si patronate.
"Suntem nevoiti sa ducem o batalie pentru supravietuire. Vom face orice ca sa ne salvam tara", a afirmat premierul, adaugand ca negocierile cu UE , Banca Centrala Europeana si FMI pentru determinarea marimii imprumutului se vor incheia in acest sfarsit de saptamana, asa cum au dat de inteles si oficialii de la Bruxelles.
Conditiile UE si FMI, in vederea reducerii cu 25 de miliarde de euro a cheltuielilor, se refera la desfiintarea celui de-al 13-lea si al 14-lea salariu (primele de Paste, Craciun si pentru vacanta de vara), cresterea TVA de la 21% la 23-25% si si majorarea cu inca 10% a taxelor pe tutun, alcool si combustibili. Ar fi vorba si de reduceri ale pensiilor si ale salariilor in sectorul public si inghetarea angajarilor (cu exceptia sanatatii, a apararii si a invatamantului), plus inghetarea salariilor in sectorul privat. Tot in sectorul privat, angajatorii cu mai mult de 200 de oameni vor avea dreptul sa concedieze 4% din ei dintr-un foc, fata de 2% pana acum. Va incepe si desfiintarea contractelor colective in anumite domenii, spre a face mai usor procesul de concediere a salariatilor de catre angajatori. Masurile ar trebui sa duca in total la reducerea deficitului fiscal cu 10-11% din PIB in trei ani, adica 24-25 de miliarde de euro. In fine, guvernul va trebui sa inchida sau sa privatizeze o serie de agentii nerentabile.
Ministrul apararii, Evangelos Venizelos, a anuntat deja ca bugetul pentru armata va fi redus anul acesta cu 25%, in loc de 12,6%, cat intentiona initial, ceea ce inseamna ca vor fi facute cheltuieli de numai 6 miliarde de euro, adica 4,8% din PIB.
Giannis Panagoupoulos, seful sindicatului GSEE al angajatilor din sectorul privat, a declarat ca la intalnirea de joi, sindicalistii au primit o prima mostra din ceea ce va fi un pachet de masuri "foarte severe", "injuste", care vor duce la adancirea recesiunii. "Ne aflam in fata celui mai salbatic si nedrept atac neprovocat", a adaugat Spyros Papaspyros, liderul sindicatului functionarilor publici ADEDY. "Raspunsul nostru va fi dat in strada."
Joi seara, AFP a relatat deja despre ciocniri intre protestatari de strada si politie, cu circa 500 de oameni incercand sa se apropie de cladirea Ministerului Finantelor din Atena. Ciocniri au izbucnit si in fata Parlamentului. Politia a facut ordine imprastiind demonstrantii cu gaze lacrimogene.
Premierul Papandreou urmeaza sa-si prezinte planul de masuri in Parlament la 5 sau 6 mai, in aceleasi zile cand este programata o noua greva generala organizata de sindicate.
Circa 65% dintre alegatorii greci, conform unui sondaj realizat saptamana trecuta de institutul Alco pentru cotidianul Proto Thema, au fost de parere ca premierul Papandreou ar trebui sa respinga orice masura care ar duce la noi taieri de salarii si pensii. Aproape in aceeasi proportie, grecii considera ca Giorgios Papandreou stia care e starea reala a economiei inca dinainte de a fi veni la putere, in octombrie, si ca a indus alegatorii in eroare.
Dupa aplicarea in ultimele luni a celui mai aspru program de austeritate de la al doilea razboi mondial incoace, care a atins aceleasi puncte, reducerea salariilor si cresterea taxelor, veniturile grecilor de rand au scazut cu aproape 20%, cei mai loviti fiind cei cu venituri mici si medii, ceea ce explica si nemultumirea sindicatelor, si amenintarile lor cu viitoare greve si proteste. In esenta, furia lor se explica nu atat prin faptul ca nu inteleg situatia, cat prin frustrarea ca tot oamenii de rand duc greul acestei crize, in vreme ce politicienii care au dus tara in aceasta situatie si clientii lor din mediul de afaceri nu au a se teme de nimic.
In acelasi sondaj Alco/Proto Thema, 65% dintre respondenti au declarat ca politicienii si statul sunt de vina pentru criza economiei, iar 28% au acuzat "speculatorii si evaziunea fiscala". Speculatorii incriminati sunt investitorii straini care au pariat de luni de zile pe intrarea in incapacitate de plata a Greciei, acuzati deschis de premierul Papandreou ca au fortat cresterea artificiala a costurilor datoriei grecesti, ajunse la cel mai inalt nivel din 1998 incoace.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro