Ce citim la final de vară? Lista de lectură a tinerilor lideri din România

Autor: Ioana Matei, Ioana Mihai-Andrei Postat la 14 august 2024 1096 afişări

De la literatură de specialitate şi cărţi de dezvoltare personală la beletristică şi biografii, preferinţele de lectură ale liderilor prezentului indică nu doar diversitatea intereselor lor, ci şi angajamentul lor continuu pentru învăţare şi evoluţie. Care sunt titlurile lor preferate?

Dedicarea timpului pentru lectură nu este doar un mod de relaxare, ci o investiţie valoroasă în dezvoltarea continuă şi succesul personal şi profesional, astfel că din răspunsurile la întrebarea „Mai este loc de lectură pe agenda unui lider al prezentului?”, adresată tinerilor manageri şi antreprenori cu vârsta de până în 40 de ani din ediţia recent publicată a catalogului 100 TINERI MANAGERI DE TOP, a reieşit că lectura nu este doar importantă, ci este şi corelată cu succesul personal. Prin lectură, ei nu doar că îşi îmbogăţesc cunoştinţele, dar şi îşi consolidează abilităţile de leadership, demonstrând că timpul dedicat cărţilor este o investiţie valoroasă în propria lor dezvoltare şi în succesul organizaţiilor pe care le conduc. „Bibliografia” sugerată de ei poate fi o bună inspiraţie de lectură pentru final de vară, la fel ca listele sugerate în copilărie înainte de începerea şcolii. „Fiecare emoţie este o sursă de informaţie despre ce se întâmplă în interiorul nostru şi în lumea din jurul nostru.”

Această înţelegere a emoţiilor pare a fi importantă pentru mai mulţi dintre managerii şi antreprenorii români, după cum a reieşit din răspunsurile lor referitoare la preferinţele de lectură pe care ni le-au oferit pentru anuarul 100 TINERI MANAGERI DE TOP, ediţia 2024. Se pare însă că şi din beletristică ei îşi iau lecţii valoroase despre viaţă şi umanitate. De exemplu, în „Un bărbat pe nume Ove” de Fredrik Backman se subliniază: „Fiecare dintre noi are un secret, o poveste pe care o ascunde adânc în inima sa. Ove a descoperit că, uneori, deschiderea faţă de ceilalţi poate transforma cele mai întunecate colţuri ale vieţii”. Această lecţie despre vulnerabilitate şi conectare este aplicabilă nu doar în viaţa personală, ci şi în leadership.

În „All the Light We Cannot See” de Anthony Doerr, găsim profunzimea unui alt aspect important: „Lumina pe care nu o putem vedea este adesea cea care ne ghidează în cele mai întunecate momente”, citat care ne reaminteşte că în vremuri dificile, căutarea şi înţelegerea neînţelesului pot aduce claritate şi direcţie. Lectura cărţilor de dezvoltare personală nu lipseşte însă şi aduce, de asemenea, perspective valoroase. Brené Brown, în „Dare to Lead”, spune: „Curajul nu este absenţa fricii, ci alegerea de a acţiona în ciuda fricii”; abordarea ar putea să îi ajute pe  lideri să adopte o mentalitate deschisă şi să conducă cu autenticitate şi curaj. Cărţile de ficţiune contribuie şi acestea la formarea unei înţelegeri profunde despre natura umană: În „Bătrânul şi marea” de Ernest Hemingway, găsim reflecţia: „Un om poate fi distrus, dar înfrânt, niciodată”. Acest principiu despre perseverenţă şi demnitate este esenţial pentru orice lider care se confruntă cu provocări. Iar într-o notă de reflecţie personală, Marcus Aurelius, în „Gânduri către sine însuşi”, ne învaţă: „Nu-ţi pierde vremea cu gânduri despre ce nu poţi controla; concentrează-te pe ceea ce poţi schimba şi cum poţi răspunde în mod înţelept.” Această filosofie de autocontrol şi concentrare pe aspectele ce pot fi influenţate este crucială în conducerea eficientă. În final, cărţile sunt nu doar surse de cunoaştere, ci şi de inspiraţie şi transformare. În „Creativity, Inc.”, Ed Catmull observă: „Creativitatea nu este doar un talent, ci o abilitate de a înfrunta incertitudinea şi de a transforma ideile în realitate”.

Denissa Dumitriu, Chief Commercial & Operations Officer, PayPoint Services

„Timp pentru lectură reuşesc să îmi fac indiferent de context. Din titlurile preferate aş putea aminti Extreme ownership (autori Jocko Willink şi Leif Babin), o carte pe care o găsesc inspiraţională pentru orice persoană responsabilă de traseul profesional al echipei.”

Florin Şelaru, Warehouse Manager, Freshful by eMAG

„Deşi nu am atât de mult timp pentru lectură pe cât mi-aş dori, în acest moment citesc Leadership tăcut de Carlo Ancelotti. Este o lectură fascinantă, ce îţi oferă o perspectivă a aplicabilităţii strategiilor din sport în business. O altă carte care mi-a rămas în minte a fost Atomic Habits de James Clear.”

Monica Dudău, Marketing Manager, Storia & OLX Imobiliare

„Citesc cărţi de marketing şi psihologie când simt că am disponibilitatea mentală pentru ele. În concedii însă încerc să nu mă mai concentrez pe job, astfel că trec la beletristică sau biografii. O carte pe care o recomand oricărui introvert care nu vrea să fie dezavantajat la locul de muncă e Radical Candor, de Kim Scott.”

Iulia Safin, Data Lead pentru Global Financial Crime & Fraud Detection – Transaction Monitoring, ING Hubs România

„Cu siguranţă mai este loc de lectură în agenda unui lider al prezentului; procesul de învăţare este unul continuu. Am preferinţe diverse – beletristică, cărţi de specialitate şi de socio-politică. Din domeniul IT, recent mi-a plăcut Analogia: The Emergence of Technology Beyond Programmable Control. Ascult cu plăcere şi podcasturi, mai ales pe cele ale lui Lex Fridman.”

Daniel Tomescu, director Cyber, KPMG

„Pentru a-mi hrăni setea de cunoaştere, citesc cu interes articole noi din zona de cyber-security sau AI. De asemenea, apreciez cărţile autobiografice pentru că mă ajută să descopăr personalităţi pe care le admir, dar şi să explorez natura umana dincolo de aparenţe. Nu este ultima carte citită, dar Running a lui Ronnie O’Sullivan m-a fascinat prin modul în care descrie succesul profesional în contrast cu trăirile si provocările personale. Nu ocolesc, în călătorii, cărţile de etica informaţiei şi a noilor tehnologii, articole referitoare la dileme morale în cybersecurity sau mici proiecte filosofice dedicate investigării bioenhancementului cu implicarea noilor tehnologii. Sunt mostre foarte bune de viitor.”

Andrei Manea, CEO & fondator, CloudHero

„Lectura are un loc important în agenda mea. Prefer biografiile, pentru a înţelege fundamentele care i-au format pe oamenii de succes. Apreciez mult biografiile scrise de Walter Isaacson. De asemenea, citesc cărţi care mă ajută să devin mai productiv, precum Getting Things Done sau Atomic Habits. Atunci când am o temă de interes, abordez subiectul intens, citind şi documentându-mă până obţin o înţelegere profundă.”

Emilia Jeleriu, Deputy CEO, Trencadis Corp

„Obişnuiesc să citesc seara şi în weekenduri. Îmi plac atât cărţile cu poveşti de dragoste, SF şi mai nou şi cele de dezvoltare personală. Mătăniile, de Forence L. Barclay, este cea mai frumoasă carte de dragoste pe care am citit-o, iar seria Cafeneaua de la capătul lumii, de John P. Strelecky, este  cea mai frumoasă carte de dezvoltare personală.”

Dragoş Comănescu, director imagistică, Reţeaua de sănătate Regina Maria

„Nu voi descrie aici toate beneficiile lecturii, pentru că le cunoaştem cu toţii. Spun doar că ea este obligatorie pentru oricine doreşte să se dezvolte profesional şi personal, nu doar pentru lideri, iar eu îmi fac timp pentru a citi săptămânal. Am primit, de curând, trei cărţi de la un coleg, de care sunt încântat şi pe care abia aştept să le citesc – Marcus Aurelius: Meditaţii şi Peter Frankopan – Drumurile Mătăsii, respectiv Noile Drumuri ale mătăsii. Dintre cărţile de business care m-au influenţat în mod deosebit menţionez Daniel Kahneman: Gândire rapidă, gândire lentă şi John C. Maxwell – Leadershipul de aur.”

Paul-Andrei Avram, manager tehnic departament marketplace, Depanero

„Există întotdeauna loc pentru lectură. Consider că lectura este esenţială pentru dezvoltarea continuă, pentru menţinerea unei perspective noi şi pentru învăţarea de la experţi din diverse domenii. În calitate de lider, am câteva categorii de cărţi pe care le citesc în mod regulat şi care mă inspiră. Printre titlurile favorite se numără:  Liderii mănâncă ultimii de Simon Sinek şi The Lean Startup de Eric Ries. Acestea sunt doar două dintre cărţile mele preferate. Lectura continuă să îmi ofere inspiraţie, cunoştinţe şi perspective noi, care mă ajută să mă dezvolt şi să conduc echipele într-un mod  eficient şi informat. Prin lectură putem deveni liderii ideali ai lumii noastre.”

Claudia Cruceru, Business Development Director – România, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Visa

„Încerc să îmi fac timp pentru citit. Îmi plac biografiile, cărţile educaţionale pe diverse teme concrete, cum ar fi economia sau investiţiile, şi cărţi care explorează concepte legate de felul nostru de a fi şi cum putem deveni mai buni. Ultima carte pe care am citit-o, Banking on it, a fost de-a dreptul captivantă, despre povestea incredibilă a Annei Boden şi fondarea Starling Bank.”

Dénes Laczkó, CEO, Poultry Investment, UBM Feed Romania

„Îmi place să dedic timpul meu liber cititului, în special cărţilor despre geopolitică şi evoluţii globale, care mă ajută să înţeleg mai bine contextul în care trăim şi activează afacerile noastre. Consider că înţelegerea profundă a aspectelor geopolitice este crucială pentru luarea deciziilor strategice. Titlul meu preferat este Prisoners of Geography de Tim Marshall.”

Alin Nedelcu, head of AI, Raiffeisen Bank România

„În orice context, lectura ar trebui să aibă un loc special. Ritmul vieţii este ameţitor, iar cititul rămâne unul dintre puţinele moduri de a ne menţine relevanţi. Prefer cărţile de tip nuvelă, dar cu teme profunde. De exemplu, Project Phoenix, lucrările lui Patrick Lencioni, şi acum citesc Achieving DevOps de Dave Harrison.”

Mirela Roman, Non-Fuel Category Manager Team Leader, Mol Romania Petroleum Products

„Dacă în multe situaţii lipsa timpului liber îţi şterge din agendă locul pentru lectură, trebuie să învăţăm cu toţii să îi facem loc. Am crescut printre cărţi, la propriu, mama fiind bibliotecară. E o pasiune pe care încerc să o menţin. Pe noptieră acum am două cărţi din categoria leadership – Influence is Your Superpower şi How to Win Friends and Influence People.”

Şerban Chiricescu, cofondator & CTO, FLOWX.AI

„Cu siguranţă, lectura are un loc important în agenda unui lider. Printre titlurile care au avut un impact mare asupra carierei mele se numără: Extreme Ownership, The Compound Effect, The Phoenix Project, Deep Work, Why We Sleep, Radical Candor, Antifragility, Thinking, Fast and Slow şi Atomic Habits.”

Mircea Marinescu, Manager CS la Siemens Healthineers România

„Într-o lume plină de întâlniri şi termene limită, să-ţi faci timp pentru lectură poate părea o provocare. Totuşi, în programul meu încărcat, lectura îşi găseşte locul, mai ales când vine vorba de citit poveşti pentru fiica mea. Cărţile pentru copii sunt delicioase – ne plimbăm prin universul Micului Prinţ, de Antoine de Saint-Exupéry şi călătorim pe drumul de cărămizi galbene din Vrăjitorul din Oz, de L. Frank Baum. Nopţile noastre sunt adesea presărate cu aventuri din Cronicile din Narnia, de C.S. Lewis şi poveşti fermecate de Enid Blyton. De ce citesc cărţi pentru copii? Pentru că sunt minunate şi pentru că sunt singurele care mă fac să mă simt ca un supererou în ochii fiicei mele. Aşadar, da, chiar şi un om ocupat găseşte timp pentru lectură – mai ales când aceasta implică râsete, îmbrăţişări şi aventuri fantastice.”

Iulia Dragomir, cofondatoare, COO, Evamar Gold & Trade Company

„Fără lectură, nu poţi evolua ca lider. Lectura este esenţială pentru a înţelege tendinţele din industrie, spre exemplu, şi să-ţi dezvolţi abilităţi critice de leadership şi management. În acest moment, citesc Inteligenţa financiară de Karen Berman şi Joe Knight. Această carte oferă o perspectivă utilă asupra finanţelor. Cei doi autori subliniază importanţa înţelegerii cifrelor din spatele deciziilor de afaceri şi cum această înţelegere poate ajuta liderii să ia decizii mai informate şi mai eficiente. Printre titlurile mele preferate se numără Principii de Ray Dalio, o carte care oferă lecţii valoroase despre viaţă şi afaceri, bazate pe experienţa vastă a autorului în domeniul investiţiilor şi managementului. De asemenea, Lebăda Neagră de Nicholas Taleb este o lectură esenţială pentru a înţelege impactul evenimentelor imprevizibile şi cum să navigăm prin incertitudinile inevitabile din afaceri şi viaţă. O altă carte pe care o apreciez este Strategia Oceanului Albastru de W. Chan Kim şi Renée Mauborgne.

Iulia Surugiu, CEO, SII România

„Lectura reprezintă deopotrivă modalitatea de a mă dezvolta continuu şi de a rămâne conectată la idei şi concepte noi, esenţiale pentru un lider contemporan. Una dintre lecturile recente care m-a impresionat în mod deosebit a fost seria scrisă de Yuval Harari, cărţi care mi-au oferit o perspectivă profundă şi fascinantă asupra istoriei şi evoluţiei umanităţii.”

Traian Negoiţă, director canale alternative de vânzări, OTP Bank România

„Mereu este loc pentru o carte bună. Prefer cărti din zona de business: investiţii, educaţie financiară. Acum citesc cartea lui Bodo Schafer, The Road to Financial Freedom.”

Alexander Stoica-Marcu, cofondator, Flaminjoy

„Citesc mult online, urmăresc lideri şi îmi hrănesc curiozitatea cu noutăţi din domeniile mele de interes. O carte care mi-a plăcut şi pe care o recomand tutuor celor care lucrează sau vor să aibă o carieră în industriile creative este Creativity, Inc. Cum să depăşeşti forţele nevăzute care stau în calea adevăratei inspiraţii, de Ed Catmull, Amy Wallace.”

Alexandru Bonea, cofondator şi ceo Meta Estate Trust

„Cel mai bun timp pentru mine de citit este în timpul programului de lucru de la 9:00 la 10:00. Atunci găsesc linişte şi mintea îmi este suficient de alertă pentru a mă putea cufunda în lectura de business. Ca şi ultimele titluri relevante citite: Scaling Up, The 5 Dysfunctions of a Team, The Power Law, The Founder, King of Capital, The Dealmaker.”

Anca Aurora Dache, sales director, Retail Channel, Kärcher România

„eu păstrez loc pentru lectură de calitate. Pentru mine, este atât un mod de relaxare, cât şi timp investit pentru inspiraţie sau cunoaşterea de noi perspective. Mai tot timpul am două cărţi pe noptieră, un titlu de business sau de dezvoltare personală, alături de un titlu de beletristică. Acum citesc Dr. Shefalli - The Parenting Map, şi Biblioteca de la Miezul

Nopţii de Matt Haig.”

Andreea-Elena Suharov / support engineering manager, Microsoft România

„Este timp. Cititul e o formă de cunoaştere, indiferent că alegem cărţi de psihologie, management, leadership sau beletristică. La capitolul beletristică, îmi place să explorez diferite tipuri de lectură care îmi pot deschide universul cunoaşterii şi al imaginaţiei către zone necunoscute sau mai puţin cunoscute. Tetralogia napolitană şi Zuleiha deschide ochii sunt printre preferatele ultimilor ani.”

Alexandru Ioan Comănescu, director de producţie, Lemet

„Folosesc lectura pentru dezvoltarea continuă, învăţarea permanentă şi menţinerea unei perspective largi asupra lumii şi a industriei, dar şi ca modalitate de relaxare şi de refacere a energiilor. Citesc în paralel mai multe cărţi, în funcţie de momentul zilei sau de scopul urmărit. Ultima carte începută, ca proiect de lectură împreună cu băiatul meu, este Sănătatea emoţională a copilului de azi a

dr. Alex George.”

Ştefan Ţăpescu, fondator şi COO al Youni

„Îmi place să citesc cărţi despre antreprenoriat, leadership şi tehnologie. Unele din titlurile mele preferate sunt Zero to One de Peter Thiel, „The Lean Startup” de Eric Ries şi „Sapiens” de Yuval Noah Harari. Cred că lectura este esenţială pentru a rămâne la curent cu tendinţele din industrie şi pentru a găsi inspiraţie pentru noile proiecte.”

Alexandru Stoinea, general manager, ASBIS Romania

„Citesc doar când găsesc ceva interesant, nu îmi place să citesc doar pentru că alţii o fac. Ultimele trei cărţi citite anul acesta: Obstacolul e calea de Ryan Holiday, Stell*r de Adrian Florea şi Manăs Search for Meaning de Viktor E. Frankl. Acum citesc Outlive de dr. Peter Attia.”

Aurelian Motica, CTO şi cofondator, Gomag

„Sunt un fan al cărţilor sci-fi - recomand lucrările lui Asimov, sunt un exerciţiu extraordinar de imaginaţie, în special în contextul dezvoltării tehnologiei AI. Iar în lista cărţilor de nonficţiune nu pot să nu menţionez ECommerce. No Bull$#!t, publicată de partenerul meu de business, Cosmin Dărăban.”

Dragoş Rădoi, Chief Actuary, Allianz-Ţiriac Asigurări

„Consider că ar trebui să existe timp pentru lectură în agenda oricărui lider. Cu toate acestea, recunosc că timpul limitat îmi impune să fiu creativ cu modul în care accesez acest tip de conţinut. De aceea, prefer să ascult cărţi în format audio şi să urmăresc podcasturi ca o alternativă eficientă la lectura tradiţională. Din titlurile recente aş putea să menţionez „12 Rules for Life” de Jordan Peterson, „Thinking, Fast and Slow” de Daniel Kahneman sau „The Intelligent Investor” de Benjamin Graham. În ultimii ani însă, podcasturile au devenit o resursă excelentă pentru a învăţa din experienţele şi cunoştinţele experţilor din diverse domenii. Ascult frecvent podcasturi cu invitaţi din domenii pe cât de variate, pe atât de interesante. De la economie şi investiţii, inovaţii în nanobiologie şi inteligenţă artificială până la activişti pentru jungla amazoniană şi sportivi de performanţă. Aceste resurse nu doar că mă ajută să mă menţin informat şi inspirat, dar îmi oferă şi noi perspective şi idei pe care le pot aplica în propria mea viaţă personală şi profesională.”

Anca Drăghiciu, director zonă de viaţă Timişoara, Auchan Retail România

„Trebuie să îi facem timp. Personal, în ultimii ani am aprofundat cu precădere categoria de cărţi de dezvoltare personală, iar printre preferatele mele s-au numărat Inteligenţa emoţională, Daniel Goleman, şi 12 reguli de viaţă, Jordan B. Peterson.”

Ioana Feurdean, Head of Private Sector, Strategic Customers, Vodafone România

„Lectura este o oază de relaxare după o zi aglomerată şi, în funcţie de stare, citesc de la beletristică la cărţi de business şi dezvoltare personală.

Start with Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action de Simon Sinek

The 7 Habits of Highly Effective People de Stephen R. Covey

Pride and Prejudice de Jane Austen

The All Souls Series de Deborah Harkness”

Edward Alexandru Creţescu, CEO, Regista / preşedinte ANIS

„Întotdeauna îmi fac timp să citesc. Cartea mea preferată din ultimii ani este All the Light We Cannot See, de Anthony Doerr, iar în acest moment citesc The Smartest Guys in the Room, de Bethany McLean şi Peter Elkind, despre scandalul Enron.”

Andreea State, Head of CDT NIN & Diary South-Eastern Europe

„Am doi copii mici şi mă preocupă creşterea şi dezvoltarea lor ca oameni responsabili în societate cu principii şi valori sănătoase faţă de comunitate, mediu, familie, sine şi viaţă în general. De aceea, ascult multe podcasturi de parenting şi cea mai recentă carte citită este Harta parentingului modern a lui dr. Shefali.”

David Alb, CEO, Grupul Senneville

„Lectura este esenţială pentru mine. Cartea fundamentală care mă ghidează în viaţă şi afaceri este Biblia. Zilnic mă aplec asupra ei pentru a creşte personal, profesional şi spiritual, considerând-o o sursă inestimabilă de înţelepciune şi inspiraţie.”

Mathieu Bauduin, CEO, Leroy Merlin Romania

„Bineînţeles, există întotdeauna timp pentru informare, învăţare şi divertisment. Sunt pasionat de ştiri şi de presa de afaceri în general. O carte pe care v-o recomand şi care mi-a schimbat abordarea interacţiunii: Questionnez Mieux et Gagnez en Leadership de Frédéric Falisse.”

Mihai Ştefan, Strategy, Innovation & Transformation Head, Novartis România

„Lectura este pentru mine un ingredient vital pentru o viaţă echilibrată. Citesc SF şi fantezie pentru deconectare şi istorie, economie, filosofie şi biografii pentru a înţelege un context mai larg. Acum citesc The Code Breaker de Walter Isaacson, esenţială pentru a înţelege provocările din cercetarea medicală de avangardă şi impactul asupra umanităţii.”

Delia Paceagiu / director operaţiuni, NETOPIA Group 

„Cred că lectura este absolut necesară, indiferent de circumstanţe. Îmi Ţine mintea fresh şi Îmi asigură dozA zilnică de inspiraţie. De cÂţiva ani, am înlocuit lectura În format fizic cu cea audio, pentru că îmi oferă mai multă flexibilitate şi un timp petrecut cu folos când sunt la drum. îmi place foarte mult literatura de dezvoltare personală şi încerc să nu ratez niciun titlu nou. Sunt şi un mare fan podcasturi. Câteva titluri pe care le recomand:

- Surrounded by Idiots a lui Thomas Erikson este o carte excelentă despre stilurile de comunicare; în format simplu şi accesibil, cred că este un minimanual de comunicare util oricui şi, mai ales, în lumea de business;

- Dare to Lead a lui Brene Brown este prima carte care m-a inspirat sa fac lucrurile în stilul meu şi nu by the book în ceea ce priveste managementul unei echipe; o carte inedită despre curajul de a conduce cu asumarea propriilor limite, despre acceptarea riscurilor şi a posibilităţii de a greşi în orice moment.”

Monica Cimbru, manager spital ortopedie şi chirurgie plastică, MedLife

„Pentru mine, lectura este esenţială pentru dezvoltarea continuă a abilităţilor de comunicare şi pentru a rămâne conectată la ultimele tendinţe din domeniul meu de activitate. În plus, îmi oferă un cadru pentru a acumula cunoştinţele necesare poziţiei pe care o ocup. Printre titlurile mele preferate se numără: Bătrânul şi marea de Ernest Hemingway, Marile speranţe de Charles Dickens, Lider fără funcţie de Robin Sharma, Talentul nu este suficient de John C. Maxwell.”

Nico Grandori, Director, Adobe Technology Services

„Lectura este esenţială! Nu există progres fară provocări, fară schimbări de perspectivă. Şi cu cât se mişcă mai repede mediul în care acţionăm, cu atât trebuie să avem şi noi capacitatea de a înţelege şi a ne adapta. Cărţile te provoacă să gândeşti diferit sau oferă lumină peste subiecte vechi sau noi.  Momentan citesc Ego is the Enemy, Ryan Holiday şi Attached, Amir Levine, Rachel Heller.”

Nicolae Bănică, CEO, OSCAR Downstream

„Îmi încep ziua cu câteva pagini citite la cafea, este un obicei la care ţin mult şi îmi face bine. În general, eu citesc sau recitesc cărţi pe baza nevoilor mele curente. Prefer cărţile de business şi dezvoltare personală. O carte pe care o citesc acum este The Good Life and How to Live It şi o recomand tuturor celor care sunt în căutarea echilibrului vieţii.”

Radu Diaconu, avocat, partener coordonator, liderul practicii de consultanţă juridică în afaceri, Băncila, Diaconu şi Asociaţii SPRL, EY România

„Fără citit, ajungi să nu mai ştii să vorbeşti sau să scrii – şi încă într-o perioadă scurtă. E, de altfel, uşor să-ţi dai seama cine mai pune mâna pe carte şi cine nu. Citesc beletristică, dar şi destule cărţi tehnice – fie din domeniul meu, juridic sau economic, fie cărţi despre management şi leadership.”

Rareş Florea, country manager, Domeniile Avereşti

„În ultimul timp, nu prea mai este timp de lectură pe agenda unui lider (n.r.). Îmi plac biografiile foarte mult, cum ar fi cea a lui Michael Jordan, dar şi poveştile de succes ale marilor branduri, cum ar fi Shoe Dog – Phil Knight.”

Mihaela Pisai, Digital & Technology Platform Director, Coca-Cola HBC Romania

„Sunt de părere că fără lectură  este imposibil să fii un lider al prezentului. Cărţile au puterea de a ne transforma, fie că vorbim despre beletristică, dezvoltare personală sau business. Citesc destul de mult în sfera de dezvoltare personală (business, parenting). Autorii mei preferaţi din acest moment sunt Matt Haig şi Fredrik Backman. Citesc acum Un Bărbat pe nume Ove, a lui Backman, şi aştept cu nerăbdare apariţia ultimei cărţi a lui Haig. Sunt fascinată în primul rând de poveştile lor de viaţă, de modul în care fiecare dintre ei a ajuns scriitor, şi găsesc în cărţile lor multe teme cu care rezonez la nivel personal. Dar cred că putem găsi inspiraţie în multe genuri de scriitură. Întrebarea mi-a amintit de una dintre cărţile de copii pe care le citeam împreună cu fiica mea. Se numeşte Nu vreau să fiu broască, de Dev Pett şi Mike Bold, şi construieşte în jurul unei metafore despre acceptarea de sine şi despre ceea ce ne face pe fiecare din noi unici şi puternici.”

Vlad Musteaţă, fondator şi CEO, North Bucharest Investments

„Într-un domeniu atât de dinamic devine, practic, activitate recurentă partea de continuă informare. În prezent şi în ultima perioadă am învăţat lucruri noi din titluri precum John Maxwell  - Fără limite, Tad Crawford -  Viaţa secretă a banilor, dr. Bob Rotella – Cum gândesc campionii sau Tom McKay – Trezeşte-te şi miroase real estate-ul.”

Remus Deleanu, preşedinte directorat, Cotnari

„Deşi mulţi dintre autorii de cărţi pe care le-am citit sunt consacraţi poate printr-o carte de referinţă publicată, nu aş vrea să restrâng enumerarea doar la respectiva carte. Din acest motiv, nu voi enumera cărţi, ci autori, într-o oarecare ordine a citirii lor de-a lungul anilor: Napoleon Hill, Dale Carnegie, Daniel Goleman, Robert Kiyosaki, Jack Welch, Robert Cialdini, Paul Bloom, Nassim Taleb, Daniel Kahneman. Cu menţiunea că în ultima perioadă, din cauza programului încărcat, este mai simplu să ascult audiobookurile în maşină, în drum spre birou. Ca plan pentru următoarea perioadă, intenţionez să citesc/ascult Marcus Aurelius – Gânduri către sine însuşi.”

Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO, CITR

„Cititul este o prioritate pentru noi. Cred că trebuie să rămânem conectaţi la evoluţia domeniului dar şi a ştiinţelor. Cărţile pe care le-aş recomanda oricui sunt cele care ne oferă o nouă perspectivă asupra gândirii strategice sau lucrări care contribuie la înţelegerea noastră asupra mediului înconjurător şi a relaţiilor intraumane. Exemple: Annie Duke – Thinking in Bets,  Annie Duke – Quit,  Clayton M. Christensen, Taddy Hall, Karen Dillon - Competing against Luck, Peter Thiel - Zero to One: Notes on Startups, or How to Build the Future, Noise - Daniel Kahneman.”

Alexandru Daniel Slavu, Chief Operating Officer, e-Mobility Rentals  (COO)

„Da, este esenţial să învăţ şi să mă instruiesc continuu; fac asta din cărţi, din articole & interviuri din presa de specialitate. O amintire preţioasă o am despre cartea „Cel mai Bogat Om din Babilon” de George Samuel Clason, pe care am citit-o la 25 de ani şi care mi-a marcat profund înţelegerea despre importanţa educaţiei financiare încă de la o vârstă fragedă. În plac, în egală măsură şi cărţile de psihologie, comportament uman şi dezvoltare personală.”

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LIFESTYLE,
lideri,
lectura,
tineri,
carti

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.