Oraşul luminilor a devenit oraşul maşinilor

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 13 octombrie 2016 417 afişări

Oraşul luminilor a devenit oraşul maşinilor

Salonul Auto de la Paris a început într-o atmosferă festivă, sfidând parcă teama unora de a călători în capitala Franţei. Singurul semn de întrebare a venit din faptul că mai multe companii de renume, precum Ford, Lamborghini, Bentley sau Aston Martin, au decis să sară peste eveniment. Motivele au avut însă mai mult de-a face cu bugetul decât cu siguranţa, aşa că cei prezenţi au profitat de ocazie pentru a etala ultimele concepte.

Timp de 18 zile, Parisul se transformă în capitala mondială a industriei auto; evenimentul are loc din doi în doi ani, pentru a face loc şi Salonului Auto de la Frankfurt. Printre sutele de maşini aşezate în cele şapte hale deschise, cele care au atras privirea în mod special au fost, deloc surprinzător, prototipurile. Adică exact acele maşini care nu vor ajunge niciodată pe străzi.

Printre acestea s-a regăsit şi Trezor, un concept propus de Renault. Maşina foloseşte un motor electric pentru roţile din spate, derivat din motorul folosit de francezi pentru maşinile de curse din Formula E. Două pachete de baterii sunt poziţionate în faţă şi în spate, pentru a distribui egal greutatea, în vreme ce motorul produce 345 de cai-putere; Trezor poate ajunge de la 0 la 100 de kilometri pe oră în mai puţin de 4 secunde. Caroseria din fibră de carbon este o operă de artă în sine, iar panoul de bord este dotat cu un ecran touchscreen care permite accesarea mai multor facilităţi.

Vision Mercedes-Maybach 6, prototipul de lux al producătorului german, a fost şi el prezentat oficial la salon. Maşina reprezintă un omagiu adus generaţiei aero-coupe: are aproape 6 metri în lungime şi designul unei maşini electrice. Motorul produce 750 de cai-putere, iar bateria integrată în caroserie promite o autonomie de 500 de kilometri.

Honda a prezentat prototipul Civic Type R, despre care producătorul japonez spune însă că ar fi extrem de similar cu modelul care va ajunge pe străzi în 2018. Civic arată de parcă tocmai ar fi ieşit de pe circuit; motorul ar produce în jur de 350 de cai-putere, maşina având tracţiune pe faţă.

Una dintre cele mai promiţătoare apariţii a fost ID, noul concept al mărcii Volkswagen. Cu o autonomie de până la 600 de kilometri, motorul electric de 25 de kilowaţi pare a fi suficient pentru treburile zilnice din oraş. ID are 5 uşi şi va costa, potrivit celor de la Volkswagen, cât un Golf pe motor diesel. „Vrem să concurăm cu Tesla, Apple şi ceilalţi producători pentru piaţa maşinilor electrice“, a spus Herberg Diess, CEO-ul VW, în timpul evenimentului de lansare. „Fără butoane, fără joystickuri, doar cu ecrane“, a adăugat Diess, adăugând că maşina va intra în producţie în anul 2020.

Lexus a numit cel mai recent concept „viziunea pentru SUV-ul compact al viitorului“, spunând că UX reprezintă un nou pas în redefinirea experienţei  la condus. Dacă va fi sau nu aşa, rămâne de văzut, dar pot confirma că nu doar designul futuristic, realizat de centrul Lexus din sudul Franţei, ci şi interiorul modelului UX duc cu gândul la un film SF: instrumentele convenţionale au dispărut, informaţiile necesare fiind prezentate prin holograme 3D.

Trebuie să amintesc aici şi de G4, noul concept adus de japonezii de la GLM. Este o maşină electrică sport care combină luxul cu mai mult lux, lăsând utilitatea la o parte. Arată într-adevăr extrem de luxos, dar se spune că preţul de peste 200.000 de dolari este exagerat. Cu o autonomie de doar 400 de kilometri, G4 nu îţi dă practic nici măcar timp pentru a afla ce poate să facă. În ce priveşte maşinile care vor intra în producţie (în marea lor majoritate), cei de la Mercedes-Benz au adus peste 20 de modele la Paris, marcând mai multe premiere mondiale. Marca smart, spre exemplu, a devenit primul brand care să ofere toată gama de modele şi în variantă electrică. Privirile au mers însă către noul AMG GT C, o bestie care oferă senzaţii tari prin motorul biturbo V8 de 4 litri care produce nu mai puţin de 585 cai-putere.

Un alt producător german, BMW, a prezentat conceptul X2. Mai ţineţi minte X6? Şi varianta sa mai mică, X4? Ei bine, X2 este continuarea poveştii; o versiune mai mică şi mai accesibilă, din punctul de vedere al preţului, pentru publicul larg. Va intra în producţie, cel mai probabil, în partea a doua a anului 2017. „Conceptul X2 este un vehicul pentru oameni activi, care caută combinaţia potrivită între aspect practica şi confort“, a spus designerul-şef al BMW, Adrian van Hooydonk. „X2 prezintă o nouă şi atractivă faţă a brandului BMW în segmentul compact.“ Momentan, nu îl contrazicem. Audi a prezentat noul Q5, o versiune mai mare şi puternică a unuia dintre modelele care s-au bucurat de un succes nesperat, mai ales pe piaţa din Statele Unite. Tehnologia de bord a fost de asemenea îmbunătăţită, Q5 fiind dotat cu 30 de sisteme de asistenţă rutieră. Maşina va fi produsă la noua fabrică din Mexic, pe care cei de la Audi au inaugurat-o în luna septembrie.

Dacia nu a venit cu ceva nou, ci a prezentat mai multe îmbunătăţiri aduse modelelor Sandero, Sandero Stepway şi Logan MCV. Dacia propune un nou design pentru patru din modelele emblematice ale mărcii: Logan, Logan MCV, Sandero şi Sandero Stepway. Acestea sunt disponibile cu o gamă largă de motorizări (printre care noul bloc SCe 75 CP) şi de transmisii, precum şi noi echipamente la un preţ la fel de accesibil. La rândul său, Duster dispune, pentru prima oară, de o cutie de viteze automată, cu dublu ambreiaj, intitulată EDC. Transmisia EDC este însoţită de un sistem de asistenţă la demarajul din rampă. În această situaţie, calculatorul şi sistemul de frânare oferă şoferului timpul necesar pentru a acţiona pedala de acceleraţie fără ca vehiculul să dea înapoi.

Salonul Auto de la Paris a reunit 230 de branduri din 19 ţări, în opt pavilioane cu o suprafaţă totală de 127.000 de metri pătraţi; 140 de lansări (premiere europene sau mondiale), cu 30% mai multe decât la ediţia din 2014, au avut loc cu prilejul acestui eveniment.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.