Luxul penitent
Sa stai pe o plaja exotica unde aproape ca-ti pica nucile de cocos in cap si sa lenevesti la soare fara sa faci nimic pentru ca ai totul "all inclusive" obisnuia sa fie vacanta ideala. Insa, recent, vacantele au devenit mai degraba un mod de auto-pedepsire decat de gratificare
Unul dintre motivele pentru care oamenii sunt gata sa plateasca sume considerabile pentru vacante care-i priveaza de lux sau chiar de confortul minim e si dorinta de a evada de sedentarism, mancarea in exces si stresul cotidian. Spa-urile de detoxifiere au devenit astfel un fel de manastiri in care sunt inlaturate toate tentatiile hedoniste si se incearca recapatarea pacii spirituale si a sanatatii fizice... pentru cel putin 500 de euro pe zi. Conceptul de spa a capatat noi valente, astfel incat cosmetica, masajele sau mesele imbelsugate au fost inlocuite de exercitii dure de fitness si privari de alimente precum dulciuri, carne, uneori si lactate. Iar de cocteiluri nici nu poate fi vorba.
O zi la Body & Soul, unul dintre spa-urile cu regim "cazon" din Irlanda, incepe la ora 6.30 (nu exista optiunea sa arunci ceasul de perete sau sa apesi pe "snooze").
Pana la ora 7, turistii aflati in "vacanta" au executat deja 100 de flotari si au luat micul dejun: porridge (un fel de gris cu lapte), fructe si, poate, un ceai fara lapte si fara zahar. Restul zilei continua dinamic: maraton fortat pe dealuri, kayaking in ape involburate si urcari anevoioase cu bicicleta pe munte. Dupa 5 zile si 2.500 de dolari, la acest resort strict unii isi doresc sa nu fi venit, insa marea majoritate se pare ca vor mai mult.
La clinica Mayr din Austria unde se pare ca s-a dus si ducesa de York pentru a scapa de cateva kilograme, 7 zile de tratament ceva mai soft costa 2.000 de euro. Aici reflexoterapia, electroterapia si dietele crunte iau locul maratoanelor in ploaie, insa tot nu sunt o plimbare in soare. Desi experienta e departe de a fi relaxanta (de altfel relaxant nu mai e cuvantul de ordine in vacantele de lux), procentajul acestor tabere de detoxifiere constituie de exemplu in Statele Unite 5% din cele 60 de milioane de dolari provenite anual din afacerile cu spa-uri.
Primul resort de acest gen a fost The Ashram din California care a debutat in 1974 cu programe de gimnastica. De atunci, conceptul s-a dezvoltat din ce in ce mai mult, iar in Statele Unite, de exemplu, exista peste 272 de spa-uri sau resorturi ce promoveaza vacantele spartane (regim militar, dieta restrictiva, program strict). {i asta pentru ca oamenii care au totul vor sa incerce totul, fie ca e vorba despre a petrece o noapte intr-un hotel de gheata, sa scape de calorii intr-o tabara militara sau sa traiasca in �favelas (cartiere sarace si supraaglomerate) din Brazilia.
De o astfel de vacanta a avut parte si David Juritz, prim violonist al London Mozart Players, cei care au conceput soundtrack-ul filmului Harry Potter . Desi solistul a calatorit in toate partile globului, putine locuri l-au impresionat precum Maze, un hotel situat intr-una din favelele cocotate pe muntii din Rio de Janeiro. Juritz este doar unul dintre cei cu multi bani si foarte dornici de adrenalina si de noi experiente, care prefera ca in vacante sa fie initiati in locuri rau famate, fie ca este vorba despre cartierele murdare din Mumbai, gropile de gunoi din Mexic sau colturi dubioase din porturi din Johannesburg. Si sunt pregatiti sa plateasca sume exorbitante pentru a arunca o privire indiscreta in viata celor saraci.
In Delhi, India, adaposturile subterane ale celor peste 2.000 de copii orfani aciuati in statiile de tren au devenit si ele un obiectiv turistic popular. Turistii imbracati in tricouri de vacanta si pantaloni scurti privesc prin ochelarii de soare traiul jalnic al minorilor de la periferiile orasului. Pentru un bilet ce costa 5 euro (banii sunt stransi pentru ajutorarea copiilor) turistii condusi de ghizi (ei insisi fosti copii ai strazii) pot vizita si scoala ad-hoc unde invata unii dintre copii famililor sarace ce locuiesc la cort in aceleasi statii de tren, si spitalul din apropiere. Iar daca turul se prelungeste pana la apus acestia vor vedea si activitatile de colectare a gunoiulul din trenurile ce sosesc in gara.
Un alt tur, ceva mai cultural de data aceasta este si cel in jurul cartierelor newyorkeze Bronx si Harlem cunoscute pentru rata crescuta a criminalitatii si a somajului, dar si pentru mixul de natii ce au contribuit la cultivarea unor genuri muzicale precum soul si hip hop sau mambo si ska (http://www.thepoint.org/).
Si in Rusia a luat amploare asa-numitul trend "poorism" prin care oamenii cu foarte multi bani vor sa descopere viata in saracie. Oligarhii rusi platesc 3.000 de euro pe zi pentru a juca in propria lor varianta de Print si Cersetor. Intre 8 si 10 rusi se inscriu in fiecare weekend in programul initiat de agentia Kaniazev Event, pentru a strabate imbracati in zdente unele dintre cele mai periculoase strazi ale Moscovei. Unii spun ca aceste schimburi de experiente (unilaterale) intre bogati si saraci vor duce la solutionari pentru a micsora diferentele dintre paturile sociale, dar cei mai sceptici sunt de parere ca poorism-ul va trece asa cum a venit, solutionand doar simple capricii ale celor cu foarte multi bani.
Touroperatorii rusi ofera, pe langa aceste pachete de weekend, si vacante de "confidence building" (cresterea increderii in fortele proprii), in cadrul carora doritorii platesc o multime de bani pentru a fi tratati ca niste soldati. De altfel, antrenorii din astfel de resorturi sunt veterani din Fortele Speciale sau din Marina. Pentru unii dintre cei ce apeleaza la astfel de vacante, tratamentele aplicate acolo nu difera insa foarte mult de locul de munca. Ce-i drept, sunt fizice mai degraba decat psihice, insa predomina o doza de sado-masochism. Multi dintre turistii �extremi sunt persoane care ocupa pozitii importante in mari corporatii sau banci, iar stresul pentru ei si depasirea limitelor sunt deja rutina. Pentru cei ce detin deja un iaht personal si multe masini de lux o suma de 8.000 de dolari pentru o saptamana de vacanta "spartana" la, de exemplu, Golden Door din Escondido, California, este "piece of cake" (sau "piece of fruit", in ton cu regimul nutritional strict). Dar unii dintre cei care refuza plajele exotice si nucile de cocos prefera vacantele mai agresive tocmai ca un mod de defulare pentru ca nu sunt multumiti de profesie sau de viata personala si cauta altceva.
Cum masajele si tratamentele cosmetice nu sunt tocmai o schimbare radicala, adrenalina unei escaladari montane sau un program care sa nu-ti mai permita alte ganduri decat cele la supravietuire ar putea fi antidotul. Si, desi suna mai mult a fraza dintr-un film american siropos, dupa o saptamana de sporturi extreme si diete drastice unii chiar spun "mi-am demonstrat ca pot sa reusesc, tot ce trebuie sa faci e sa crezi in tine" si astfel creste increderea de sine. Problema rezolvata.
O alta categorie a celor care merg in vacante spartane sunt si viitoarele mirese. Pentru a incapea in rochia viselor lor fara a avea nevoie de saruri (precum doamnele din epoca victoriana, sugrumate in corset), apeleaza la The Camp din Galloway, in sud-vestul Scotiei. Programul strict incepe de la ora 6 dimineata si ziua continua cu abdomene, maraton, cursuri de box seara si yoga inainte de a se da stingerea la ora 8. Pe parcursul unei saptamanii programul mai include si mountain biking, traversarea unui rau rece cu ajuttrul unei franghii, in stilul G.I. Jane, si foarte putine calorii. Totul, bineinteles, pentru multi bani.
--
Acest material este inclus in suplimentul Pretul Luxului editat de catre BUSINESS Magazin, care va aparea pe piata pe 25 iunie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro