Diferenta dintre castig si profit. Capitalism in varianta Muhammad Yunus

Postat la 05 decembrie 2010 174 afişări

Basm postmodern? Utopie iscata de imaginatia unui visator? Nu. Grameen Bank, atipica institutie financiara inventata de Muhammad Yunus si pusa pe picioare tot de el, in Bangladesh, acorda imprumuturi napastuitilor. Acum, acelasi Yunus ne propune "afacerile sociale".

In loc sa mearga cu mana intinsa din usa in usa, cersetorii folosesc sumele imprumutate de la aceasta "banca sateasca" pentru a incepe mici activitati comerciale. Ce este cu adevarat interesant acum, la multi ani de la infiintarea Grameen Bank, este faptul ca gradul de restituire al imprumurilor este in unele cazuri de peste 90%. E adevarat, nu in toate. Cum stim, banca a aparut dupa o idee a lui Muhammad Yunus, detinator al Nobelului pentru pace, nu pentru economie, in 2006 si parinte al conceptului de microcredit.

Este oare capabila forta capitalismului sa contribuie la eradicarea saraciei si la reducerea inechitatilor sociale? In cartea pe care v-o prezentam, Yunus propune o noua forma de activitate economica, complementara modelului clasic, ce ingaduie producerea de avantaje economice prin recurs la piata libera. Ca si microcreditul, pe care astazi il folosesc peste o suta de milioane de familii din intrega lume (incluzand SUA, unde a fost dezvoltat programul Grameen America, in 2008), afacerile sociale (social business) ar putea conferi un nou chip capitalismului.

Ce inseamna "afacere sociala"? O intreprindere care castiga bani, dar care nu este exclusiv preocupata de maximizarea profitului, ci este interesata si sa reduca pe cat posibil din consecintele atator neajunsuri de care sufera de atâta vreme omenirea: foametea, lipsa de locuinte, bolile, poluarea, lipsa de educatie.

Spre deosebire de organizatiile caritabile, "afacerile sociale" acorda o mai mare atentie demnitatii personale si autonomiei beneficiarilor lor, avand in vedere ca pana si cele mai bine intentionate programe de caritate au, in mod inevitabil, efectul de a submina initiativa in randul celor ce primesc sprijinul. Afacerile sociale stimuleaza initiativa, asa incat cei sprijiniti cu imprumuturi au toate sansele sa devina jucatori cu drepturi depline intr-o economie bazata pe principiile pietei libere.

Muhammad Yunus, "Dezvoltarea afacerilor sociale", Editura Curtea veche, Bucuresti, 2010

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/diferenta-dintre-castig-si-profit-capitalism-in-varianta-muhammad-yunus-7778649
7778649
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.