Mai usurel cu inaugurarile

Postat la 28 septembrie 2008 127 afişări

Lanturile de retail GSM si operatorii de telefonie mobila s-au intrecut anul acesta in deschideri de magazine noi si in anunturi de parteneriate cu alti comercianti de profil. Pentru anul viitor insa, ritmul de extindere a retelelor se anunta insa mai temperat.

Cel mai recent anunt privind extinderea retelei de magazine a venit din partea lantului de retail GSM Germanos, care numara la inceputul saptamanii trecute 240 de magazine, cu 40 mai mult decat la sfarsitul anului trecut, iar pana se termina anul in curs mai are in plan investitii de 1,5-1,8 milioane de euro pentru inca 30 de spatii de vanzare.

“Dezvoltarea retelei pentru 2008 nu se va face printr-o achizitie a unei retele de profil, desi, daca apare o oportunitate foarte buna, suntem deschisi la negocieri”, spunea Aris Karousos, retail general manager in cadrul Germanos Romania. Pentru anul viitor, adauga Karousos, ritmul de crestere a punctelor de vanzare se va incetini insa oricum, la 15-20 cu totul, “pe masura ce ne apropiem de atingerea tintei de dezvoltare”.

Extinderea retelei a fost in 2008 o directie importanta a investitiilor pentru majoritatea lanturilor de retail GSM si a operatorilor de telefonie mobila care detin magazine proprii de telefoane. Orange a inaugurat saptamana trecuta un nou magazin in Iasi, care completeaza reteaua de 92 de magazine proprii. “De la inceputul anului am deschis 19 magazine si vrem sa incheiem 2008 cu o retea de 100 de magazine”, declara Florin Popa, director de vanzari si distributie in cadrul Orange Romania.



In paralel, spune Popa, Orange va continua sa investeasca in extinderea lantului de distributie inclusiv prin sustinerea deschiderii unor noi magazine ale partenerilor, atat in zonele rurale, izolate, cat si in marile orase. Orange numara in total in jur de 1.100 de magazine partenere, cele mai importante lanturi de retail fiind Fonomat, cu 160 de magazine si EuroGSM, companie a carei retea cuprinde 120 de spatii de retail.

“Vom continua sa deschidem magazine in zonele cu un real potential de dezvoltare, insa nu la fel de agresiv ca in anii precedenti”, a declarat Cristina Szabo, director de marketing in cadrul Euro-GSM, explicand ca strategia pentru perioada urmatoare vizeaza cu precadere eficientizarea magazinelor existente. Spre deosebire de Orange, Vodafone a adoptat o strategie mult mai agresiva de dezvoltare, deschizand anul acesta 62 de magazine.

La momentul actual detine 156 de magazine proprii in toata tara, la care se adauga alte cateva sute partenere si puncte de distributie pentru cartelele preplatite. “Cresterea retelei de distributie in cursul acestui an se explica si prin achizitia dealerului Petrocom, dar si prin deschiderea de magazine proprii”, spune Bogdan Matei, director de vanzari la Vodafone.

In luna septembrie a anului trecut, Vodafone a preluat atat cele 55 de magazine care apartineau Petrocom D&V, precum si operatiunile postpaid ale firmei cu acest nume, care era dealer exclusiv al operatorului de telefonie mobila inca din anul 2001.

In martie anul acesta, Vodafone a cumparat si pachetul majoritar de actiuni al retelei de magazine de telefoane mobile Proton Technologies. La randul sau, Orange a semnat in martie anul acesta un parteneriat cu lantul de magazine Say, care are unitati situate in galerii comerciale si mall-uri. Evident, nu toate aceste parteneriate incheiate de operatorii mobili rezista: saptamana trecuta, Vodafone a comunicat ca distributia produselor si a serviciilor sale prin reteaua de magazine GlobalNet a incetat odata cu expirarea contractului, in conditiile in care GlobalNet a fost distribuitor exclusiv pentru operatorul de telefonie mobila incepand din noiembrie 2005.

In momentul actual, cu un numar total de aproximativ 3.000 de magazine, atat ale operatorilor, cat si ale partenerilor, piata de retail GSM este aglomerata si este dificil sa gasesti un spatiu convenabil pentru a deschide un magazin nou. In acest context, atat operatorii de telefonie mobila, cat si partenerii acestora opteaza pentru spatiile inchiriate. “Noi nu cumparam spatii comerciale, pentru ca dorim sa putem reloca unele magazine in cazul in care conditiile pietei ar impune aceasta”, a declarat Aris Karousos de la Germanos.

“Preferam sa investim in amenajarea magazinelor decat in achizitia de spatii comerciale.” In ce priveste chiriile, acestea suporta variatii importante, potrivit operatorilor de telefonie mobila, in functie de suprafata, amplasare si vad comercial. Cei de la Euro-GSM afirma ca valoarea chiriei platite lunar pentru un magazin variaza intre 500 si 6.000 de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comert,
Germanos,
retail,
telefonie mobila
/business-hi-tech/telecom/mai-usurel-cu-inaugurarile-3239555
3239555
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.