Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Ea a creat împreună cu soţul ei un produs folosit de milioane de oameni din toată lumea

Postat la 17 aprilie 2021 7976 afişări

Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Ea a creat împreună cu soţul ei un produs folosit de milioane de oameni din toată lumea

Măriuca Talpeş - CEO Intuitext Cofondator Bitdefender    


Cifră de afaceri Intuitext (în 2020): 6,5 mil. lei Profit net Intuitext (2020): 0,55 mil. lei Număr de angajaţi: 20


—   Cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o în pandemie:

Poate cea mai grea lecţie a fost să învăţăm să ne ajutăm unii pe alţii de la distanţă, să comunicăm şi să ne înţelegem la fel de bine şi prin mediul digital. Am descoperit cât de tare te poate îmbolnăvi un virus, cât de repede şi cât de grav. Cât de mult ne poate schimba viaţa socială o boală care se răspândeşte uşor şi ne prinde cu garda jos. Am fost nevoiţi să citim şi să evaluăm mult mai mult performanţa, prin date. Comunicarea digitală cu clienţii noştri a crescut foarte mult. Am învăţat cât de grea e trecerea la predarea online pentru mulţi domni profesori, dar şi ce salt mare înainte au făcut majoritatea dintre dânşii în anul 2020. Cum de fapt o provocare pe care am evita-o din răsputeri ne poate schimba mult în bine. Am redescoperit cât de importantă e mişcarea – stăm mai mult cu ochii în ecran şi pe scaun – deci trebuie să ţesem de-a lungul zilei, poate chiar în acelaşi timp cumva, mişcarea cu proiectele profesionale.

—   Cea mai importantă decizie pe care am luat-o în ultimul an:

Să lucrăm în echipe mici şi orientaţi către obiective. Să discutăm des ca să ştim cum ne simţim – să facem cumva să nu ne lipsească comunicarea de la birou, dacă se poate.

—   Cum mi-am menţinut colegii motivaţi în ultimul an:

Am comunicat mult, mult mai mult decât înainte de pandemie şi am încercat să fim deschişi la toate problemele noastre de acasă. Şi ne-am bucurat de realizările noastre din fiecare zi.

—   Work from home sau de la birou?

După ce pandemia se va duce, lucratul de la birou sau din altă parte va depinde în primul rând de rolul jucat în echipă şi apoi de opţiunea fiecăruia: pentru unii colegi, rolul e esenţial legat de „birou”; pentru o mare parte din colegi, rolul poate fi jucat în bună măsură în orice loc ai condiţii potrivite (internet, un birou potrivit şi să nu fii întrerupt continuu de alte lucruri), deci va fi o alegere personală, dar vor exista puncte comune, întâlniri, pe care le vom face împreună, unele din ele la birou, unele în mod regulat. Şi, evident, în spate vom avea obiective şi rezultate-cheie, precum şi comunicare/colaborare susţinută.

—   Locul din care îmi iau energia necesară depăşirii unei crize:

Din proiectele pe care le lucrăm cu colegii, cu profesorii, din discuţiile cu utilizatorii serviciilor noastre, din impactul a ceea ce facem. Din activitatea sportivă, mişcarea în aer liber, muzică, discuţiile, întâlnirile cu cei dragi.

—   Persoana care m-a inspirat cel mai mult în această perioadă:

Colegii mei, profesorii cu care lucrăm în proiecte, familia.

—   Putere vs. feminitate:

Doamnele au multă putere de a trece peste problemele mai grele – au un rol de mamă şi soţie care te obişnuieste cu rezolvarea de probleme constant. Dar, în pandemie, cred că doamnelor le-a lipsit comunicarea faţă în faţă – noi vorbim mai mult şi avem nevoie de mai multă atenţie. Şi cred că le-au lipsit ieşirile la birou sau la alte evenimente care îţi cereau să te îmbraci frumos, cu ce îţi place, de ce nu, să te machiezi, să primeşti o vorbă frumoasă despre cum arăţi. Le-au mai lipsit îmbrăţişările, zâmbetele, comunicarea nonverbală – foarte utilă pentru doamne. Deci au trebuit să reinventeze cumva feminitatea – care venea din tot pachetul de mai sus.

Profilul Măriucăi Talpeş a apărut în anuarul 100 CELE MAI PUTERNICE FEMEI DIN ROMÂNIA, ediţia 2021.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.