Shopping non-stop
In numarul 145 al revistei Focus (decembrie 2004), articolul intitulat "Stiinta cumparaturilor" face niste transante constatari, impartite pe categorii de "gen", legate de psihologia celui care cumpara sau care traieste "the Call of the Mall".
In numarul 145 al revistei Focus (decembrie 2004), articolul intitulat "Stiinta cumparaturilor" face niste transante constatari, impartite pe categorii de "gen", legate de psihologia celui care cumpara sau care traieste "the Call of the Mall".
Conform studiului, 70% dintre barbatii care cumpara ar fi niste vanatori, care se indreapta glont spre obiectul pe care doresc sa-l achizitioneze, in vreme ce 80% dintre femei se plimba printre standuri, saliveaza, compara si, cel mai adesea, vin acasa cu sacosa plina de obiecte pe care nu-si propusesera sa le cumpere. Limita maxima de toleranta a barbatului aflat la cumparaturi este de 72 de minute, in vreme ce femeile prefera sa stea cu cel putin 28% mai mult. Iata doar cateva dintre concluziile echipei insarcinate cu studierea fenomenului "shopping" de la British Open University, din Londra.
Fara sa faca un studiu propriu-zis, Sophie Kinsella izbuteste, in volumul sau intitulat, in original, "The Secret Dreamworld of a Shopaholic", o panorama psihologica mult mai convingatoare si mai bine articulata stiintific a eternului "cumparator". Personajul principal al romanului sau este Rebecca (Becky) Bloomwood, o simpatica shopaholica, tanara, isteata si fasneata, care a cucerit publicul din cele peste 30 de tari unde a fost tradusa cartea, mai ceva decat irezistibila Bridget Jones. Romanul se deschide cu trei scrisori de banca, ce ilustreaza perfect aceasta latura neagra a existentei domnisoarei Bloomwood.
Daca in prima este ademenita sa-si deschida un cont la Banca Endwich, cu promisiunea unui avans in cont curent de 2.000 de lire sterline, in celelalte doua aflam ca minunatul ei cont a ajuns "la rosu" si ca managerii bancii doresc o intalnire urgenta, pentru mustrari si masuri punitive urgente. De ce a ajuns in aceasta stanjenitoare situatie? Pentru ca, are nu are treaba, Rebecca merge in magazine si cumpara. In primul rand "toale" de firma, in al doilea - orice obiect care se afla la "reduceri" sau in promotie. Cu facturile neachitate in buzunar, inglodata in datorii, Rebecca se duce la un serviciu care nu-i poate asigura perpetuarea nestingherita a luxoasei sale maladii.
Culmea e ca jurnalista lucreaza la o revista financiara si e platita (modest) ca sa le spuna altor oameni cum sa-si organizeze finantele. Intre cinism si frivolitate, ea declara, de altfel: "Bineinteles, nu stiu nimic despre finante. Si oamenii din statia de autobuz stiu mai mult ca mine. Pana si copiii de scoala". Din minciuna in minciuna, din magazin in magazin, ea nu abdica o clipa de la modul de viata care ii este atat de drag. Cum publicul are nevoie de rezolvari miraculoase si cum seria aventurilor Rebeccai trebuia sa continue (evident, nu intr-o inchisoare pentru datornici), in viata ei apare tanarul Luke (a 29-a avere a Marii Britanii), precum si sansa de a modera emisiunea de succes "Cafeaua de dimineata". De acum incolo sa te tii! Shopping non-stop.
Sophie Kinsella, Ma dau in vant dupa cumparaturi,
Editura Polirom, Bucuresti, 2004
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro