Simfonii de vara in aer liber
Cunoscatori sau amatori, cu motiv de plimbare sau de terapie antistres, tot mai multi spectatori participa la festivalurile de muzica clasica de vara, organizate in parc. Iar din 2010, si Capitala are parte de un astfel de eveniment.
Filmul "August Rush" din 2007, nominalizat la Oscar pentru cea mai buna coloana sonora, spune povestea unui baietel minune de 11 ani, compozitor de geniu, despartit fortat de mama sa, cu care a pastrat insa legatura prin muzica clasica. Iar la sfarsit se regasesc tot datorita acordurilor de muzica clasica, in timpul unui concert al Filarmonicii din New York, in Central Park.
Ca sa parafrazam concluzia filmului, muzica clasica a inceput sa fie peste tot; "trebuie numai sa o asculti". Pentru ca verile sunt tot mai des luate cu asalt de acordurile marilor compozitori, interpretate de orchestre faimoase, in concerte organizate in parcurile oraselor. Astfel de evenimente atrag si turistii care vara cauta si altceva in afara de mare si soare. Plus ca despre muzica clasica se spune ca este cea mai relaxanta terapie, iar intr-o perioada cand toata lumea cauta un antidot pentru stres, Mozart, Vivaldi sau Beethoven castiga si mai multa popularitate.
Ideea festivalurilor organizate in parc este la mare distanta de imaginea obisnuita a unui astfel de concert, unde fracurile si buzele tuguiate fac parte din peisaj. Startul a fost dat in marile metropole precum New York, Paris sau Londra, dar a fost rapid preluat si de altele, printre care si Bucurestiul.
Timp de o saptamana, Filarmonica din New York coboara de pe scena in mijlocul spectatorilor, in parcurile din Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens, Staten Island si Long Island. Totul este vazut ca un mare picnic, iar spectatorii sunt incurajati sa aduca gustari si bauturi pentru a petrece cu prietenii pe fundalul muzicii clasice.
Insa cel mai vechi festival din lume are loc inca din 1905 in Central Park. Seria Naumburg Orchestral Concerts include (atunci cand criza financiara nu loveste) patru concerte, in fiecare marti, iar intrarea este gratuita. Evenimentul a fost ideea bancherului si filantropului Elkan Naumburg, care era pasionat de muzica clasica, iar in structura neoclasica din cel mai cunoscut parc al New Yorkului s-au intalnit in ultima suta de ani elitele orasului si oamenii obisnuiti pasionati de operele marilor compozitori.
Concurenta dintre New York si Londra este evidenta si atunci cand vine vorba de festivalurile de muzica clasica din timpul verii. Daca metropola americana se lauda cu cel mai vechi eveniment din lume, Londra organizeaza cel mai mare festival de muzica clasica in aer liber. Gratie combinatiei de muzica de camera si concerte in aer liber, in fiecare an la Londra verile le apartin marilor compozitori.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro