Cele mai inovatoare companii din România în 2023. eVOTE, primul şi cel mai avansat sistem de participare şi vot online şi fizic în Adunările Generale ale Acţionarilor

Postat la 12 mai 2024 46 afişări

eVOTE este o aplicaţie care conectează companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti cu propriii investitori, adică cei care şi-au pus banii şi încrederea în ele. Este o aplicaţie web-based, foarte uşor de folosit, şi totodată un instrument de guvernanţă corporativă. Printr-un simplu click pe un link de conectare, acţionarii pot participa live în şedinţele Adunărilor Generale (printre cele mai importante evenimente din viaţa companiilor) şi îşi pot exprima votul electronic. De acasă, de la birou, din vacanţe, de oriunde, ca şi cum ar fi prezenţi în sală, încurajând participarea şi implicarea acţionarilor în viaţa companiilor. eVOTE este un serviciu oferit gratis acţionarilor; companiile plătesc un tarif, în funcţie de serviciile accesate.

Descrierea inovaţiei:

Ideea dezvoltării aplicaţiei eVOTE a apărut în 2018, din dorinţa de a rezolva una din marile probleme ale pieţei româneşti de capital: participarea extrem de redusă a investitorilor la viaţa companiilor, impasibilitatea lor, precum şi întreaga desfăşurare de forţe de care este nevoie la nivel logistic pentru a organiza o Adunare Generală a Acţionarilor (plus costurile aferente): de la închirierea unui  spaţiu, catering, calculatoare, operatori, până la urne de vot plimbate prin sală, numărătoarea manuală a voturilor, deci şi timp consumat, risc de erori şi de lipsă de cvorum şi voturi invalidate.

Mult stres, multe emoţii. Aceste probleme care datau din anii 2000 nu fuseseră rezolvate după 20 ani, în ciuda avântului digitalizării. În acest context, Mihai Chişu, unul dintre brokerii cunoscuţi din piaţa de capital autohtonă, împreună cu Bogdan Iliescu, Partener eVOTE & BI Corporate Finance, cu experienţă de participare la Adunări Generale ale Acţionarilor - de altfel, iniţiator al acestei idei, şi Ionuţ Albu, antreprenor în domeniul IT (fondatorul Art Games), au pus bazele eVOTE, primul sistem de participare şi vot online şi fizic la Adunările Generale ale Acţionarilor din România, lansat în 2020.

eVOTE oferă astăzi un kit complet de desfăşurare a şedinţelor AGA, inclusiv transmisia live profesională a acestor şedinţe, traducere simultană, opţiunea de a adresa întrebări, pentru a da şansa acţionarului să discute în timp real cu reprezentanţii companiei. Investiţia financiară de până acum în eVOTE se ridică la 200.000 euro.

Elementul de noutate:

eVOTE este prima aplicaţie de participare şi vot online în AGA din România. A fost creată de la zero şi nu exista nici pe pieţele externe un astfel de model. „Fiind o noutate absolută, un sistem pe care companiile nu-l mai întâlniseră, procesul de adopţie şi implementare în piaţa de capital locală nu a fost lipsit de dificultăţi. Multe companii au înţeles cât de simplă este, de fapt, această aplicaţie, după prima utilizare”, spun reprezentanţii companiei. Astăzi, 30 de companii utilizează eVOTE, printre care OMV Petrom, Purcari, One United Properties, Bittnet Group, Meta Estate Group, Agroland, cât şi Bursa de Valori Bucureşti, care şi-a ales recent noul Consiliu de Administraţie şi preşedintele prin sistemul eVOTE.

Efectele inovaţiei:

Înainte de era eVOTE, Adunările Generale ale Acţionarilor funcţionau după un sistem greoi, care se baza pe factorul uman 100%, pe hârtie şi pix, pe prelucrarea manuală a voturilor. În prezent, acţionarii pot vota electronic înainte sau în timpul şedinţei AGA, prin aplicaţia eVOTE, direct din fotoliul de acasă, din propriul birou sau de pe plajă, din vacanţă. Timpul de vot prin eVOTE este mai puţin de 1 minut. Sistemul le permite acţionarilor să vorbească direct cu reprezentanţii companiilor, în timpul şedinţelor live, şi să afle informaţii importante despre strategia companiei. Mai mult, există un canal securizat special în platformă în care sunt înregistrate voturile, identitatea acţionarului care şi-a exercitat votul şi votul acestuia fiind protejate. Exista această nevoie concretă în piaţă de a respecta votul secret. Chiar şi atunci când acţionarii votau prin corespondenţă, plicul lor ajungea la un secretariat tehnic şi, evident, la alte zeci de oameni din companie. eVOTE a rezolvat şi această problemă a confidenţialităţii depline a votului. Astfel, eVOTE a făcut revoluţie pe piaţa de capital, digitalizând Adunările Generale ale Acţionarilor. Parteneriatul cu Bursa de Valori Bucureşti, Depozitarul Central şi Aurachain în 2022 a marcat o nouă etapă în digitalizarea pieţei de capital şi în consolidarea relaţiei unei companii cu acţionarii săi.

Mulţi dintre absenţii şedinţelor AGA s-au transformat în votanţi interesaţi, pentru că au realizat că doar participând află „la primă mână” noutăţi importante despre o companie în care investesc, sunt informaţi şi pot chiar dezinvesti dintr-o companie dacă soluţiile pe care le propune respectivul management al companiei au efecte nefavorabile din perspectiva lor. Sunt facilităţi de care este nevoie pentru un astfel de moment din viaţa unei companii.

Companiile care apelează la eVOTE în şedinţele AGA au cvorum permanent. Lipsa cvorumului este o problemă des întâlnită în adunările fizice, unde gradul de prezenţă este extrem de scăzut. Mai mult, există o creştere a prezenţei la AGA a acţionarilor străini, care pot monitoriza cu uşurinţă deţinerile lor din România. Este mult mai simplu să ia parte de peste hotare la evenimentele ce decid viitorul portofoliului de investiţii. Pot vota online, pot urmări AGA şi pot înţelege ce se discută, prin opţiunea de traducere simultană.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.