Craciun fericit!

Anul SPA

Postat la 26 mai 2009 87 afişări

Numarul investitorilor care au intrevazut profiturile ce pot fi obtinute din turismul balnear a crescut; numai anul acesta au fost deja investite peste 10 milioane de euro in noi centre spa.

 

In Ungaria, investitiile in deschiderea de centre spa au depasit 320 de milioane de euro in ultimii cinci ani, iar tara a devenit una dintre principalele atractii pentru turistii aflati in cautare de relaxare “la bai”. La randul sau, Cehia a transformat statiuni istorice in centre de profit. Cea mai cunoscuta, Karlovy Vary, atrage in fiecare an milioane de turisti.

 

Romania a intrat la randul sau in istorie prin destinatii balneare, cea mai cunoscuta fiind statiunea Herculane, unde capete incoronate, precum imparatul Franz Joszef, calatoreau special pentru izvoarele cu apa termala. Spre deosebire insa de tarile din jur, care au facut din statiunile cu traditie centre turistice moderne, ideea de statiune balneoclimaterica in Romania in anul de gratie 2009 trezeste numai ridicari de sprancene la gandul cladirilor lasate in paragina sau al instalatiilor neschimbate in unele cazuri de pe vremea regilor. Au aparut cativa investitori, precum Ivatherm, care au transformat apa termala de la Herculane in ingredient pentru produse dermatocosmetice, dar cam atat.

 

In schimb, in ultima perioada au aparut tot mai multe proiecte de spa venite de la investitori privati; in total, numai anul acesta s-au investit 10 milioane de euro in deschiderea unor noi centre spa. Luna mai pare sa fi fost luna “spafacerilor”, avand in vedere ca la interval de o saptamana s-a depasit recordul pentru cel mai mare spa de pe piata. Eden Spa anunta la inceputul lunii o investitie de 4 milioane de euro in The Spa din cadrul viitorului Hilton Sibiu, pe o suprafata de 2.000 de metri patrati. O saptamana mai tarziu, la Neptun, grupul Cocor Turism lansa oficial Cocor Spa, o investitie de 6 milioane de euro in cei 3.000 de metri patrati, cel mai mare centru din Romania.

 

Cocor Spa face parte din hotelul Cocor (fostul Galati), care a fost achizitionat de S.C. Cocor Turism S.A in 2002, in urma divizarii si a privatizarii SC Neptun Olimp SA. “Suprafata spa-ului, care ocupa cele 3 etaje ale unui corp nou construit, este de 3.000 de metri patrati, iar serviciile acopera patru segmente diferite - clinique medical spa, wellness aging, spa suite si thermarium & pool”, spune Lacramioara Moroianu, director general al Cocor Spa. Complexul are 25 de cabinete cu servicii spa, tratamente traditionale, terapii faciale, exfolieri si impachetari. La ultimul etaj se afla piscina, jacuzzi, dusurile, saunele si dusurile emotionale (cu adaosuri de arome si parfumuri). Spa-ul, singurul din Romania afiliat International Spa Association, ocupa trei etaje ale unui corp nou construit, parte a unei investitii de 18 milioane de euro in renovarea hotelului. Concret, au fost renovate cele 226 de camere duble, iar in 2005 s-a construit un corp de legatura cu 8 apartamente si 8 camere comunicante. Fostul hotel Galati de 2 stele a fost astfel transformat in hotelul Cocor de 4 stele.

 

Clientii cautati de astfel de investitii sunt persoane cu varste intre 25 si 60 de ani, studii superioare, venituri medii si peste medie - romani care au beneficiat deja de servicii de spa in strainatate si turisti straini care ar putea incepe sa perceapa Romania ca pe o potentiala destinatie de vacanta balneara. “Avem in plan extinderea Cocor Spa in Bucuresti cu un Day Spa la etajul 3 din Cocor Luxury Store, care se va deschide pe 15 noiembrie 2009”, mai spune Moroianu.

 

Actionarii au aprobat pentru 2009 un buget de venituri si cheltuieli la o cifra de afaceri de 8,7 milioane de lei, in crestere cu 22% fata de 2008, afirma reprezentanta Cocor Spa, care adauga ca investitia este asteptata a fi recuperata in 14 ani pentru un sezon de patru luni si in 10 ani, in conditiile in care sezonul va dura sase luni. De altfel, in luna mai, hotelul era unul dintre putinele deschise in Neptun-Olimp, iar pe holurile de legatura dintre spa si hotel circulau deja turisti din Franta, Olanda, Belgia.

 

Cealalta investitie lansata oficial in mai se afla la Sibiu, unde in cadrul viitorului Hilton Sibiu, hotel de cinci stele, s-a deschis The Spa, o investitie de 4 milioane de euro, al carei management este asigurat de Eden Spa. Eden Spa opereaza un centru la Bucuresti, dupa ce a inchis spa-ul din cadrul Monte Carlo Palace. Arhitectura si designul centrului de 2.000 mp din Sibiu au fost realizate de Andu Margineanu, arhitectul care a fost implicat si in amenajarea hotelului, iar produsele cosmetice folosite sunt Pevonia Botanica. Turistilor li se ofera masaje cu pietre calde si uleiuri esentiale, bai cu lapte si miere, impachetari cu trandafiri, lavanda sau miere, tratamente faciale cu ingrediente organice, sauna finlandeza si cu aburi, precum si zone de relaxare cu fotolii termale precum si zone de relaxare cu fotolii termale si dusuri emotionale.

 

Pe harta turismului balnear, centrele din Neptun si Sibiu se adauga celor de la Eforie Nord (Ana Aslan Health SPA) si Cornu, unde in 2007 se deschidea primul spa montan, Pro Estetica Sana-Bali Spa. Ana Aslan Health Spa face parte din complexul Europa, care apartine omului de afaceri George Copos. Spa-ul a mizat in special pe factorii naturali specifici litoralului (apa sarata si namolul din lacul Techirghiol), precum si pe produsele Gerovital si Aslavital. “In anul 2009 se vor face renovari si la hotelul Europa si la centrul Ana Aslan Health Spa, in valoare de 150.000 de euro”, a precizat Dan Volentir, business development director al Ana Hotels, citat de Mediafax.

 

Amatorii de relaxare spa la munte, in schimb, sunt vizati de Pro Estetica Sana-Bali Spa, deschis de medicul Dana Jianu dupa un concept preluat din Asia. Domeniul pe care se afla spa-ul, in care s-a investit peste un milion de euro, are o suprafata de aproape 6.000 de metri patrati, cu verdeata, terenuri de sport, terase si un hotel de patru stele. “Conceptul dupa care se desfasoara activitatile este DREAM, adica dieta, relaxare, estetica, activitate fizica si medicina. Urmarim conceptul de ingrijire holistica a sanatatii - programe de slabire, de relaxare, programe de detoxifiere”, spune Dana Jianu.

 

Tot anul acesta s-au facut si primii pasi pentru revigorarea uneia dintre zonele istorice de spa - Geoagiu Bai, desi totul se afla inca in faza de proiect. Autoritatile locale au obtinut 7,2 milioane de euro pentru un proiect cu finantare europeana care va reabilita infrastructura de apa, canalizarea, drumurile si iluminatul public, care odata finalizate pot atrage investitorii in centre spa. Proiectul prevede inlocuirea retelelor de alimentare cu apa si a celor de canalizare din statiune pe o lungime de 4 km, refacerea trotuarelor, a drumurilor de acces si a sistemului de iluminat public, inclusiv a celui ornamental. 

 

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/anul-spa-4454440
4454440
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.