Vecin cu ROBINSON CRUSOE
Vand teren la mare, cu o suprafata de circa 3 kilometri patrati, la un pret modic de 45 de milioane de dolari. Incluse in pret sunt lagunele flancate de palmieri si cocotieri, cateva plaje pustii cu nisip alb si niciun vecin curios pe o raza de 60 de kilometri.
Cheyenne Morrison, unul dintre cei mai faimosi brokeri internationali pe piata insulelor private, explica cresterea neintrerupta a preturilor pe acest segment in ultimii 30 de ani prin cererea tot mai mare de insule cat mai apropiate de continentul american, acolo unde locuiesc cei mai multi islomaniaci bogati.
"Pretul unei insule din arhipelagul Belize este astazi de 8 pana la 10 ori mai mare decat cel de acum 5 ani", spune Morrison. "Izolarea a incetat sa mai fie o forma de privare, in lumea moderna a jetsetterilor si a comunicatiilor globale izolarea a devenit cel mai exclusivist privilegiu.
" Asa se face ca piata insulelor private este una dintre cele mai dinamice sectoare imobiliare, cele mai bine amplasate insule fiind cumparate aproape imediat ce intra pe piata. Daca cu cativa ani in urma erau scoase la vanzare in acelasi timp pana la 15 insule scotiene si irlandeze, fiecare cu cate un fort sau castel medieval, astazi, dupa parerea lui Farhad Vladi, proprietarul companiei Vladi Private Islands, unul dintre cei mai mari brokeri de pe piata, o asemenea insula la un pret rezonabil reprezinta un adevarat miracol.
Dar spre deosebire de restul pietei imobiliare, cand vine vorba de insule, nu se rezuma totul la locatie. Factori ca stabilitatea politica a tarii de care tine insula respectiva, climatul, cantitatea de apa potabila disponibila sunt la fel sau poate chiar mai importanti in procesul de achizitie. Iar cei care au trecut deja prin acest proces stiu ca o insula buna este foarte greu de gasit. In cele mai bune locatii, cum sunt Caraibe sau Pacificul de Sud, cele mai multe insule sunt rezervatii naturale protejate sau au fost deja vandute dezvoltatorilor de statiuni turistice. Unele tari, ca Filipine sau Fiji, au legi care impiedica strainii sa cumpere insule. Iar daca asta nu era de ajuns, insulele locuibile nu apar prea des pe piata. Marlon Brando a cumparat atolul Tetiaroa in 1965 dupa ce a incheiat filmarile la "Rascoala pe Bounty" si acesta a ramas in proprietatea sa pana la decesul sau din 2004. Astfel ca nici nu este de mirare ca preturile insulelor ating stratosfera. In plus de cele mai multe ori pretul de achizitie nici nu acopera asigurarea necesitatilor primare ca sursa de apa si mancare, adapost sau energie electrica.
De exemplu, situata pe locul doi anul acesta in topul celor mai scumpe insule din lume, insula Ronde este un paradis tropical de 8 kilometri patrati, iar pentru 70 de milioane de dolari potentialul proprietar primeste in schimb o insula complet neatinsa, localizata la mai mult de 3.200 de kilometri distanta de cel mai apropiat magazin IKEA, o ipostaza dificila chiar si pentru proprietarii unui jet Gulfstream V.
Topul celor mai scumpe insule
1. Insula Vatu Vara, arhipelagul Fiji - 75 de milioane de dolari
Denumita si "Insula palarie" din cauza formei platoului sau central, Vatu Vara este o fosta insula vulcanica cu doua culmi gemene care coboara intr-o laguna de un albastru clar. Un recif de corali inconjoara laguna si plajele insulei, zona fiind extrem de atractiva pentru diving si snorkeling. Accesibila doar prin intermediul ambarcatiunilor, insula dispune totusi de un teren intins, lung de aproximativ 2.200 de metri, care ar putea fi transformat cu usurinta intr-un teren de aterizare pentru avioane.
2. Insula Ronde, Grenada - 70 de milioane de dolari
Nelocuita si neamenajata, aceasta insula de 8 kilometri patrati este una dintre cele mai mari din arhipelagul Caraibe. Panorama se compune dintr-o serie de dealuri si vai, cateva deschideri la ocean potrivite pentru amplasarea unor docuri si un recif care inconjoara insula. Apa oceanului care inconjoara insula este foarte limpede o vizibilitate de pana la la 30 de metri adancime, iar in adancul apei se afla o pestera prin care se poate inota.
3. Insula Mare Hans Lollik, Insulele Virgine - 45 de milioane de dolari
In apropierea coastei St. Thomas se gaseste Marea Insula Hans Lollik, cea mai scumpa de sub steagul american. Cea mai atractiva caracteristica a insulei o reprezinta plajele in forma de semiluna inconjurate de apa limpede, prin care se vede fundul marii. Cu o suprafata de 2 kilometri patrati, insula se afla doar la 2,5 la kilometri distanta de St. Thomas, facand din aceasta insula cea mai usor accesibila din top.
4. Insula Baja, Mexic - 45 de milioane de dolari
Faleze si promontorii inalte ocupa cea mai mare parte a coastei aridei insule Baja, cu o suprafata de aproximativ 141 de kilometri. Visul oricarui pescar, Marea Cortez este renumita pentru marile partide de pescuit care se desfasoara aici si pentru rezervele mari de pesti spada, dorade, marlin, sailfish. La doar 30 de kilometri distanta de cel mai apropiat aeroport si la 2 ore distanta de Los Angeles, insula este o destinatie extrem de comoda.
5. Insula Kanacea, Fiji - 44 de milioane de dolari
Cu o circumferinta de aproximativ 12 kilometri, Kanacea este o formatie vulcanica constituita din mai multe culmi. Solul fertil, tipic tropical, si cantitatea anuala constanta de precipitatii fac din insula o locatie ideala pentru agricultura, cu atat mai mult cu cat aceasta a si fost folosita ca plantatie in jurul anului 1863. Vaile interioare sunt pline de elestee, rauri si izvoare care se unduiesc printre culmi.
6. Insula Kaimbu, Fiji - 38 de milioane de dolari
O laguna lunga de 22 de kilometri separa insula Kaimbu de sora sa, insula Yacata. Kaimbu se mandreste cu un hotel de cinci stele construit din lemnul copacilor din insula si funii din fibra de cocos. Fiecare camera are usi frantuzesti din sticla care ofera musafirilor o priveliste de 180 de grade a plajei, lagunei si a insulelor inconjuratoare.
7. Insula Pakatoa, Noua Zeelanda - 35 de milioane de dolari
Doar o calatorie cu barca pe o distanta de 50 de kilometri desparte Pakatoa de Auckland. Cocheta insula este o destinatie perfecta pentru aceia care prefera sa citeasca romanul "Robinson Crusoe" mai degraba decat sa il reconstituie. Pe insula se gasesc nu mai putin de 33 de cabanute individuale, 10 apartamente in cabana principala, un restaurant, o cafenea si o serie de piscine incalzite. Detinuta anterior de magnatul din industria teatrului, Sir Robert Kerridge, statiunea turistica de pe insula a fost totodata si locul in care Russell Crowe lucra vara in adolescenta, organizand turnee de bingo.
8. Exuma Cay, arhipelagul Bahamas - 35 de milioane de dolari
O casa cu doua etaje, sase dormitoare si o piscina generoasa este amplasata intr-unul dintre cele mai inalte puncte ale insulei. Din foisorul casei se vede intreaga insula de aproximativ 3 kilometri patrati, cu ale ei iazuri si golfulete retrase, plaje cu nisip alb si cu terenul de aterizare lung de 800 de metri.
9. Mica insula Hans Lollik, Insulele Virgine - 34 de milioane de dolari
Apropierea de St. Thomas si posibilitatea folosirii dolarilor americani fac din micuta insula de 0,5 kilometri patrati locul perfect pentru construirea unei mici statiuni tropicale. In plus micuta insula are plaje cu nisip alb ca bumbacul si privelisti spectaculoase ale oceanului si ale insulelor inconjuratoare de pe dealurile sale.
10. Coakley Cay, arhipelagul Bahamas - 25 de milioane de dolari
La 27 de kilometri vest de Georgetown, plaje albe neatinse de picior omenesc se intind de-a lungul intregii parti estice a insulei Coakley Cay. Pe malurile insulei se gasesc mai multe locuri perfecte pentru construirea unor docuri, ceea ce recomanda aceasta insula unui proprietar care isi doreste sa pescuiasca si sa navigheze prin intreg arhipelagul Bahamas.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro