Craciun fericit!

Cele mai frumoase clădiri restaurate din România

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 22 aprilie 2012 310 afişări

Trecutul poate fi adus în prezent. Cu monumente sau clădiri istorice (publice şi private) obosite, ponosite, patinate de timp, ciuntite, dar aduse la lumina lor iniţială (sau la una, la fel de strălucitoare, dar reinventată) graţie eforturilor agregate ale unor proprietari, arhitecţi, proiectanţi, designeri şi constructori animaţi de pasiune, dăruiţi cu talent şi ghidaţi de înţelepciune.

Ne aflăm în faţa unui album care restituie 15 proiecte care au reuşit să devină modele de intervenţie în domeniul RE (restaurare, recuperare, reconversie, reabilitare, revitalizare...). Decizia de a le aduna într-un album din seria "Arhitecturi văzute prin Igloo" a venit astfel în mod firesc, spun autorii, şi reprezintă pe de o parte "un cumul de bune practici locale în domeniul restaurării şi al conservării, iar pe de altă parte o serie de recomandări pentru cei ce doresc să cunoască (şi să sprijine implicit) locuri valoroase ale ţării".

Raţiuni pragmatice i-au determinat pe antologatori să selecteze 15 proiecte din cele prezentate la rubrica de restaurare a revistei Igloo de-a lungul anilor, iar alegerea lor nu a fost uşoară: opţiunile s-au îndreptat către proiectele publice ample, multe dintre ele premiate la concursurile naţionale de arhitectură, şi la proiecte private, în care proprietari entuziaşti au parcurs cu răbdare şi înţelepciune etapele complicate şi migăloase ale unei restaurări/reabilitări de calitate. Toate au însă un caracter de exemplaritate şi reprezintă doar începutul unui proces de gestionare corectă şi creativă a relaţiei cu trecutul.

Iată câteva dintre ele: Conacul Apafi din Mălâncrav, Casa Max din Sibiu, Bastionul Theresia din Timişoara, Conacul Bellu din Urlaţi, Castelul Haller din Ogra, sediul Bisericii evanghelice din Braşov, Bastionul Postăvarilor din Braşov, restaurantul Via din Cluj-Napoca, Turnul Croitorilor din Cluj sau reşedinţa regală dinn Valea Zălanului (vezi foto). Fiecare cu povestea şi istoria lui, cu problemele arhitecturale pe care le-a ridicat renovarea şi, desigur, cu o sumedenie de ilustraţii, care merg de la scheme tehnice la imagini ale straielor noi ale edificiilor. Un ghid profesional în domeniu, dar, în acelaşi timp, un splendid album de artă.

Viorica Buică, Reka Ţugui (texte), Şerban Bonciocat, Cosmin Dragomir (foto), "15 RE", Editura Igloomedia, 2012

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/cele-mai-frumoase-cladiri-restaurate-din-romania-9558342
9558342
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.