Unde vor merge in vacanta europenii dupa conflictele din nordul Africii. Ia Turcia totul?
Nordul Africii se zbate intre razboaie si framantari sociale, desi nu demult era destinatia preferata de vacanta pentru multi dintre europeni. Miliardele de euro cheltuite anual pentru sejururi in Tunisia si Egipt vor lua in 2011 calea unor meleaguri mai pasnice.
Tunisia si Egiptul sunt ravasite de revoltele de la inceputul anului, iar Libia, situata intre cele doua tari, este bombardata de armatele statelor care vor inla-turarea regimului Gaddafi. Fireste, tabloul nu este cel mai prietenos pentru europenii dornici sa-si petreaca vacanta de vara pe malul nord-african al Mediteranei. Desi tour-operatorii internationali dau semnale ca Egiptul incepe sa reintre in circuitul turistic, mai ales ca principalele statiuni, Hurghada si Sharm El Sheikh, nu au avut de suferit, cererea a ajuns chiar la jumatate fata de perioada similara a anului trecut, iar sansele de revenire a regiunii sunt mai probabile abia in 2012.
La panda stau tarile care vor sa profite de contextul nefavorabil al Egiptului si Tunisiei pentru a-si umple hotelurile. 90% dintre turistii romani care au ales sa-si petreaca vacanta in Africa au optat pentru Tunisia si Egipt. Mai exact, in 2010, circa 15.000 de cetateni si-au facut concediul in Egipt, 8.000-10.000 in Tunisia, iar circa o mie in Maroc.
Cristina Barsan, director de vanzari al Perfect Tour, observa ca pe intreaga piata europeana cererea se orienteaza acum catre Turcia, Grecia si chiar Bulgaria, iar in plin sezon, in unele saptamani, nu mai exista camere disponibile. "Daca nu erau probleme, Egiptul ar fi crescut si anul acesta, pana la 25.000 de turisti romani, dar deocamdata se resimte foarte mult o scadere a cererii", declara si Traian Badulescu, general manager al Travel Advisor Media. Cat despre Tunisia, el spune ca cererea a inceput sa scada in ultimii ani, din cauza ca turistii nu erau multumiti de raportul calitate-pret si nici destinatia nu a fost bine promovata pe plan local.
Atat pe plan european, cat si in Romania, Turcia va fi cea mai avantajata de conflictele africane. Turcia era pe un trend ascendent inca de anul trecut, fiind foarte solicitata de tour-operatorii vestici. "Cu tot mai multi turisti de la an la an, criza economica nu s-a resimtit atat de mult in peninsula, hotelierii si-au permis chiar sa creasca preturile, iar la fel se va intampla si in acest an", spune Badulescu. Cererea e asadar in crestere, iar Marea Britanie, Germania sau Franta sunt principalii furnizori de turisti pentru turci. Chiar si localnicii au ajuns sa-si rezerve din timp bilete in statiunile de la Mediterana si Egee, dat fiind ca cererea de pe plan extern e atat de crescuta incat se va lucra la capacitate maxima intreg sezonul. Cresterea pe piata romaneasca va fi de cel putin 10%, fata de 150.000 de turisti in 2010, din care jumatate au ales Antalya. De acolo vine si cel mai mare rulaj din turismul romanesc extern, cat timp un sejur la Mediterana costa cel putin 500 de euro si ajunge la peste 2.000. "Vom asista la o crestere si in Grecia. Turistii din Turcia prefera sa petreaca mai mult timp in complex, insa cei care opteaza pentru Grecia nu vor all-inclusive, ci aleg sa viziteze si sa se plimbe", explica Badulescu.
Daca in Romania, lupta pentru turistii care preferau Africa se va da intre Turcia si Grecia, pe plan european Turcia si Spania se vor lupta in urma caderii turismului din Tunisia si Egipt. Palma de Mallorca, Tenerife, Canare sau alte insule din Atlantic sunt destinatii cu preturi similare Turciei, insa din punct de vedere geografic sunt mai apropiate de Europa Occidentala decat Grecia, iar elenii s-au confruntat si ei cu probleme sociale de-a lungul anului trecut. Bulgarii ar putea avea de castigat pe plan european, insa mai ales pe segmentele de pachete low-cost si middle, dupa cum sustin oficialii agentiilor de turism.
Tour-operatorii romani estimeaza ca cei 250.000 de turisti care au vizitat Grecia vor fi si mai multi cu circa 20%, in timp ce in Spania numarul lor a ajuns la circa 50.000 anual. In goana dupa turisti, grecii au inceput sa scada preturile, se promoveaza mai agresiv, si in plus au ales sa elimine saptamana trecuta taxele de aeroport pana la finele anului, dupa ce anul trecut numarul total al turistilor a scazut cu 20%. Si Egiptul anunta preturi mai mici cu pana la 30%, iar lupta pentru banii de vacanta ai europenilor devine tot mai acerba. Romania priveste de la distanta batalia pentru turisti in lipsa infrastructurii si a unui litoral competitiv.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro