Povestea tinerei care după ce şi-a încercat norocul peste hotare s-a întors acasă pentru a-şi îndeplini visul. Acum ea are două afaceri profitabile în oraşul natal şi vrea să se extindă şi în Bucureşti

Autor: Alexandra Cepăreanu Postat la 26 ianuarie 2025 182 afişări

Visul din copilărie era să fie antreprenor şi să aibă un business propriu. Astfel că după ce şi-a petrecut mai puţin de un an în Marea Britanie, lucrând în recrutare, a decis să se întoarcă în România pentru a fi aproape de familie şi pentru A porni un startup în domeniul IT. În cele din urmă însă, atenţia i s-a îndreptat spre HoReCa, unde a deschis o două businessuri de profil chiar în oraşul natal, la Galaţi.

Încă din copilărie, am visat să am un business propriu. Mă fascina ideea de a construi ceva de la zero şi de a aduce inovaţie în lumea afacerilor. Astăzi, această dorinţă continuă să mă ghideze şi să-mi inspire fiecare pas pe care îl fac. Întoarcerea în ţară a fost provocatoare, cu ajustări la nivel personal şi profesional. Am întâmpinat diverse provocări, dar am şi identificat oportunităţi semnificative, cum ar fi participarea la un program cu finanţare europeană”, povesteşte Ana Savin, antreprenor, proprietar al hotelului Bordeaux şi al restaurantului Stage Nice Dining – ambele businessuri active în Galaţi.

Ea a adăugat că, în România, a apreciat oportunităţile pentru afaceri şi adaptabilitatea la schimbare.

„Pe de altă parte, în Marea Britanie, am observat o seriozitate remarcabilă în respectarea legislaţiei şi a normelor. Cred că putem învăţa de la englezi disciplina în respectarea regulilor, iar ei ar putea beneficia de creativitatea şi adaptabilitatea noastră în gestionarea oportunităţilor de afaceri într-un mediu în continuă schimbare.”

Fonduri europene pentru un start în forţă

Despre decizia de a investi în piaţa HoReCa din Galaţi, Ana Savin a spus că alegerea i-a fost determinată de achiziţionarea în prealabil a terenului în zonă. Provocările nu au întârziat să apară, procesul de creare a proiectului pentru a obţine fonduri europene necesare deschiderii hotelului Bordeaux fiind unul anevoios, legat de obţinerea avizelor, însă, cu sprijinul unui consultant, a reuşit să depăşească cu succes toate obstacolele întâlnite. „M-am adresat unui consultant şi am obţinut un prim grant de 200.000 de euro, la momentul acela 100% nerambursabil, şi am reuşit să fac o vilă turistică cu restaurant foarte mic. Când a început să meargă foarte bine businessul, am mai accesat fonduri europene şi am mai construit două etaje şi restaurantul, care acum este la etajul patru al clădirii şi are o vedere panoramică. Practic, investiţia iniţială în deschiderea celor două business – hotel şi restaurant – a inclus două granturi cu fonduri europene în valoare totală de aproximativ 600.000 de euro”, a spus Ana Savin.

În prezent, hotelul funcţionează cu o echipă de 30 de angajaţi şi înregistrează, în medie, un număr constant de vizitatori lunar, dată fiind dimensiunea redusă a acestuia, având o capacitate de 15 camere şi fiind la bază un hotel de business. „Evoluţia numărului de vizitatori nu are variaţii semnificative, dar concentrăm eforturile pentru a oferi o experienţă de calitate şi servicii excelente. La noi vin în general din delegaţi ai firmelor şi datorită restaurantului cu mâncare foarte bună, având în vedere că lucrăm cu un chef bucătar recunoscut. Restaurantul atrage în primul rând pentru că e important pentru cei care vin să aibă şi unde să mănânce, şi este un factor de diferenţiere având în vedere că în zona noastră (în Galaţi – n. red.) încă nu este dezvoltat foarte bine turismul. Practic, cele două businessuri din Galaţi rezistă datorită implicării, consecvenţei şi calităţii oferite în servire, preparare şi experienţă culinară, atrăgând astfel oaspeţi loiali oameni plecaţi în deplasări de business.”

La rândul său, restaurantul Stage Nice Dining are 80 de locuri, iar bonul mediu la este în jur de 120 lei. „Românii cheltuie în medie 200 de lei pentru o masă în oraş. Comparativ cu obiceiurile de consum ale englezilor, sumele cheltuite de români sunt mai accesibile şi reflectă o preferinţă pentru opţiuni mai economice”, a transmis Ana Savin.

Bucureştiul, obiectiv pe termen scurt

Anul acesta, gălăţeanca are ca obiectiv extinderea, aşa că vrea să deschidă un nou restaurant. „Pentru 2024, planific deschiderea unui nou restaurant în Bucureşti pentru a extinde prezenţa noastră şi a oferi o experienţă gastronomică distinctivă în Capitală. Apoi, vom continua să ne concentrăm pe consolidarea calităţii serviciilor şi satisfacţia clienţilor în hotelul nostru. Deschiderea este planificată în aproximativ şase – opt luni. Restaurantul va avea o capacitate de aproximativ 100 de locuri şi se estimează că vor lucra în cadrul acestuia în jur de 30 de angajaţi.”

Pe termen lung, antreprenoarea îşi propune să se extindă în mai multe oraşe din ţară. „Văd o evoluţie pozitivă în industria HoReCa în următorii cinci ani, cu o accentuare pe inovaţie şi experienţe personalizate. Planurile mele pentru business, pe termen lung, includ extinderea în mai multe oraşe, consolidarea brandului şi adaptarea la tendinţele în schimbare ale pieţei pentru a menţine succesul şi creşterea.”

Ana Savin consideră că o stabilitate în legislaţie şi reducerea schimbărilor frecvente ar oferi un climat de afaceri mai predictibil în domeniul HoReCa, facilitând dezvoltarea şi investiţiile în acest sector. „De asemenea, colaborarea între stat şi industrie pentru simplificarea procedurilor administrative şi sprijin în promovarea turismului ar contribui la creşterea durabilă a sectorului. Dacă ar fi să schimb ceva la acest domeniu, aş dori să promovez o colaborare mai strânsă între instituţiile guvernamentale şi sectorul privat, asigurând astfel un cadru legislativ stabil şi simplificat pentru industria HoReCa”, a punctat fondatoarea.

Despre ultimii ani, povesteşte că i-au adus multe lecţii, atât pe plan profesional cât şi pe plan personal. „M-au învăţat să gestionez mai eficient echipele şi să obţin o balanţă mai bună între viaţa personală şi profesională. În acest an, îmi propun să continuu să învăţ şi să cresc în plan profesional, menţinând totodată echilibrul şi liniştea în viaţa personală.”

De asemenea, dacă ar putea să înceapă totul de la zero ar alege să investească tot în sectorul HoReCa. „Aş alege să investesc din nou în domeniul HoReCa, dat fiind că am o experienţă solidă în acest sector şi îmi pasă profund de experienţa clienţilor în industria ospitalităţii, încât să vreau să îmbunătăţesc mereu lucrurile.” Ca sfat pentru tinerii care vor la rândul lor să îşi deschidă o afacere, ea punctează că sunt importante persistenţa şi deschiderea la învăţare – două elemente care vor fi cheile succesului oricui îşi doreşte o carieră. „Fii dedicat/ă, caută oportunităţi de creştere şi rămâi curios/curioasă în tot ceea ce faci.”   

 

Carte de vizită
Ana Savin, proprietar al hotelului Bordeaux şi al restaurantului Stage Nice Dining

1. Şi-a luat diploma de licenţă în Economie de Afaceri/Managerială - Strategii de Marketing şi Dezvoltare de Afaceri, în 2001, în cadrul FEAA Galaţi;

2. După finalizarea studiilor, a avut două joburi în ţară şi unul în străinătate înainte de a deschide propria firmă la 26 de ani, în 2008, când a înfiinţat Ana Soft, care are ca obiect de activitate facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată, funcţională şi în prezent;

3. În 2015 a pus bazele unui nou business – Stage Nice Dining, un restaurant ce îşi desfăşoară activitatea în Galaţi. Şi tot în 2015, ea a deschis şi hotelul Bordeaux din Galaţi;

4. În 2022, antreprenoarea a deschis şi compania Galaxy Bizz SRL – care are ca obiect de activitate „alte forme de învăţământ”;

5. Este pasionată de călătorii, explorarea de locuri şi restaurante, precum şi de citit.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.