„Grajd pentru vaci”, afacerea din România care concurează cu cele mai frumoase zone ale lumii, cum ar fi Alpii francezi

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 09 martie 2021 5825 afişări

The Cow Shed este rezultatul armonios al unei ecuaţii cu sporturi montane, graniţe depăşite, chalet-uri din Alpii francezi şi curaj nebunesc. Au „rezolvat-o” Oana şi Elliott F. Gray, doi tineri care au dat viaţă unui vis apărut parcă de nicăieri, acum cinci ani. Azi, vor să predea formula mai departe, celor care au ochi de văzut, suflet de pus şi energie de consumat.

Ideea de a demara acest proiect, care ulterior a ajuns să se numească The Cow Shed Moieciu, s-a născut după prima vizită în România a lui Elliott, soţul Oanei. „Lucram amândoi în acelaşi domeniu (eram ingineri topografi pe nave maritime, pentru industria petrolieră) şi, înainte de a pleca pe vas pentru câteva luni, am decis să ne încărcăm bateriile într-o scurtă vacanţă. Era iarna lui 2014, iar pentru că Elliott este pasionat de snowboard şi nu mai fusese niciodată în România, am decis să mergem la noi la munte”, povesteşte Oana Gray. Nu au stat într-un singur loc, ci s-au cazat în diverse case de oaspeţi din zona Sibiului, Oana căutând cât mai multe locuri pitoreşti pe care să i le prezinte lui Elliott. Totuşi, au rămas surprinşi că nu existau foarte multe cazări tradiţionale, cel puţin nu atâtea câte credeau ei că ar trebui să fie într-o astfel de zonă. „Aşa ne-a încolţit ideea că poate ar trebui să facem noi ceva de genul acesta. Aveam 27 de ani, eram plini de energie şi dornici să construim ceva, să facem mai mult decât un simplu job, care să corespundă cât mai mult cu ceea ce ne doream noi pentru viitor.”

Nu au stat mult pe gânduri şi au început să caute tot mai intens case în zonele montane din centrul ţării. S-au uitat cu precădere la Braşov şi Sibiu, iar în 2015 au cumpărat casa din Moieciu de Jos, judeţul Braşov, şi au început imediat renovarea ei. Procesul a fost unul destul de anevoios, întrucât pentru a cumpăra casa a fost nevoie să ia un credit bancar şi să adauge la investiţii şi toţi banii pe care îi aveau puşi deoparte. Astfel, a fost nevoie să renoveze treptat şi să continue să meargă la serviciu pentru a dispune de resursele materiale necesare. „În plus, am încercat să facem totul singuri, iar ajutoarele au fost, în mare parte, date de vecini, cărora le mulţumim pentru suport şi răbdare. Deşi procesul de renovare a mers greu, am vrut să facem totul exact ca pentru noi şi familia noastră. Ne-am gândit că, dacă nu va merge ca business, vom putea avea o casă în care să locuim pe termen lung.” Oricum ar fi fost, câştigul era asigurat.

Acum doi ani, proiectul The Cow Shed ajunsese să fie gata în proporţie de 95% şi acela a fost momentul în care Oana şi Elliott au decis să deschidă spaţiul publicului larg, pentru a vedea cum este primit, ce feedback vor avea, ce schimbări mai trebuie să facă. Primii oaspeţi au fost mai degrabă din rândul familiei, prietenilor şi cunoştinţelor, totul bazându-se iniţial pe recomandări. Bilanţul s-a oprit undeva la 160.000-180.000 de euro investiţii, sumă care include atât preţul de achiziţie al casei, cât şi renovarea şi extinderea spaţiului iniţial.

De când au cumpărat casa, cei doi proprietari au adăugat două anexe, atelierul unde Oana sculptează şi ţine toate uneltele şi sculele, garajul, precum şi un foişor unde cei doi vor să amenajeze un loc de joacă pentru copii. „Şi eu, şi soţul meu suntem iubitori de sporturi în natură şi de munte, ne place craftingul, aşa că ne-am dorit să facem ceva pentru viitor care să includă cât mai mult din pasiunile noastre şi să ne reprezinte. Mai mult decât atât, ne-am dorit ca în momentul în care renunţăm la joburile noastre de zi cu zi şi ne mărim familia, ceea ce s-a şi întâmplat în urmă cu aproape patru ani, când s-a născut băieţelul nostru, să avem un loc unde să ne retragem, cât mai departe de zgomotul oraşelor aglomerate, în care să respirăm aer curat, să ne plimbăm, să putem să avem un stil de viaţă cât mai sănătos.”


În traducere „grajd pentru vaci”, proiectul The Cow Shed a luat denumirea utilităţii pe care o avea înainte clădirea. Acolo fusese în trecut o „odaie de animale”, aşa că Oana şi Elliott s-au gândit că numele tradus în engleză va surprinde la maximum autenticitatea locului, fiind şi un omagiu adus celui ce l-a construit iniţial.


Scopul a fost atins, aşa că acum faptul că şi turiştii sunt încântaţi de ceea ce găsesc la The Cow Shed Moieciu nu este decât o bucurie în plus. „Conceptul este inspirat din chalet-urile din Alpii francezi, iar decorul şi construcţia în sine ţin foarte mult de stilul tradiţional românesc, cu tot ce are mai frumos acesta. Şi pentru că suntem foarte aproape de Castelul Bran, m-am inspirat de acolo în lucrările mele de sculptură în lemn, pirogravare şi pictură, lucrări care se găsesc prin toată casa.” Vibe-ul locului este completat şi de foarte multe obiecte – precum covoare, scoarţe, feţe de masă, pături, pistelci, cuverturi – de la bunica Oanei Gray sau moşteniri de familie, cum e un covor de pe peretele din hol, vechi de 150 de ani, ţesut de mână şi vopsit în culori naturale. Oana spune că nu a vrut să se piardă, aşa că le-a readus la viaţă acolo, ca să le preţuiască aşa cum merită.

Mai mult, pentru a crea o atmosferă autentică a satului românesc de acum 100 sau 200 de ani, a mers chiar în satul bunicilor sau la vecinii din Moieciu şi a întrebat dacă au obiecte vechi de vânzare. Aşa au apărut în peisaj multe produse care se regăsesc acum la The Cow Shed. Altele au fost „culese” de pe OLX. Înainte de orice însă, The Cow Shed impresionează prin nume. În traducere „grajd pentru vaci”, proiectul a luat denumirea utilităţii pe care o avea înainte clădirea. Acolo fusese în trecut o „odaie de animale”, aşa că Oana şi Elliott s-au gândit că numele tradus în engleză va surprinde la maximum autenticitatea locului, fiind şi un omagiu adus celui ce l-a construit iniţial.

„Noi credem că locul ne-a găsit pe noi. Practic, am fi putut alege orice loc în lume, dar am ales Carpaţii. Bineînţeles, faptul că eu sunt româncă a contat într-o măsură mai mică sau mai mare. Probabil că dacă nu eram de aici, nu am fi ajuns în prima noastră vacanţă în aceste locuri. Dar imediat după vacanţă am ştiut că vrem să ne stabilim undeva într-o zonă montană, cu o istorie frumoasă. Am închiriat o maşină din Sibiu şi am colindat munţi şi văi, timp de trei săptămâni.” Au luat la rând toate satele din jur, au întrebat în stânga şi-n dreapta dacă sunt case de vânzare. Nu ştiau cum anume ar vrea să fie şi nici măcar unde. Aşa că au ajuns până în Braşov şi apoi în Moieciu.


Oana Gray, proprietar The Cow Shed Moieciu: „Conceptul este inspirat din chalet-urile din Alpii francezi, iar decorul şi construcţia în sine ţin foarte mult de stilul tradiţional românesc, cu tot ce are mai frumos acesta. Şi pentru că suntem foarte aproape de Castelul Bran, m-am inspirat de acolo în lucrările mele de sculptură în lemn, pirogravare şi pictură, lucrări care se găsesc prin toată casa.”


„Zona e minunată. Soarele apune pe masivul Piatra Craiului şi răsare dinspre Bucegi. Mai sus de noi este ferma unor ciobani şi apoi o pădure. Jos avem un pârâiaş care izvorăşte din Muchia Scoarţei din Vf. Breaza, de unde ne şi luăm apă. E şi o pădure mică, care ţine răcoare în zilele călduroase de vară. Sunt aici urşi, lupi, vulpi, arici, căprioare şi veveriţe. O varietate mare, care ne încântă”, povesteşte Oana Gray. Grajdul din lemn unde stăteau animalele aparţinuse unui cioban, în urmă cu un secol. În 2003 a fost construită o casă în acel loc, cu forma celei de azi, iar în 2015 au cumpărat-o Oana şi Elliott şi au început renovarea ei. Tot ce a însemnat lemn în casă a fost refolosit, reciclat sau recondiţionat. Grinzile şi stâlpii din butuc întreg de lemn sunt vechi de peste 100 de ani. „Ştim fiecare cui şi colţ de casă unde e şi cum trebuie să fie pentru că nu am găsit muncitori sau echipe care să renoveze aşa cum ne doream şi am decis să facem noi asta, pe cont propriu. Seara ne uitam la tutoriale pe Youtube, citeam şi studiam cum se fac diverse lucrări DIY, iar ziua puneam în practică: de la izolat casa, la tencuit, vopsit, gletuit, montat instalaţie, gresie, faianţă, rigips şi OSB (placă din aşchii de lemn orientate – n. red.), recondiţionare mobilă, turnat betoane şi decorat, le-am încercat şi făcut pe toate. Ne-am ales cu vânătăi, tăieturi şi bătături în palme, dar suntem mulţumiţi şi mândri de cum a ieşit!”

Mulţumiţi sunt şi turiştii români, în aceeaşi măsură ca cei din ţări precum Mexic, China, Israel, Taiwan, SUA, Portugalia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania, care devin parte din povestea de la The Cow Shed din Moieciu. „Înainte de pandemie, practic în primul an în care am deschis, aveam turişti străini în proporţie de 90%. Bineînţeles, aşa cum este de aşteptat, pandemia ne-a încetinit planurile de dezvoltare şi tot ce am vrut să extindem a trebuit să punem pe pauză. Nu doar că s-a schimbat proporţia, iar 90% dintre cei care ne-au vizitat în 2020 au fost români, dar o bună perioadă de timp nici nu am avut turişti, din cauza restricţiilor şi a măsurilor de urgenţă luate la nivel naţional şi global.”

Chiar dacă anul trecut a fost mai greu pentru turiştii străini să ajungă să se cazeze în proiectul familiei Gray şi deşi au fost multe rezervări anulate, în perioada în care au avut voie să ţină deschis, a existat chiar un mic boom, datorat turiştilor români. Cazarea costă 400 lei pe cameră pe noapte, iar proiectul constă în cinci camere duble şi încă două paturi extensibile, deci pot fi cazate maximum 12 persoane.

„Un avantaj al faptului că Elliott are experienţă în domeniu şi în sporturile montane este acela că putem face împreună cu oaspeţii noştri drumeţii, alpinism, mountain biking, ski touring. Suntem în legătură cu ghizi şi instructori de schi sau cu firme locale care se ocupă de închirieri de biciclete electrice. Indiferent de anotimp, întotdeauna ai ce să faci la noi.” Unii oaspeţi vor să încerce sau să experimenteze plantatul, plivitul în grădină, hrănirea găinilor şi colectarea ouălor, cositul fânului, culesul fructelor din livadă. Pe lângă toate aceste forme de relaxare la îndemână, există şi alte atracţii turistice în zonă. Printre ele, sanctuarul de urşi din Zărneşti, Castelul Bran – la mai puţin de zece minute de mers cu maşina –, Cetatea Râşnov şi Dino Park, pârtia de schi Zănoaga, Poiana Braşov sau Cheile Grădiştei.

Experienţa este completă, iar acum familia Gray îşi doreşte să-şi formeze o clientelă formată din turişti care să vină constant la The Cow Shed Moieciu, unde să se simtă ca acasă. „Primul an a fost mai degrabă un test pentru noi, iar cel de-al doilea a venit cu multe provocări. Pentru moment, ne dorim să ne îmbunătăţim şi să îi inspirăm şi pe alţii să construiască sau să renoveze case vechi, cu istorie sau nu, pentru a duce mai departe tradiţia caselor româneşti”, mărturiseşte Oana Gray.

Oana Gray, proprietar The Cow Shed Moieciu: „Zona e minunată. Soarele apune pe masivul Piatra Craiului şi răsare dinspre Bucegi. Mai sus de noi este ferma unor ciobani şi apoi o pădure. Jos avem un pârâiaş care izvorăşte din Muchia Scoarţei din Vf. Breaza, de unde ne şi luăm apă.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.