Departe de cimitirele pieţelor financiare

Autor: Andrei Cîrchelan Postat la 31 august 2014 110 afişări

Cele trei cărţi din colecţia "Minighid de..." (pieţe emergente - Mark Mobius, protejare a activelor - David Darst şi mituri ale pieţei - Kenneth Fisher) spun povestea care poate fi spusă despre investiţii, dar nu vor duce investitorul de mână către bani. E povestea eroilor cântaţi. Aşa cum se întâmplă de obicei cu minighidurile şi principiile solide, ideile expuse de cei trei autori sunt testate, dovedite şi cunoscute, dar reprezintă mai degrabă o confirmare decât o revelaţie.

Departe de cimitirele pieţelor financiare

Dacă pornim de la premisa asta, că avem de-a face cu pasul doi în educaţia investitorului şi nu cu lecţii pentru cunoscători, textele sunt mai uşor de asimilat. Asta e şi maniera în care sunt promovate cărţile în România, de către managerii de fonduri de investiţii, într-un demers de elevare a pieţei, cu format digerabil. Scopul: stimularea investiţiilor din zona persoanelor fizice.

Titlul sună macabru, ştiu, dar are legătură directă cu principalul contraargument pe care l-am gândit când am văzut ce au de spus cei trei cunoscători ai pieţei în privinţa investiţiilor.

Cimitirele pieţei sunt pline de oameni care au încercat acelaşi lucru precum cei de succes, dar au eşuat, scria la un moment dat Nassim Nicholas Taleb, citat aproximativ aici, referindu-se la faptul că în spatele mâinii de oameni care au reuşit să facă istorie în piaţă, eroii cântaţi, se găsesc cimitire pline de cei care au încercat exact acelaşi lucru şi care au eşuat, pentru că nu au găsit conjunctura potrivită sau detaliul salvator. Eroii necântaţi. Minighidurile sunt, ca abordare, departe de cimitirele pieţei, pentru că sunt scrise în aşa fel încât ai impresia că oricine poate face bani în piaţă. Or, lucrurile nu stau chiar aşa.



În esenţă, noţiunile centrale prezentate în cele trei cărţi sunt: descoperirea sau pionieratul, diversificarea portofoliului şi abordarea pe termen lung.

Mobius, care în prezent conduce Franklin Templeton, firma care administrează printre altele şi Fondul Proprietatea, pledează pentru investiţiile pe pieţele emergente sau chiar şi cele de frontieră, aşa cum este România, ca zone care aproape că garantează creşterea puternică şi randamente solide, dacă sunt navigate cum trebuie. Riscurile, evident, sunt pe măsură. Aici vine partea de descoperire, în care investitorul trebuie să fie un pionier curajos şi să caute informaţii şi oportunităţi acolo unde piaţa nu este complet pregătită încă.

Activele, spune Darst pe de altă parte, se protejează prin coerenţă şi o perspectivă de termen lung. Pe parcursul cărţii cititorul este sfătuit de "Unchiul Frank", figură similară lui Ilie Moromete al nostru, care distilează cifrele şi informaţiile pentru a exprima esenţa ideilor autorului. Astfel, investitorul înţelept reuşeşte să îşi protejeze activele printr-o combinaţie coerentă de strategie şi tactici, iar exemplele, sub forma anecdotelor, sunt zeci.

La final, în ordinea de lectură pe care am ales-o eu cel puţin, vine Fisher, care explică "greşelile investiţionale pe care le face toată lumea" şi cum ar trebui să fie evitate aceste greşeli. Cartea este pentru americani, având în vedere exemplele folosite, dar poate fi extrapolată, păstrând proporţiile. L-am lăsat la final pe Fisher pentru că, de obicei, sunt sceptic în legătură cu abordările de tipul "adevărul despre", iar autorul exact asta face: ia în 17 capitole principalele mituri ale pieţei, cum că obligaţiunile sunt mai sigure decât acţiunile, de exemplu, sau că datoria suverană a SUA este ceva rău, şi le demontează cu argumente.

Concluzia este că schimbarea e inevitabilă, cu atât mai mult pe pieţele de capital, iar investitorul înţelept este tot timpul atent la imaginea de ansamblu dar nu scapă din vedere operaţiunile de zi cu zi. Ca atare, atunci când schimbarea îşi face apariţia, acelaşi investitor înţelept ar trebui să fie suficient de bine poziţionat pentru a profita cum trebuie de volatilitate. Odată ce a înţeles această idee, cititorul ar trebui să fie bine echipat cu principiile generale pentru succes în investiţii, cel puţin în teorie.

Mark Mobius - "Minighid de pieţe emergente. Cum să faci bani pe pieţele cu cea mai rapidă dezvoltare din lume", Editura Publica, Bucureşti, 2014

David M. Darst - "Minighid de protejare a activelor. Cum fac bogaţii să rămână prosperi indiferent de evoluţia pieţelor financiare", Editura Publica, Bucureşti, 2014

Kenneth L. Fisher - "Minighid de mituri ale pieţei. Cum să obţii profit evitând să faci greşelile investiţionale pe care le face toată lumea", Editura Publica, Bucureşti, 2014


 

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/departe-de-cimitirele-pietelor-financiare-13177185
13177185
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.