Incepe razboiul preturilor intre hoteluri

Postat la 22 martie 2009 77 afişări

Pentru prima data in ultimii sase-sapte ani, hotelurile sufera de reducerea semnificativa a cererii, iar hotelierii au acceptat sa isi reduca din marja de profit si sa scada tarifele. Cu toate acestea, planurile de inaugurare a unor noi hoteluri isi urmeaza cursul.

La sfarsitul anului trecut, Dragos Raducan, secretarul general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), declara pentru Busine ss Magazin ca presiunea asupra preturilor practicate de hotelieri anul acesta va fi mare, iar daca acestia nu vor ingheta tarifele cel putin la nivelul lui 2008, vor iesi in pierdere. Reactiile din piata nu pareau sa sustina atunci opinia lui Raducan, dar rezultatele lunii ianuarie au schimbat opiniile.

Gradul de ocupare incepuse sa scada inca din a doua parte a anului trecut, cu 10-15%, iar estimarile pentru 2009 aratau o scadere continua, date fiind contractarea cererii de locuri de cazare si numarul de unitati in crestere. Luand in calcul proiectele anuntate deja, dar privite cu scepticism (deoarece multe dintre acestea au fost blocate din dezvoltare), in acest an se vor deschide intre 12 si 15 hoteluri, majoritatea in provincie.

Concurenta si mersul prost al pietei au rasturnat moda de anul trecut, cand celor mai scumpe hoteluri de pe piata le-a mers cel mai bine. Acum, hotelierii au inceput sa se bata in oferte si preturi scazute, deocamdata insa cu procente destul de mici. Iar reducerile de 10-20% au pornit dinspre unitatile mici si neafiliate lanturilor internationale, acestea fiind cele mai expuse cand vine vorba de scaderea turismului de business, deoarece nu se afla in retelele internationale de rezervari (numarul de camere afiliate retelelor internationale este oricum destul de mic, in jur de 3% in Romania).



“Riscul este sa nu isi mai acopere cheltuielile si atunci sa inceapa sa dea afara angajati. Pe Valea Prahovei sunt hoteluri mari care si-au dat afara 30% din angajati”, spune acum Dragos Raducan. In schimb, pe litoral, contractele au fost incheiate de anul trecut la aceleasi tarife in lei, iar in zona montana si in cea balneara, tarifele in lei s-au mentinut sau au crescut in medie cu 5-8% (sunt cazuri singulare in care ori au ramas neschimbate, ori au urcat cu 12%). Dar, luand in considerare deprecierea monedei nationale din ultimele luni, preturile relative fata de anul trecut au scazut.

Robert Tircavu, proprietarul Edelweiss din Predeal, a redus deja tarifele cu 40% fata de sfarsitul anului trecut. Daca in luna decembrie (inainte de perioada sarbatorilor), tariful pentru o camera dubla era de 190 de lei pe noapte, in februarie a ajuns la 120 de lei pe noapte, pret in care intra si o gama mai larga de servicii. Exemple ca acela al Edelweiss mai sunt, iar specialistii din industria ospitalitatii spun ca acesta este doar inceputul, deoarece presiunea exercitata de jucatorii mici se va rasfrange in final inclusiv asupra hotelurilor de talie mare operate de lanturile internationale. “Nu am luat in calcul o scadere drastica a preturilor pentru 2009, dar, in cazul in care piata o va dicta, va trebui sa ne adaptam conditiilor”, spun reprezentantii hotelului de cinci stele JW Marriott.



Afirmatia intareste temerile exprimate de Tinu Sebesanu, directorul companiei de consultanta Trend Hospitality, care opereaza brandurile Howard Johnson si Ramada pe piata din Romania: “Ma tem ca startul unui razboi al preturilor intre cei cu mai putine stele va obliga, pe termen lung, si hotelurile operate de lanturi internationale sa mai scada din pret”. Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta, gradul de ocupare medie a camerelor in unitatile de 4 si 5 stele a fost de 60% in 2008, cu un tarif mediu cumulat de 130-140 de euro.

Tot la sfarsitul anului 2008, reprezentantii Crowne Plaza intrezareau semnele unui razboi al preturilor: “Majoritatea hotelurilor va scadea tarifele si va omori piata”. Crowne Plaza a avut un grad de ocupare de 61% in 2008 si asteapta un nivel usor mai ridicat anul acesta, de 62%, in ciuda numarului mare de locuri de cazare care a suplimentat anul trecut oferta de spatii de cazare din Bucuresti, dar si a faptului ca nu se gandesc la reduceri de preturi. De fapt, reprezentantii Crowne Plaza cred ca reducerea preturilor pe segmentul de cinci stele este chiar contraindicata, deoarece clientii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru servicii mai bune: “Hotelierii direct influentati de nivelul tarifelor sunt cei care se axeaza pe leisure, un segment si asa foarte putin dezvoltat in Capitala, dar o reducere de pret nu ar ajuta nici aici la sporirea vanzarilor”.

Ocatavian Lazar, Caro Hotels: “Criza a venit intr-un moment in care piata incepea sa se aseze, adica oferta sa fie relativ egala cu cererea”

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/turism/incepe-razboiul-preturilor-intre-hoteluri-4066684
4066684
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.