Povestea singurului român angajat de cea mai PRESTIGIOASĂ academie de muzică din lume: „Rădăcinile mele rămân româneşti“

Postat la 05 aprilie 2017 182 afişări

Solistul Remus Azoiţei, singurul român angajat vreodată de Academia Regală de Muzică din Londra, revine în fiecare an, în luna aprilie, pe scena Ateneului Român. „Vin cu drag să cânt la Ateneu. În aprilie, este vacanţă de Paşte la Royal Academy of Music din Londra. Casa mea e la Londra, însă rămân un produs bicultural. Rădăcinile mele rămân tot româneşti“, declară violonistul. Remus Azoiţei cântă pe o vioară Niccolo Gagliano, creată în 1740.

Povestea singurului român angajat de cea mai PRESTIGIOASĂ academie de muzică din lume: „Rădăcinile mele rămân româneşti“

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", dirijată de Camil Marinescu, va interpreta  joi şi vineri, de la ora 19.00, la Sala Mare a Ateneului Român, Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski, solist Remus Azoiţei,  şi Simfonia nr. 5 de Adrian Iorgulescu.

Prima versiune a Concertului pentru vioară şi orchestră, una dintre cele mai populare lucrări ale lui Ceaikovski, a fost schiţată la începutul anului 1878. În finalul briliant al concertului tripartit, se remarcă pregnantul caracter popular rus.

Despre partea a doua a programului din acestă săptămână, compozitorul Adrian Iorgulescu informează: „Am terminat Simfonia a V-a în vara lui 2016, după un travaliu de circa un an, marcat de întreruperi şi revizuiri parţiale. Având grosso-modo trei părţi relativ delimitate, cu o sinteză selectiv recapitulativă la final, lucrarea se execută fără pauze şi conturează un arc dramaturgic larg şi dens. Nu conţine rupturi interioare notabile, nici contraste intense în plan constructiv, dinamic, agogic, orchestral, ori expresiv“.

Apreciat de  revista britanică The Strad ca ‟un virtuoz incurabil cu suflet şi tehnică fabuloasă”, violonistul Remus Azoiţei a debutat la 8 ani cu orchestra simfonică din oraşul său natal, Galaţi. După ce în 1995 a absolvit Conservatorul din Bucureşti, clasa Daniel Podlovski, Remus Azoiţei obţine o bursă de studii la renumita Juilliard School din New York. De-a lungul timpului, tânărul muzician a beneficiat si de indrumarea violonistului Bujor Prelipcean. Remus Azoiţei a concertat în săli prestigioase cum ar fi Carnegie Hall in New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, St-Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall în Londra, Teatro La Fenice Veneţia, Auditorio Nacional Madrid sau Konzerthaus Viena. În 2001, a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, în acel moment fiind cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie de 200 ani a Academiei.

Dirijorul Camil Marinescu a studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa de fagot. Ca dirijor, se consideră ca  discipol al maeştrilor Constantin Bugeanu, Cristian Mandeal, Mihai Brediceanu şi Pierre Dervaux. A predat fagotul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi, timp de 10 ani, a deţinut postul de dirijor rezident la Opera Naţională din Bucureşti. Din 2003, pentru trei stagiuni, a fost dirijor permanent invitat al Berliner Sinfonie Orchester, Germania. Începând cu 2002 Camil Marinescu este rezident în Japonia, activitatea sa internaţională bucurându-se de succes în numeroase turnee în SUA, Canada, Franţa, Austria, Spania, Italia, Mexic, Elveţia, Rusia, Australia, China, Marea Britanie, Israel.

Adrian Iorgulescu  a urmat cursurile colegiului naţional “Dinu Lipatti” şi ale Academiei de Muzică din Bucureşti -secţia compoziţie. Este autorul unei opere muzicale vaste. Între opusurile sale se disting cele 4 simfonii, 4 concerte instrumentale, 4 cvartete de coarde, 3 cicluri de lieduri, piese simfonice, camerale, opusuri corale, muzică de film, precum şi opera “Revuluţia”, pe un text de Ion Luca Caragiale. Acestea au fost prezentate în săli de concerte din Europa, Canada şi Statele Unite ale Americii. Pentru contribuţia sa artistică a fost distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
londra,
roman,
muzica,
academie,
Remus Azoiţei,
Ateneu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.