Cum a reuşit un fost profesor de matematică să revoluţioneze o întreagă industrie. Majoritatea i-am folosit produsul cel puţin o dată

Autor: Andra Stroe Postat la 07 mai 2021 4477 afişări

Cum a reuşit un fost profesor de matematică să revoluţioneze o întreagă industrie. Majoritatea i-am folosit produsul cel puţin o dată

Numit, în presa internaţională, părintele tehnoredactării computerizate, Charles Matthew Geschke, fondatorul Adobe, este unul dintre antreprenorii care a revoluţionat mai multe industrii prin lansarea unor programe folosite astăzi de milioane de utilizatori din toată lumea.

Charles „Chuck” Matthew Geschke s-a născut în Cleveland, Ohio, pe 11 septembrie 1939. El a urmat liceul Saint Ignatius şi Universitatea Xavier. Între 1963 şi 1968 a predat matematica la universitatea John Carroll, iar în 1972 a absolvit doctoratul în informatică. În 1975 a avut loc lansarea cărţii The Design of an Optimizing Compiler, pe care a scris-o alături de William Wulf, îndrumătorul său de la şcoala doctorală.

În octombrie 1972 s-a agajat în cadrul centrului de cercetare al Xerox, Palo Alto Research Center (PARC), prima lui sarcină fiind proiectarea unui computer mainframe (folosit în special de instituţii guvernamentale şi companii mari, pentru procesarea datelor importante). La şase ani distanţă, Geschke a lansat Laboratorul de Ştiinţe Imagistice în cadrul PARC. El l-a angajat pe John Warnock, alături de care a dezvoltat Interpress, un PDL (page description language). Deoarece nu au putut să convingă managementul Xerox de valoarea comercială a Interpress, cei doi au demisionat, hotărâţi să îşi lanseze propria companie. În 1982 au fondat Adobe, în garajul lui Warnock, compania fiind numită astfel după râul Adobe Creek, care curgea în spatele casei acestuia.

În dimineaţa zilei de 26 mai 1992, în timp ce Geschke sosea la muncă în Mountain View, California, a fost răpit într-un atac armat din parcarea companiei Adobe de către doi bărbaţi. Un purtător de cuvânt al FBI a raportat că agenţia a monitorizat apelurile telefonice pe care răpitorii le făcuseră către soţia lui Geschke, cerând o răscumpărare, adăugând că unul dintre ei a fost arestat după ce a ridicat suma de 650.000 de dolari pe care fiica lui Geschke a lăsat-o la un punct fixat de răpitori. În cele din urmă, Geschke a fost eliberat nevătămat după ce a fost ţinut prizonier timp de patru zile, deşi a declarat că a fost ţinut în lanţuri.

Între decembie 1986 şi iulie 1994, antreprenorul a ocupat funcţia de CEO al companiei, iar între aprilie 1989 şi aprilie 2000, pe cea de preşedinte. În 2017 a decis să păstreze doar rolul de preşedinte al consiliului. Printre numeroase recunoaşteri pe care Geschke le-a primit de-a lungul timpului se numără premiul Computer Entrepreneur, primit în 2008 din partea IEEE Computer Society, şi Medalia Naţională pentru Tehnologie şi Inovare, acordată în acelaşi an de preşedintele Barack Obama.

Un catolic înrăit, Geschke şi-a întâlnit soţia, pe Nancy McDonough, la o conferinţă religioasă, în primăvara anului 1961. Cei doi s-au căsătorit în 1964 şi au avut împreună trei copii şi şapte nepoţi. Antreprenorul a murit pe 16 aprilie 2021, la vârsta de 81 de ani, fiind bolnav de cancer.

În 2019, Adobe a înregistrat venituri de 11,17 miliarde de dolari. În România, gigantul s-a extins în 2006, în urma achiziţionării producătorului de software Interakt, lansat de doi antreprenori locali, Bogdan Ripa şi Alexandru Costin, într-o tranzacţie estimată la circa 20 de milioane de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.