Romania, locul doi dupa investitiile straine directe

Postat la 17 octombrie 2007 9 afişări

România se află pe poziţia a doua, după Rusia, în rândul statelor din Europa de Sud-Est şi Comunitatea Statelor Independente în funcţie de investiţiile străine directe atrase anul trecut şi ocupă locul şapte în lume după numărul de proiecte de tip greenfield iniţiate şi în derulare în 2006.

Cu un nivel al investiţiilor străine directe de 11,4 miliarde de dolari în 2006, România a devansat Ucraina, care se află în această ediţie pe poziţia a patra a clasamentului din regiune, potrivit Raportului Mondial al Investiţiilor 2007 realizat de Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) şi prezentat marţi de Centrul de Informare al Organizaţiei Naţiunilor Unite din Bucureşti.
În 2005, investiţiile directe din România au totalizat 6,5 miliarde de dolari.
Prima poziţie în regiune este ocupat de Rusia, cu investiţii de 29 miliarde de dolari.
Cele 19 ţări din regiunea Europei de Sud-Est şi CIS au atras anul trecut 69,3 miliarde de dolari, din care Rusia, România, Kazahstan, Ucraina şi Bulgaria au acumulat 82% din totalul fluxurilor de capital.
Kazahstan a raportat investiţii de 6,1 miliarde de dolari, Ucraina de 5,2 miliarde de dolari, în timp ce Bulgaria a atras 5,2 miliarde de dolari.
Raportul poziţionează România în regiunea Europei de Sud Est şi a Comunităţii Statelor Independente (CIS) şi în subregiunea Europei de Sud-Est, iar România este plasată în rândul statelor aflate în curs de dezvoltare.
În Europa Centrală şi de Sud-Est, România ocupă poziţia a doua în topul pentru 2006, după Polonia, care a raportat influxuri de capital de 13,9 miliarde de dolari.

Alte ţări din această zonă, precum Cehia, care în 2005 s-a poziţionat înaintea României, şi Ungaria au înregistrat fluxuri de investiţii străine directe de 5,9 miliarde de dolari, respectiv 6,1 miliarde de dolari.
Din punct de vedere al stocului investiţiilor străine directe la finele anului 2006, nivelul din România, de 41 miliarde de dolari, reprezintă jumătate din cel raportat de Ungaria (81,7 miliarde de dolari) şi este aproape de 2,5 ori mai mic decât cel din Cehia (103,6 miliarde de dolari).
Aflati mai multe detalii la www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mediafax,
investitii straine,
CIS
/articolul-zilei/mediafax/romania-locul-doi-dupa-investitiile-straine-directe-958694
958694
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.