Inspiratie de vacanta
Cand vine vorba de calatorii nu e nevoie neaparat de carti perfect scrise pentru a trezi dorul de duca. Recunosc, as pleca oricand si oriunde vad cu ochii, cu orice mijloc de transport, iar cartile de calatorii sunt tocmai bune pentru a starni dorul de duca.
Bestsellerul lui Bogdan Teodorescu, "541/24", s-a dovedit portia de vise de vacanta la care ravneam intr-o zi mai gri. Pe scriitor il stiam analist politic, dar am descoperit ca a fost autor si coautor la peste zece volume, printre care si un volum de poezii pentru care a primit premiul de debut de la Editura Albatros in 1982. Dar era prima data cand auzeam despre pasiunea lui pentru calatorii. Cartea include povesti de vacanta din 24 de tari, de la destinatii populare precum Venetia, Chamonix sau Sun City pana la locuri mai putin accesibile pentru calatorul obisnuit, ca Ouro Preto din Brazilia, Fatehpur Sikiri (India) sau insula Robben din Africa de Sud.
Fiecare are farmecul sau si este intotdeauna interesant sa descoperi viziunea unui calator despre un loc altfel foarte popular printre turisti. Iar Bogdan Teodorescu a reusit sa surprinda detalii inedite chiar si in cele mai cunoscute locuri. Totul este sa treceti peste tendinta de enumerari lungi, care afecteaza putin farmecul povestii. Editia din 2008 a avut atat de mult succes, incat a fost reeditata de editura Tritonic si acum include si o povestire noua din Mexic.
Bogdan Teodorescu, "541/24", Editura Tritonic, Bucuresti, 2010
Aparitii noi:
- Portret de razboi
In ultima vreme sunt in mare voga cartile si filmele de razboi, narate din diverse perspective, iar fascinatia pentru cel de-al Doilea Razboi Mondial si distrugerea provocata de tsunami-ul nazist nu da semne ca s-ar potoli prea curand. Romanul lui Heinrich Böll, "Fotografie de grup cu doamna", trateaza acelasi subiect, dar are meritul de a fi aparut cu mult inaintea actualului val de carti dintre care multe sunt trase parca la indigo, si anume in 1971. Eroina este Leni Gruyten, o figura foarte puternica, prinsa in nebunia razboiului si care incearca sa-si continue viata intr-o Germanie ravasita.
Heinrich BÖll, "Fotografie de grup cu doamna", Editura Polirom, Iasi, 2010
- Moartea luxului...
...a fost de demult trambitata, mai ales in ultimii doi ani macinati de criza economica. Dana Thomas se preocupa de acest fenomen, insa investigatia ei ampla indica un alt vinovat de asasinarea conceptului de lux: chiar marcile de profil, care prin deciziile strategice neinspirate si campaniile de marketing orientate doar catre un profit rapid au ucis notiunea de lux, inlocuindu-l cu neinspiratul si oximoronicul "lux democratic". Scrisa intr-un stil elegant si accesibil, cartea e doldora de anecdote si informatii importante, iar dupa lectura veti avea o imagine mult mai clara asupra marcilor de lux (si nu prea). Lucrarea nu a aparut inca in Romania, dar este disponibila pe Amazon.
Dana Thomas "Deluxe: How Luxury Lost Its Luster", Penguin Press, 2007
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro