Carisma. Mod de intrebuintare
Mai mult decat un simplu joc de seductie sau de manifestare a autoritatii, carisma este o forta care decurge din suma unor calitati umane fundamentale. Este insa un lucru care poate fi invatat, dobandit de-a lungul timpului?
Andrew Leigh sustine nu numai ca ea poate fi invatata, dar ne si livreaza niste metode (verificate) de a o intelege si asimila. Desigur, nu toate retetele sale sunt infailibile (dupa cum el insusi marturiseste), dar merita macar incercate. Chiar daca nu veti ajunge o persoana dupa care sa intoarca lumea capul pe strada sau care sa smulga aplauze de indata ce deschide gura, veti izbuti sa gasiti caile de a intelege ca magnetismul dumneavoastra isi poate spori intensitatea, prin control volitiv si slefuire rationala.
Carisma, sau charisma, este calitatea unei persoane care influenteaza sau chiar ii fascineaza pe cei din jur, prin discursuri, atitudini, temperament sau actiuni. O carisma puternica ii tulbura pe cei din jur si, uneori, le paralizeaza judecata: iata de ce este atat de usor sa-i conduci sau sa-i manipulezi pe ceilalti, atunci cand ai carisma (termenul, de origine greaca, a fost folosit mai intai in teologie; "kharisma" este o gratie, un har conferit unui individ sau unui grup uman de catre Sfantul Duh). O autoritate carismatica reprezinta un mod de a capata un ascendent asupra celor din jur, de a conduce grupuri folosindu-se de aspecte emotionale - personaje "magnifice precum Ghandi, Bill Clinton, Nelson Mandela, Churchill sau Maica Teresa" sau versiunea negativa de magnetism, constituita din personalitati precum Hitler, Stalin sau Idi Amin.
n ciuda impactului pe care il exercita, exponentii supremi ai carismei raman totusi fiinte la fel ca noi, spune Andrew Leigh. ntr-o oarecare masura, fiecare dintre noi poate produce o versiune atenuata, numita "efect carismatic". Iar acest efect "poate fi invatat in intregime", sustine autorul. Este vorba de a-ti folosi abilitatea naturala de a face o impresie puternica, chiar daca aceasta zace inactiva in mod curent sau este prea putin exploatata, de a-ti spori increderea in tine, de a-ti folosi intreaga energie si de fi "in intregime prezent".
Andrew Leigh, "Charisma, Cum sa faci o impresie puternica si durabila", Editura Trei, Bucuresti, 2010
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro