"Wall Street 2": banii nu dorm, cu spectatorii insa e alta poveste

Autor: Dobroiu Stefan Postat la 09 octombrie 2010 63 afişări

Da, titlul este rautacios si probabil ca noul film al lui Oliver Stone, “Wall Street: Banii sunt facuti sa circule” nu-l merita. Obligatoriu pentru cititorii BUSINESS Magazin (nu spune nimic nou despre criza financiara, dar analizeaza anumite prioritati pe care le-am putea avea in viata), aceasta drama cu greu va tine treaza atentia spectatorului neinteresat de instrumente financiare derivate si NYSE.

Il vedem pe Gordon Gekko (Michael Douglas) revenind in tumultuoasa lume a tranzactiilor financiare, doar ca de aceasta data sloganul sau nu mai lauda lacomia, ci o pune sub semnul intrebarii. Condamnat la opt ani de inchisoare dupa practicile dubioase prezentate in primul "Wall Street", Gekko simte criza ce va zdruncina intreaga lume financiara si isi castiga painea scriind carti si tinand conferinte. Totul se schimba cand in cale ii iese Jake Moore (Shia LaBeouf), viitorul sot al fiicei sale si unul dintre cei mai promitatori tineri brokeri.

Douglas este la fel de convingator in rolul lui Gekko, iar energia lui LaBeouf nu face decat sa puna in valoare minimalismul interpretativ al mai varstnicului sau coleg de platou. Doar ca cei doi nu prea au ce sa exprime: "Wall Street - Money Never Sleeps" povesteste despre evenimente mult prea cunoscute, iar personajele sunt mult prea generice ca sa ajungi vreodata sa-ti pese de ce li se intampla. Probabil constient de acest lucru, Oliver Stone isi accesorizeaza filmul cu prea multe artificii vizuale, unele de o lipsa de subtilitate rizibila: siruri de pietre de domino care se prabusesc unele dupa altele, baloane de sapun care se sparg si asa mai departe, totul pentru a sugera fragilitatea unei lumi unde lacomia iresponsabila urgenteaza sfarsitul.

Pe alocuri, "Banii sunt facuti sa circule" iti aminteste de dezordinea si neputinta documentarului "Capitalismul: o poveste de dragoste" al lui Michael Moore. Nici Moore nu a reusit sa disece cum se cuvine factorii care au dus la aparitia crizei, iar din documentarul sau nu supravietuiesc decat absurd de amuzantele momente cand unui broker i se cere definitia derivatelor, iar definitia sa este de o sublima incoerenta sau de-acum celebra inconjurare a sediilor institutiilor financiare de pe Wall Street cu banda galbena "Crime Scene Do Not Cross". Ca si "Capitalismul", unde Moore are de luptat cu o hidra cu mii de capete imposibil de surprins, "Banii sunt facuti sa circule" esueaza in incercarea de a transforma lacomia intr-un antagonist cu acte in regula.

Intr-un film care dureaza nu mai putin de 136 de minute, ne plictisim repede de bani, prin urmare sa vedem ce-i cu drama. Pai e asa: Winnie (Carey Mulligan), fiica lui Gekko si viitoarea sotie a lui Jake, nu vrea sa-si mai vada tatal, considerandu-l responsabil de dezbinarea familiei. Desfasurarea ulterioara a evenimentelor va aduce lacrimi in ochii tuturor personajelor, care la un moment dat isi vor uita toate principiile pentru ca totul sa se sfarseasca bine. Una dintre scenele in stare sa zgarie retina? Emotionatul Gekko, dand "Alt + Shift" pentru ca pe ecranul calculatorului sa-i apara pe rand ba suma foarte rotunda din cont (peste un miliard de dolari), ba ecografia viitorului sau nepot.

Fara a fi lipsit de ritm si momente bune, acestui prim sequel din cariera lui Oliver Stone ii lipsesc convingerea si puterea de a te atrage (si, desigur, de a te tine acolo) in povestea personajelor. Frank Langella, in rolul mentorului lui Jake, si Josh Brolin in cel al unui magnat lipsit de scrupule ridica miza, dar fara prea mare folos. Charlie Sheen apare si el, dar foarte putin, in rolul lui Bud Fox, vechiul partener al lui Gekko.

Excelenta este, in schimb, Susan Sarandon, in rolul mamei lui Jake, a carei cariera in domeniul imobiliar sufera din cauza crizei. Minuscula ei aparitie si relatia dintre mama si fiu sunt cele mai relevante in ceea ce priveste efectul dezastrului financiar asupra omului obisnuit si arata unde rateaza, de fapt, filmul lui Stone.

Problema lui "Banii sunt facuti sa circule" este ca-si pune in scena povestea in lumea maharilor, a oamenilor pentru care castigul sau pierderea a 100 de milioane de dolari sunt la ordinea zilei. Spectatorul obisnuit, care scoate din buzunar 10 dolari pentru un bilet de cinema, nu prea are chef sa le vada orgoliile si aroganta exhibate in jocuri unde se pierd sau se castiga sume atat de mari incat parca nu mai au valoare. Din pacate, Stone nu reuseste sa arate mai mult de-atat si micile momente cu Sarandon sau comentariile lui Jake despre nebunie (probabil singurul lucru de tinut minte) sunt acoperite de irelevanta.

In Statele Unite, "Banii sunt facuti sa circule" s-a lansat pe primul loc in box office, cu incasari de putin sub 20 de milioane de dolari (probabil numarul de brokeri nu e chiar asa de mare). In Romania va ocupa cu siguranta acelasi loc fruntas; competitorii sai in aceasta perioada sunt comedia romano-moldoveana "Nunta in Basarabia", noul film al lui Michael Winterbottom si Colin Firth - "Genova" - si cel mai recent proiect al lui Claude Lelouch, "Iubiri din trecut".

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/film/wall-street-2-banii-nu-dorm-cu-spectatorii-insa-e-alta-poveste-7438988
7438988
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.