Cele mai inovatoare companii din România în 2023. Iluminat inteligent la Biserica Domniţa Bălaşa

Postat la 26 martie 2024 89 afişări

Iluminatul arhitectural interior şi exterior pentru monumentul istoric Aşezămintele Brâncoveneşti Biserica Domniţa Bălaşa este primul demers de o mare complexitate realizat pentru o biserică.

Descrierea inovaţiei:

Biserica Domniţa Bălaşa, construită între anii 1881 şi 1885, este un edificiu de o importanţă deosebită pentru moştenirea arhitecturală a Capitalei, fiind singura amintire a vechilor aşezăminte brâncoveneşti. Implicarea Signify în procesul de restaurare a bisericii a avut un impact major asupra vizibilităţii acestui monument de patrimoniu şi stilului său unic, realizat prin îmbinarea mai multor stiluri arhitecturale. „Implementarea conceptului de iluminat a fost extrem de complexă, având ca scop evidenţierea tuturor elementelor care conferă acestei biserici un caracter aparte. Prin intermediul sistemului de iluminat inteligent instalat, la intrarea în biserică sunt evidenţiate naosul cu candelabrele, catapeteasma, uşile împărăteşti şi cele două monumente funerare ale Domniţei Bălaşa şi Zoiţei Bibescu”, conform reprezentanţilor Signify. Biserica Domniţa Bălaşa este unul dintre puţinele lăcaşe de cult ortodoxe din lume unde au fost conservate monumentele funerare, de o valoare inestimabilă, sub formă de statui. În acest proiect, tehnologia se îmbină cu tradiţia, iar sistemul de iluminat a reuşit să scoată în evidenţă frumuseţea arhitecturală a acestui monument istoric.

Elementul de noutate:

În biserica Domniţa Bălaşa s-a implementat un sistem de control al iluminatului, atât în interior, cât şi în exterior, care permite crearea de scenarii de iluminare pentru a marca evenimentele care au loc în lăcaşul de cult sau pentru activităţile cotidiene. La intrare, a fost amplasat un panou de control, iar pe tableta din altar şi pe telefoanele mobile ale celor implicaţi în slujbe, a fost instalată o aplicaţie dedicată. Iluminatul a fost divizat în mai multe zone, fiecare cu scenarii predefinite adaptate la diversele ceremonii religioase. Aceste scenarii permit ajustarea cantităţii de lumină în funcţie de evenimentul desfăşurat în biserică. Fiecare zonă poate fi controlată individual, de exemplu, candelabrul şi crucile pot fi gestionate separat, iar utilizatorii pot selecta scenarii generale pentru întregul interior al bisericii. Pe lângă acestea, sunt disponibile scenarii care permit reducerea intensităţii luminii, atunci când nu este necesară o iluminare maximă a spaţiului, ceea ce contribuie la economisirea energiei.

Efectele inovaţiei:

În rândul beneficiilor se numără economii semnificative la factura de energie electrică, evidenţierea şi conservarea unui monument istoric de excepţie, păstrarea şi punerea în valoare a elementelor de arhitectură precum stuco-marmura, stucatura policromă, pictura, mobilierul şi catapeteasma, precum şi a celor două monumente funerare. De asemenea, inovaţia a contribuit la îmbunătăţirea vizibilităţii pentru transmisiile live ale slujbelor.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.