Periplu printre castelele Frantei
O calatorie pe Valea Loarei, cel mai mare fluviu francez, inseamna o calatorie inapoi prin timp gratie numeroaselor castele de pe malurile sale.
Calatorului curios i se recomanda insa sa arunce macar o privire intr-o carte de istorie pentru a se putea bucura pe deplin de frumusetea castelelor de pe Valea Loarei, al caror rost il va intelege astfel.
Multitudinea de castele construite de-a lungul timpului de catre capetele incoronate sau marea nobilime este derutanta pentru turistul care ajunge pentru prima oara in zona, drept pentru care este bine sa nu se incerce vizitarea prea multora dintre ele intr-o singura excursie. Un punct bun de pornire ar fi castelul Amboise, preferatul regelui Francisc I, in apropierea caruia se afla si conacul Clos de Luce, al carui ilustru locatar a fost Leonardo da Vinci, instalat acolo la invitatia acestui rege. Da Vinci avea sa-si petreaca in Clos de Luce ultimii ani ai vietii.
Un alt castel legat de numele lui Francisc I este Chambord, cu o spectaculoasa arhitectura renascentista si totodata cel mai mare de pe Valea Loarei. A fost gandit ca o resedinta de vanatoare, intrucat regele prefera ca resedinte de zi cu zi fie castelul de la Amboise, fie pe cel de la Blois, acesta din urma ramas in istorie ca locul unde Ioana d'Arc si-a primit binecuvantarea de la arhiepiscopul de Reims sau unde regele Henric al III-lea a pus sa-i fie ucis rivalul, ducele de Guise.
Un alt castel impresionant este Chinon, fosta resedinta regala intre secolele al treisprezecelea si al saisprezecelea.
Folosit ulterior ca inchisoare de catre Henric al IV-lea si lasat apoi in paragina, a fost restaurat in secolul al nouasprezecelea dupa ce i s-a recunoscut statutul de monument istoric. Acum trece printr-un nou proces de restaurare, urmand a fi redeschis in iulie.
Pe langa vizitarea frumoaselor castele, Valea Loarei este si un loc propice unor plimbari cu bicicleta sau pentru excursii cu ambarcatiuni traditionale. Pentru distractii ceva mai moderne, cum ar fi paintball, plimbari in subteran sau disc golf (un joc cu discuri zburatoare jucat dupa regulile golfului) exista parcul Fantasy Forest.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro