Buncărul lui Hitler atrage anual peste 200.000 de turişti. Cât costă o noapte de cazare

Autor: Razvan Muresan Postat la 22 ianuarie 2014 2756 afişări

Vizuina Lupului, locul în care dictatorul german Adolf Hitler şi-a petrecut peste 900 de zile în prima parte a celui de-al Doilea Război Mondial, a devenit o atracţie turistică pentru cei care vizitează Polonia. Situat la circa 200 de kilometri nord de capitala Varşovia, Vizuina este şi este construcţia în care colonelul von Stauffenberg a plănuit în 1944 asasinarea Fuhrerului, ecranizată ulterior în filmul "Operaţiunea Valkyria".

Buncărul lui Hitler atrage anual peste 200.000 de turişti. Cât costă o noapte de cazare

O vizită în Vizuina Lupului costă echivalentul a 15 lei, în timp ce preţul pentru o noapte de cazare variază între 80 şi 170 de lei, potrivit informaţiilor disponibile pe siteul muzeului. Hitler a construit Vizuina Lupului în locurile preferate altădată de aristocraţii din Prusia, ca sediu strategic pentru frontul de est şi, pentru discreţie, l-a înconjurat de păduri. Buncărul militar din Polonia de nord-est unde ofiţerii armatei germane au încercat să-l asasineze pe Adolf Hitler în 1944 a fost deschis publicului ca muzeu la finalul anului 2012, după ce anterior putea fi vizitat doar de pasionaţii de paintball şi olărit.

Cruzimea din ce în ce mai mare a regimului nazist l-a şocat pe tânărul colonel Claus von Stauffenberg care a decis, după ce şi-a pierdut un ochi, mâna dreaptă şi două degete de la mâna stângă luptând în nordul Africii în Divizia 10 Panzere, să conceapă operaţiunea Valkyria, menită să îl înlăture pe Hitler. Colonelul a plasat în 20 iulie 1944 o servietă încărcată cu explozibil sub masa de stejar din sala de şedinţe din Vizuina Lupului, însă explozia i-a rănit pe toţi cei 22 de oameni din încăpere mai puţin pe Hitler şi pe adjunctul său Keitel, care au scăpat cu răni superficiale. Episodul integral este redat în cartea lui Ian Kerswah, Hitler, apărută în România la editura Meteor Press.

După căderea regimului comunist, Vizuina Lupului a fost administrată de o companie privată. Buncărele s-au transformat în restaurant şi hotel, unde turiştii puteau să practice tir sportiv şi alte activităţi. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
hitler,
turisti,
cazare,
al doilea razboi mondial
/analize/turism/buncarul-lui-hitler-atrage-anual-peste-200-000-de-turisti-cat-costa-o-noapte-de-cazare-11947741
11947741
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.