Hoteluri gourmet
Hotelierii romani schimba de la an la an imaginea restaurantelor proprii, mizand pe meniuri de top, decoruri atent studiate sau locatii care iti taie rasuflarea, si au ajuns chiar sa emita pretentii la stele Michelin.
Restaurantul Poem din Hotel Carol Parc impresioneaza la prima vedere prin locatie. Accesul se face pe o straduta pietruita care initial nu anunta nimic, dar care la final te duce in fata unei vile de un lux rar intalnit in Bucuresti (fosta casa a arhitectului Suter, un bun prieten al regelui Carol si cel care a proiectat Parcul Carol), aflata in varful unui deal despre care proprietarii spun ca este cel mai inalt punct din Bucuresti. Inainte sa cobori spre restaurant, nu te poti abtine sa tragi cu ochiul in "club", un fel de biblioteca - loc de relaxare - camera de muzica, unde te astepti ca in orice secunda sa se aseze alaturi de tine regele Carol sau regina Maria si sa citeasca in fata semineului asezata pe unul dintre fotoliile regale.
Iar decorul restaurantului Poem se incadreaza in aceeasi linie: tapet din matase in nuante calde, parchet masiv, draperii din materiale pretioase in culori sobre, semineu si lambriuri. Fetele de masa din brocart sunt decorate cu farfurii Villeroy & Boch patrate unduite la colturi, tacamuri pretioase si sfesnice din argint. Imediat remarci pardoseala din marmura, candelabrele din cristal si tablourile sau ilustratiile de pe pereti. Stilul este clasic, dar nu acel clasic ce impovareaza, ci actualizat cu elemente moderne care nu fac decat sa puna in valoare lucrurile vechi.
Iar meniul nu face nici pe departe nota discordanta. Asemenea marilor restaurante, meniul nu inseamna o lista nesfarsita de mancaruri, ci include un numar limitat de preparate din bucataria internationala. De la gustari reci precum Banquet de creveti sau Rolantine cu somon pana la salate cu ingrediente exotice (pastai chinezesti, muguri de pin sau avocado), Biban de mare glazurat cu miere pe varza chinezeasca cu sote de piure de broccoli si sos de portocale, Foie gras de Charleroy, Creme Royale (crema de somon) si Royal Beef (muschi de vita in sos de vin rosu, piure de pastarnac si sfecla rosie cu chiftelute de cartofi). Iar la desert ai de ales intre KuDamm Mouse (Crema de ciocolata si migdale cu felii de banane servita cu lichior de oua), placinta cu branza dulce, asezonata cu portocale sau Vis rece (inghetata de mascarpone pe blat de ciocolata). Ingredientele provin din toata lumea: somonul din Scotia, vita din Argentina, iar pasarile sunt chinezesti.
Oriunde privesti, impresioneaza atentia acordata detaliilor: optiunea de a transforma unele mancaruri si in varianta vegetariana, avertismentul cu privire la mancarurile crude gen carpaccio sau lista cu apa minerala ce cuprinde sortimente de pe muntele Fiji sau din Duchay. Sylvia Schlie Petre, proprietara hotelului spune ca se gandeste deja la obtinerea unei stele Michelin.
Coborand de pe dealul pe care se afla Hotel Carol Parc spre kilometrul zero al Bucurestiului, nu poti rata o masa la restaurantul Madrigal din hotelul Intercontinental. Desi multi au inca in memorie un Intercontinental imbatranit, sufocat de imaginea prafuita de pe vremuri, reinventarea restaurantului Madrigal a fost una dintre actiunile de pe lista cu strategii de revitalizare a imaginii invechite a hotelului. Mizand pe experienta chef-ului german Kai Uwe Klenz, dar si pe locatie, Madrigal s-a impus inca de anul trecut ca unul dintre cele mai bune restaurante hoteliere din Bucuresti.
Un avantaj este simplul fapt ca poti savura una dintre mancarurile imaginate de Klenz, la lumina lumanarilor, privind orasul care freamata in jurul tau. Restaurantul are ferestre mari, cu vedere la Teatrul de Opereta si strada Batistei, iar mesele sunt asezate la distanta una de alta, astfel incat fiecare sa aiba intimitatea dorita intr-un restaurant destinat cinelor (de afaceri sau romantice). Interiorul este o combinatie de rosu, bordo si crem, iar scaunele moi din piele maro parca invita la vizionarea prelungita a spectacolului strazii. Eleganta nu epateaza, insa este revigoranta.
Meniul este o combinatie de ingrediente europene cu cele asiatice sau americane: supe mexicane, frantuzesti sau vieneze, fructe de mare preparate dupa retete thailandeze sau vita din Argentina cu sosuri de branza sau barbecue din cele mai surprinzatoare (carpaccio de vita cu sos de ton sau creveti tiger cu sos de rosii si tagliatelle).
Nici la Madrigal meniul nu este foarte bogat, insa bucatarul cu siguranta a ales mancarurile la care se pricepe cel mai bine: carpaccio de vita cu ulei de masline cu aroma de trufe garnisite cu parmezan sau supa crema de cartofi cu carnati vienezi. Punctul forte al meniului este friptura de vita la gratar, inconjurata de morcovi, telina, dovlecel, ardei gras si sos cald de branza, alaturi de cartofi copti acoperiti cu smantana cremoasa. Combinatia de carne de vita si de porc este la fel de savuroasa: bucati de carne frageda acoperita cu sos picant de nuca de cocos si curry cu garnitura de orez basmati. Iar la desert - placinta cu mere si inghetata inconjurata de fructe proaspete (capsuni, zmeura si baton de zahar ars) sau budinca fermierului, adica orez cu lapte si scortisoara si fructe de padure (zmeura, afine, coacaze dulci-acrisoare).
Tot in centrul Bucurestiului, la o aruncatura de bat de Intercontinental, se afla hotelul Novotel. Localizat pe una dintre cele mai aristocratice artere ale Bucurestiului, Novotel impresioneaza inca de la intrare prin faptul ca a reusit sa pastreze o mostra de arhitectura veche (hotelul se afla pe locul fostului Teatru National din Bucuresti), pe care a combinat-o cu linia moderna, conferind cladirii aspectul original si tineresc pe care si brandul doreste sa il transmita. Iar restaurantul Cafe Theatro nu face nota discordanta. Designerul Olivier Gibault, un colaborator mai vechi al grupului Accor, a imaginat un stil minimalist prin aparenta, dar bogat prin culoare si forme. Piesele de mobilier de la Kartell, mesele patrate, locurile intime de pe canapelele de piele formeaza mai degraba un hub de unde oamenii de afaceri pot afla informatii financiare (pe plasme unde se transmit canale de business). In restaurant sunt expuse fotografii cu figuri dansante (eroul principal este Razvan Mazilu), realizate de Ufo Zoltan, un artist roman stabilit in Germania.
Desi Novotel s-a pozitionat ca un hotel de business, bucataria restaurantului demonstreaza ca oamenii de afaceri nu se mai multumesc demult cu o mancare simpla, ci prefera mai degraba stilul gourmet. In plus, Novotel nu se dezice nici in ceea ce priveste meniul de origini franceze. Imediat ce deschizi lista cu specialitati atrag atentia "Platoul gurmandului francez" care contine trei feluri de terine, de iepure, rata si gasca si foie gras-ul de gasca asezonat cu trufe, mancaruri fara de care existenta francezilor ar fi in van. Din meniu nu lipsesc ravioli cu sos de rosii si ciuperci acoperite cu parmezan, creveti Tiger cu orez, scoici Saint Jacques, somon norvegian la gratar, cordon bleu de pui sau antricot argentinian cu cartofi prajiti. Iar la desert ai de ales intre o sarlota de ciocolata alba si neagra cu sorbet de portocale, para Belle Helene sau banana split.
Ramane de vazut cat va mai dura pana cand se va anunta numele primului restaurant din Romania decorat Michelin. Si poate va fi unul din hotelurile gourmet...
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro