Noul album al lui Michael Jackson, controversat inca dinainte de lansare
"Michael", noul album semnat Michael Jackson, este lansat oficial astazi de Epic Records/Sony, dupa luni de zile in care atat masinaria de marketing a companiei, cat si conflictele dintre producatori, familie si fani au tinut atentia publicului treaza in asteptarea evenimentului.
Albumul face parte din seria de zece productii muzicale cuprinse in cadrul contractului estimat la aproape 250 de milioane de dolari incheiat in primavara de executorii testamentari ai lui Michael Jackson cu Sony. Contractul acopera lansarea in curs de sapte ani a zece albume (intre care dublul album "This Is It", lansat deja toamna trecuta, "Michael", cu piese inedite, reeditari ale albumelor "Off The Wall" si posibil "Bad", posibil doua albume cu inregistrari live, jocul video The Experience, compilatia de clipuri Vision), suveniruri cu imaginea artistului, precum si drepturile de folosire a pieselor in cadrul unor viitoare filme, spectacole (Cirque du Soleil) si jocuri video. Contractul este cel mai valoros de pana acum din istoria businessului muzical.
Inca de acum cateva luni, de cand a fost lansat un fragment din piesa "Breaking the News", au inceput controversele: o parte dintre fani, mama lui Michael Jackson, fratele Randy Jackson si nepotii acestuia (fiii lui Tito Jackson, componentii trupei 3T) au acuzat neautenticitatea vocii, care i-a fost atribuita ulterior lui Jason Malachi, un imitator al solistului, sau altor imitatori.
Sony a dezmintit acuzatiile, insa o parte din fani continua sa ramana sceptici.
Unii comentatori au explicat reactia prin gelozia profesionala a nepotilor fata de faptul ca lor nu le-au fost acceptate piese pe album, in schimb au fost acceptate trei piese (intre care si "Breaking the News") produse de Eddie Cascio, vechi prieten al lui Michael Jackson si a carui familie a tratat-o ca un fel de a doua sa familie. Altii au explicat-o prin conflictul mocnit dintre executorii averii lui Michael, John Branca si John McClain (acesta din urma este coproducator al albumului), adica oamenii care au incheiat contractul cu Sony, si familia Jackson, care nu are dreptul de a administra averea si se considera frustrata ca executorii continua relatia cu Sony, companie pe care Michael o acuza ca nu i-a promovat suficient albumul "Invincible" din 2001.
Un alt motiv de controversa a fost coperta albumului, comandata de executori artistului plastic Kadir Nelson si pe care figureaza portretele multora dintre rudele, prietenii si muzicienii cu care Michael Jackson a colaborat, de la Lisa Marie Presley si Janet Jackson sau Liza Minnelli si pana la Berry Gordy si James Brown. Colajul de portrete include si reprezentarile celor trei copii ai lui Michael, ceea ce a fost considerat ofensator de o parte dintre fani, stiind reticenta tatalui lor de a le expune figurile in public. Copiii n-au avut insa nicio problema sa apara, de curand, intr-un show al lui Oprah Winfrey, unde au vorbit admirativ despre tatal lor.
Washington Post face albumului o cronica dezamagita, sustinand ca albumul le va placea probabil celor care vor sa-l auda pe Michael cantand la robotul telefonic (e vorba de intro-ul de la "(I Like) The Way You Love Me"), atata vreme cat majoritatea pieselor sunt demo-uri prelucrate ulterior de altii intr-un sens pe care solistul nu l-a controlat si nu l-a putut aproba. Cronicarul lauda insa "Behind the Mask", un remix dupa o piesa a trupei japoneze Yellow Magic Orchestra, inregistrata initial pentru albumul "Thriller" si re-produsa acum de John McClain, cu adaugarea unor urale si aplauze ale publicului de la concertul din Bucuresti din 1992.
Rolling Stone critica albumul pentru ca apare ca o colectie de "piese zombie", adunate la intamplare, fara viziunea artistului, asemanatoare cu colectiile postume de piese inedite ale unor Tupac sau Jimi Hendrix. Will.i.am, unul dintre artistii cu care Michael a colaborat pentru o serie de alte cantece inca inedite (si pe care a promis ca nu le va publica), a afirmat chiar ca albumul este "o dovada de lipsa de respect", avand in vedere celebrul perfectionism al lui Michael. Lenny Kravitz, producatorul "Another Day", a difuzat pe internet inca din ianuarie un clip in care se declara incantat de colaborarea sa cu Michael la piesa si convins ca artistul ar fi perfect de acord cu versiunea pregatita pentru album.
In schimb, Akon, colaboratorul lui Michael la "Hold My Hand", primul single al albumului, a declarat ca el nu vede nimic lipsit de respect in a-i perpetua memoria si ca oricum piesele inedite ar fi ajuns cunoscute intr-o forma sau alta (ceea ce s-a si intamplat cu "Hold My Hand", inregistrata in 2007, publicata acum oficial pe "Michael", dar care de cativa ani circula pe internet, in varianta demo).
Nu e singura ocazie cand criticii care au ascultat albumul sunt de parere ca tot anii '80 raman cea mai creativa perioada din carierea lui Michael Jackson (tot de atunci dateaza si "Much Too Soon"), insa majoritatea tind sa critice cu precadere prelucrarea digitala si productia inegala, nu piesele in sine sau calitatea vocii artistului. De altfel, Teddy Riley a recunoscut ca impresia de artificialitate de pe unele piese este efectul folosirii tehnologiei Melodyne, care poate modifica timbrul vocal intr-un stil oarecum asemanator cu Auto-Tune.
The Guardian, in schimb, lauda "The Way You Love Me" si "Hollywood Tonight", dar si cea mai recenta dintre piese, "Best Of Joy", care ar fi fost inregistrata spre a fi prezentata in concertele din 2009 de la Londra, ce n-au mai avut loc din cauza disparitiei lui Michael.
La randul sau, revista Time ii face albumului o cronica favorabila, intitulata cu un joc de cuvinte "Not Bad, but Pretty Good", descriindu-l ca pe "o inregistrare socant de credibila - o recreare atent asamblata a celor mai bune momente ale lui Michael Jackson ca artist solo si o reamintire a ceea ce ne-a facut sa-l pretuim". Pentru Time, tot "Behind the Mask" e cea mai buna piesa, si tot pentru ca are suflul genial din epoca "Thriller".
Controversa este de asteptat sa continue, inclusiv pe alte planuri. Albumul le va oferi, de pilda, suficienta munitie fanilor care inca mai cred ca Michael Jackson este in viata, mai ales ca nu mai putin de cinci dintre piese il au mentionat ca producator si pe el (aceeasi reactie au avut-o fanii autointitulati "the believers" si cand Jackson a fost mentionat ca producator pentru "This Is It") si mai ales ca unul dintre producatori, Teddy Riley, a lasat deja pe Twitter cateva comentarii din care se intelege (in functie de cine citeste) ca ar crede ori ar spera ca Jackson este printre cei vii. Dar deja nu mai conteaza: piesele exista, le putem asculta, iar albumul va face probabil legea in topuri, asa cum se intampla cu orice produs care poarta marca Michael Jackson.
Albumul cuprinde zece piese:
1. Hold My Hand (Duet with Akon) (primul single, cu videoclip oficial)
2. Hollywood Tonight
3. Keep Your Head Up
4. (I Like) The Way You Love Me (lansat ca demo in 2004 pe "Ultimate Collection")
5. Monster (featuring 50 Cent) - (a doua piesa care va fi lansata ca single)
6. Best Of Joy
7. Breaking News
8. (I Can't Make It) Another Day (featuring Lenny Kravitz)
9. Behind The Mask
10. Much Too Soon
"Michael" poate fi ascultat in intregime pe site-ul oficial MichaelJackson.com.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro