Fabrica de milionari în euro a României. Care este şcoala unde s-au specializat foarte mulţi dintre milionarii ţării noastre
Politehnica din Bucureşti şi-a consolidat în primele zile ale acestui an reputaţia deja solidă de fabrică de milionari după ce o companie înfiinţată de doi absolvenţi ai săi a fost achiziţionată de gigantul mondial al industriei de advertising Publicis. Este vorba de Tremend Software, un furnizor de soft şi servicii de consultanţă în IT înfiinţat în urmă cu 16 ani de foştii colegi de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Marius Hanganu şi Ioan Cocan. Care a fost drumul de la IT-ist la antreprenor şi manager de companie citiţi în cele ce urmează.
Drumul de la un start-up până la o companie de 30 milioane de euro nu a fost unul simplu, eforturile din primii cinci ani fiind definitorii pentru parcursul înregistrat până astăzi. „Traiectoria noastră a fost ca o rachetă doar în ultimii ani, dar mai mulţi ani am învăţat la job, adică am fost programatori, consultanţi şi de-abia, să zicem, după cinci ani am început creşterea în sensul că am început să punem structurile, deci am început să lucrăm, cum se zice, on the business, nu in the business“, a povestit Ioan Cocan, cofondator al Tremend Software.
Un moment important a fost şi cel în care compania a început să apară în topuri internaţionale ale celor mai dinamice firme de tehnologie, a adăugat el. „După 2016 când am apărut prima dată în topul celor mai dinamice companii de tehnologie realizat de Deloitte şi care a fost un moment important pentru noi, a fost un moment de trezire sau de revelaţie: ca o firmă de mare creştere noi făceam ce făceam de obicei.
După aceea ne-am dat seama că prin clienţii pe care-i aveam, parteneriatele pe care le-am dezvoltat, puteam creşte sustenabil, ceea ce am şi făcut şi într-adevăr au venit după aceea mai multe cereri cărora nu le-am dat curs la momentul respectiv.“ Tremend a reuşit să-şi dezvolte businessul la nivel internaţional şi să înregistreze o creştere a afacerilor de 100 de ori în zece ani.
Cu o asemenea creştere Tremend a devenit o ţintă de achiziţie pentru gigantul mondial din publicitate Publicis, care a preluat, după nouă luni de negocieri, întregul pachet de acţiuni – tranzacţia fiind anunţată în primele zile ale acestui an. Odată cu vânzarea companiei către grupul Publicis, Tremend devine cea mai recentă poveste de succes a industriei de IT din România, după alte cazuri precum formidabilul caz al UiPath sau Bitdefender - care e la un pas de listarea în SUA, sau FintechOS, care de asemenea e pe cale de a deveni un unicorn după evoluţia puternic ascendentă din ultimii ani.
În prezent nu mai este nevoie neapărat de absolvirea unei facultăţi de IT pentru a face parte din asemenea poveşti de succes din tehnologie, a spus Ioan Cocan. „Împreună cu Marius (Hanganu - n.red., cofondatorul Tremend) am terminat şi am fost colegi de grupă la Automatică şi Calculatoare. Dar colegii sunt din varii zone, şi cibernetică, matematică, electronică, practic nu există limite. Educaţia în IT acum o poate face oricine. Evident facultatea ajută foarte mult la structurare şi este important să existe, dar în acelaşi timp avem şi colegi care au terminat facultăţi care nu au neapărat legătură cu IT-ul, dar cu interes, dedicare şi poate şi un pic de talent uneori, cu siguranţă se poate face o carieră bună.“
Dacă UiPath ajută companiile să-şi automatizeze activităţile interne în special, Tremend ajută la digitalizarea proceselor de business şi astfel şi la digitalizarea relaţiilor cu entităţile din exterior. Pentru a face acest lucru de multe ori Tremend lucrează la conectarea sistemelor interne, lucru mai puţin vizibil pentru cei care văd din afară o companie sau o platformă, a explicat Ioan Cocan. „Asta se vede din exterior şi asta este foarte important în toată industria – experienţa pe care o are utilizatorul, de aceea vorbim de aplicaţii web mobile, sisteme de infotainment în automobile. Asta se vede din exterior, dar în spate evident este o muncă intensă în a conecta multe sisteme şi aici cred că este «sosul secret» şi ceea ce facem bine şi ce am făcut în atâţia ani în a ne integra şi a oferi o experienţă bună utilizatorilor, dar integrând zeci de sisteme din spate, care nu se văd.“ Soluţiile dezvoltate de companie au ajuns astfel să aibă zeci de milioane de utilizatori în întreaga lume, a declarat Marius Hanganu, cofondator al Tremend Software. „Tremend este o organizaţie de inginierie care construieşte platforme pentru clienţii săi în peste 20 de ţări. Platformele noastre servesc peste 60 de milioane de utilizatori finali în domenii precum cel financiar – pentru bănci şi alte instituţii, de tehnologie, în zona de maşini, semiconductori şi aşa mai departe, pentru retail şi e-commerce, producţie, şi nu în ultimul rând proiecte în zona sectorului public european, cu Comisia Europeană.“ În acest context, grosul veniturilor companiei vine din exterior. „Segmentul internaţional este extrem de important, peste 60% din veniturile companiei sunt din exterior. 2021 a fost un an foarte bun, cu o creştere de peste 40%, la peste 30 de milioane de euro cifră de afaceri, iar numărul de colegi este undeva la 650 acum“.
Tremend lucrează cu clienţi din diferite industrii dar două dintre cele mai importante sunt cel financiar şi de retail, a explicat Marius Hanganu.
„Un exemplu ar fi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare care este atât un client cât şi un partener. Un client cu care construim sau reconstruim de fapt platformele pe care bancherii le folosesc în evaluarea investiţiilor. Banca Europeană este o bancă de investiţii care gestionează un portofoliu de aproximativ 50 de miliarde şi platformele prin care bancherii evaluează investiţiile pe care banca urmează să le facă sunt destul de avansate. Şi aici avem mai multe echipe care lucrează evident agile. Un alt exemplu este Carrefour, unul dintre cei mai mari retaileri din lume şi care este un client vechi pentru care suntem, cel puţin în România, unul dintre partenerii lor principali dacă nu cel mai mare şi cu care am construit şi reconstruit de-a lungul anilor diverse platforme de la comerţ la soluţii de gestionarea comenzilor şi aşa mai departe. În America, de exemplu, lucrăm cu o companie în zona de producţie pentru care am refăcut soluţia lor de producţie. Pe scurt, în fabricile unde este implementată soluţia respectivă sunt diverse maşini, calculatoare, pe care operatorii fabricii care mişcă braţul robotului de colo colo interacţionează cu aplicaţia respectivă care înregistrează o mulţime de evenimente şi ajută per total gestionarea unei fabrici să spunem. Este o soluţie extrem de complexă şi avansată – acolo câteva milisecunde în plus pierdute pe traseu pot să coste şi milioane de dolari compania.“
Conexiunea cu Publicis a fost realizată de o firmă americană de consultanţă în fuziuni şi achiziţii, angajată iniţial pentru a găsi un partener care să sprijine expansiunea rapidă a companiei. „Povestea este destul de simplă. Tremend a crescut de peste zece ori în ultimii 5 ani şi ne doream să menţinem ritmul acesta de creştere, chiar mai mult, să-l accelerăm pentru a putea fi relevanţi la nivel european şi poate chiar mai mult. Şi ca să facem acest lucru aveam nevoie de acces la pieţe în care, în momentul de faţă, nu suntem, la clienţi şi mai mari la bugete şi mai mari şi aşa mai departe. Acest lucru se putea face cu investiţii semnificative din partea noastră şi ne-ar fi luat probabil destul de mult, poate de două-trei ori mai mult decât în varianta actuală sau evident cu un partener, aşa că ne-am pornit motoarele să căutăm aceşti parteneri. Acest demers, care până la urmă s-a transformat într-o achiziţie, a început de peste nouă luni. Procesul a fost destul de intens şi s-a finalizat cu alegerea companiei cu care am simţit că avem cele mai multe elemente în comun şi anume Publicis Sapient, care este parte a grupului mai mare Publicis.”
Dacă aveţi un proiect de start-up tech scrieţi-ne pe adresa de e-mail zfitgeneration@zf.ro.
Start-up Pitch
1. Invitat: Florian Lettner, CEO şi cofondator al Fretello
Ce face? Start-up-ul austriac a dezvoltat o aplicaţie mobilă bazată pe inteligenţă artificială şi realitate augumentată care îi învaţă pe pasionaţii de muzică să cânte la chitară.
„Folosim realitatea augmentată şi inteligenţa artificială pentru a detecta instrumentele muzicale şi imaginile în timp real - ştim unde sunt corzile, spre exemplu. Şi folosim inteligenţa artificială pentru a afişa apoi informaţii,
arătându-le oamenilor unde să-şi pună degetele, ce corzi să folosească, direct pe smartphone-urile lor. Tot prin IA analizăm modul în care oamenii cântă pentru a oferi efectiv feedback în timp real. Spre exemplu, ceea ce putem face este că dacă un utilizator cântă prea repede sau dacă face mişcări rapide, primeşte semnale şi mesaje pe telefon. Acest lucru are ca rezultat modificări microtonale, astfel încât notele să rămână corecte.”
2. Invitat: Grégoire Vigroux, cofondator al bonapp.eco
Ce face? A dezvoltat o aplicaţie mobilă cu prin care şi-a propus să reducă risipa alimentară, investiţia iniţială fiind de 100.000 euro. Recent, start-up-ul a luat o finanţare de 800.000 euro de la mai mulţi investitori.
„Avem nevoie de bani pentru a ne extinde în alte oraşe din România, dar şi în alte ţări din regiune. În primul rând, ne uităm foarte mult la Bulgaria, unde avem şi alte businessuri şi mulţi parteneri de afaceri, dar ne uităm şi la alte ţări din regiune.”
3. Invitat: Horaţiu Răduţiu, fondator al Hawking
Ce face? A dezvoltat un chatbot care îşi propune să crească productivitatea magazinelor online şi să menţină relaţia dintre acestea şi consumatori, soluţie ce este testată în prezent pe trei site-uri active în România.
„Am început să dezvoltăm şi o aplicaţie de mobil care estimăm că va fi disponibilă în următoarele două – trei săptămâni. Aplicaţia practicii va ajuta şi pe cei care au magazine fizice să ţină legătura cu clienţii mai simplu. De asemenea, urmează să aducem noi îmbunătăţiri chatbotului pe care l-am creat deja, iar acest upgrade va avea loc săptămâna viitoare.”
Start-up Update
1. Invitat: Alexandru Cojocaru, cofondator şi CEO, Licenseware – soluţii pentru managementul licenţelor software
Ce e nou? Start-up-ul a reuşit să accelereze substanţial businessul în circa şase luni, crescându-şi numărul de clienţi şi parteneri strategici la nivel internaţional, precum şi numărul de soluţii lansate pe piaţă. Creşterea accelerată a dus şi la obţinerea celei de-a doua finanţări, în valoare de 500.000 euro de la de la Early Game Ventures şi Fortech Investments.
„În ultimele 6 luni de la investiţia iniţială pre-seed, Licenseware a reuşit să accelereze la nivelul potrivit pentru a ridica încă o rundă. Acesta a fost rezultatul efortului extraordinar al echipei noastre, împreună cu validarea puternică a pieţei. Runda iniţială de pre-seed ne-a oferit suficient suport pentru a ajunge la următoarea etapă a evoluţiei noastre. Acum este timpul să trecem la un nivel superior. Această investitie de tip seed ne va accelera şi mai mult rata de creştere şi ne va permite să ne extindem mai eficient în alte pieţe, cum ar fi SUA şi Australia.”
2. Invitat: Andrei Dudoiu, managing partner în cadrul SeedBlink - platformă de equity crowdfunding
Ce e nou? Platforma locală de investiţii a trecut de 9.000 de investitori, dintre care 20% sunt investitori internaţionali, care provin din 25 de ţări.
„Am ţintit sus din punct de vedere planuri şi suntem în grafic din punctul de vedere al numărului de start-up-uri şi al ponderii la care au ajuns proiectele internaţionale. E adevărat că e o perioadă de acomodare atunci când porneşti pe un drum nou aşa cum am făcut-o noi de astă vară, un drum care se referă şi la oameni potriviţi să parcurgă acest drum nou şi pe care i-am recrutat, dar nu se întâmplă lucrurile peste noapte. Este şi o perioadă de acomodare şi de fine tuning în echipă. Numărul de start-up-uri este în grafic, conform cu ceea ce am plănuit, la fel şi numărul de investitori pentru că nu poţi să construieşti un portofoliu de start-up-uri internaţionale doar cu investitori români şi asta a fost una dintre priorităţile noastre - să aducem în platformă cât mai mulţi investitori sau conturi de investitori din toată Europa şi mai mult decât atât să devină şi activi, adică să investească.”
Start-up Star
Invitat: Marius Hanganu, cofondator, Tremend Software
Dezvoltare fulger: Compania locală de consultanţă în IT şi dezvoltare de soft, Tremend, a ajuns să fie achiziţionată de gigantul francez Publicis după ce a demarat în urmă cu un an discuţii pentru identificarea unui partener care să sprijine un proces de expansiune accelerată.
„Povestea este destul de simplă. Tremend a crescut de peste zece ori în ultimii 5 ani şi ne doream să menţinem ritmul acesta de creştere, chiar mai mult, să-l accelerăm pentru a putea fi relevanţi la nivel european şi poate chiar mai mult. Şi ca să facem acest lucru aveam nevoie de acces la pieţe în care în momentul de faţă nu suntem, la clienţi şi mai mari la bugete şi mai mari şi aşa mai departe. Acest lucru se putea face cu investiţii semnificative din partea noastră şi ne-ar fi luat probabil destul de mult, poate de două-trei ori mai mult decât în varianta actuală sau evident cu un partener, aşa că ne-am pornit motoarele să căutăm aceşti parteneri. Acest demers, care până la urmă s-a transformat într-o achiziţie, a început de peste nouă luni. Procesul a fost destul de intens şi s-a finalizat cu alegerea companiei cu care am simţit că avem cele mai multe elemente în comun şi anume Publicis Sapient, care este parte a grupului mai mare Publicis.”
ZF IT Generation, emisiune lansată de ZF în noiembrie 2019, are ca ţintă descoperirea start-up-urilor hi-tech cu idei de produse sau servicii care vor duce la dezvoltarea unei noi generaţii de milionari din IT ai României. După mai bine de 370 de ediţii, emisiunea are un nou format în care am adăugat o serie de rubrici pentru a aduce plus valoare în ecosistemul local de start-up-uri tech – Start-up Pitch, Start-up Update, Start-up Boost, Start-up Star, Investor Watch, Sfatul
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro