Cat va fi cursul leu - euro in vara?

Postat la 01 februarie 2010 122 afişări

Probabil va mai aduceti aminte de estimarile de vara trecuta ale bancherilor despre felul cum se va misca leul pana la sfarsitul lui 2009 - departe de temutul prag de 5 lei pentru un euro, dar si de neverosimilul 3 lei pentru un euro, al verii lui 2007. Acum, pentru urmatoarea jumatate de an, majoritatea bancherilor prevad o relativa acalmie pe frontul cursului, care va continua sa oscileze in jur de 4-4,1-4,2 lei/euro, asteptand iesirea din recesiune. Diavolul ramane insa, ca de obicei, in detalii.

Ar trebui ca politica monetara sa reziste presiunilor de apreciere a leului, pentru ca economia ar trebui sa se orienteze spre exporturi, pe care un leu prea puternic le inhiba, comenta economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, la o intalnire a Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din decembrie anul trecut. Comentariile lui, ca si ale altor oficiali din BNR care au lasat sa se inteleaga ca exista asemenea presiuni spre o apreciere a leului, au parut surprinzatoare la vremea respectiva: leul venea dupa cateva luni de scadere lenta fata de euro, perioada electorala era in toi, semne de redresare dupa recesiune nu erau, iar vechea temere de un exod al capitalurilor care ar atrage o prabusire a monedei romanesti nu parea sa aiba niciun motiv sa dispara.

Ceea ce atunci era doar o declaratie intr-un cerc restrans a devenit ulterior cuvantul de ordine in comentariile despre mersul cursului, nu numai pe parcursul lui ianuarie 2010, cand cursul a atins uimitorul nivel de 4,1008 (la 18 ianuarie), dar si in prognozele privind ce se va intampla in urmatoarele luni. Cresterea de valoare a leului fata de euro a devenit cel mai comentat fenomen, de la cele mai nevinovate explicatii, legate de trecerea cu bine a perioadei alegerilor si noile sperante privind continuarea acordului cu FMI, si pana la explicatia prin atacurile speculative ale catorva jucatori mari din piata valutara, aceiasi care anul trecut au mizat pe o cadere a leului spre 4,5-5 lei/euro, iar acum ar paria pe o intarire excesiva, spre 3,5 lei/euro.

Spunem intarire excesiva nu numai pentru ca, asa cum ne-a invatat experienta anilor 2006-2007, un curs mult sub 4 lei/euro e periculos prin definitie pentru exportatori, ci si pentru ca, daca atunci cresterea economica accelerata i-a putut insela pe multi sa considere ca un curs apropiat de 3 lei/euro ar fi fost corect, corespunzator cu performanta economica, acum astfel de iluzii nu mai exista. "Aprecierea recenta a leului a avut o dinamica prea rapida pentru a fi de durata. Vom observa o revenire catre 4,2 inainte de reintrarea in intervalul 4-4,1 si apoi testarea pragului de 4 lei. n momentul de fata, un curs intre 4,15-4,2 lei/euro este mai realist", considera Florian Libocor, economist-sef al BRD si presedinte al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR). El se asteapta ca pe parcursul lui 2010 sa avem de-a face cu "un prefix al cursului de schimb mai mic de 4, insa nu considerabil sub acest prag" (foarte probabil 3,9 dupa prima jumatate a anului) si cu o volatilitate mai accentuata a cursului decat anul trecut.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cat-va-fi-cursul-leu-euro-in-vara-5463254
5463254
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.