Ce ne aşteaptă în complicatul an 2025? (IV)
„Ce bine era şi nu ştiam/apreciam”, pare a fi morala lui 2024. Diversele îngrijorări legate de cadrul fiscal, raportări, posibile măriri de taxe, creşterea deficitului şi a datoriei externe, efactura sau dezvăluiri legate de subiecte ca azilele groazei ori afacerea Nordis par nişte simple neajunsuri în comparaţie cu tulburările profunde aduse, spre finalul anului trecut, de rezultatele şocante de la alegeri. Brusc, a fost pusă sub semnul întrebării însăşi democraţia. Efectul financiar imediat a fost că România a pierdut în numai câteva zile 10 mld. euro; evident, efectele nu se rezumă doar la bani. Ba mai mult, ameninţarea nu a dispărut şi parcă nici aderarea la Schengen nu a adus bucuria aşteptată. Ce ne aşteaptă? Care sunt previziunile pentru 2025, speranţele, planurile pe care le au companiile?
40 de reprezentanţi de top ai mediului de afaceri au răspuns invitaţiei noastre de a semnala cele mai importante evenimente din 2024 pentru companie şi domeniul în care activează şi de a împărtăşi aşteptările pentru anul care începe acum. Citiţi răspunsurile lor în paginile ce urmează, precum şi în următoarea ediţie a revistei.
Sorin Preda, CEO şi fondator, Global Vision
Previziuni pentru 2025
► Pentru companie:
Pentru 2025, Global Vision îşi propune să atragă investitori şi să dezvolte proiecte verzi. Planurile includ finalizarea a peste 45.000 mp de spaţii industriale şi logistice, alături de extinderea pe pieţe internaţionale. De asemenea, compania va lansa două proiecte rezidenţiale premium în nordul capitalei. Aceste obiective ale Global Vision vin ca urmare a angajamentului nostru de a fi proactivi în piaţă şi din dorinţa noastră de a ne plia rapid pe nevoile locale şi regionale în continuă schimbare.
► În domeniu:
În 2025, soluţiile precum panourile solare şi sistemele de stocare a energiei vor deveni standard în construcţiile noi. Sectorul logistic va creşte rapid, susţinut de expansiunea comerţului online şi de nevoia tot mai mare de spaţii în locaţii strategice. De asemenea, cererea pentru locuinţe premium va rămâne ridicată, pe fondul urbanizării accelerate şi al interesului crescut pentru calitate. Dacă privim la contextul mai larg, pe măsură ce Uniunea Europeană implementează mai multe reglementări în zona de energie şi sustenabilitate, România va deveni o piaţă care va atrage atenţia mai multor investitori interesaţi să îşi diversifice portofoliile în regiune. Considerăm că dezvoltarea sectorului logistic şi a construcţiilor premium va susţine nu doar economia naţională, ci şi rolul strategic al României ca punct de conexiune între pieţele europene şi cele occidentale.
Elemente cheie în 2024
► Pentru companie:
Anul 2024 marchează o etapă foarte importantă pentru Global Vision, cu mai multe elemente-cheie. Este anul în care am finalizat o tranzacţie importantă, de peste 110 milioane de euro, şi am lansat platforma de investiţii care susţine parteneriate strategice şi extinderea proiectelor noastre. Am diversificat portofoliul şi liniile de business, incluzând soluţii tehnologice pentru a răspunde mai bine provocărilor actuale. Un alt pas strategic a fost lansarea unei divizii dedicate sectorului energetic pentru dezvoltarea proiectelor de producţie a energiei la locul de consum şi a unei divizii tehnologice care lucrează la o platformă ESG bazată pe inteligenţă artificială, menită să ajute investitorii să monitorizeze şi să optimizeze performanţele legate de mediu. Anul 2024 a fost pentru Global Vision un an cu iniţiative menite să consolideze sustenabilitatea, inovaţia şi creşterea. Toate deciziile noastre de business din acest an se pliază şi pe tendinţele regionale şi naţionale, în contextul în care România şi Europa Centrală şi de Est devin huburi tot mai atractive pentru investiţii verzi şi proiecte care se bazează pe tehnologii emergente. Accentul pus pe sustenabilitate şi digitalizare oferă Global Vision oportunitatea de a fi deschizător de drumuri pe câteva nişe care ajută la transformarea pieţei imobiliare din România şi la nivel regional.
► În domeniu:
În 2024, piaţa imobiliară din România s-a concentrat tot mai mult pe clădiri eficiente energetic, ca răspuns la reglementările europene şi la creşterea costurilor energetice. Soluţiile precum panourile solare şi materialele sustenabile atrag interesul investitorilor şi utilizatorilor finali. Digitalizarea proceselor imobiliare a continuat să fie parte din argumentele multor tranzacţii, ceea ce a îmbunătăţit atât transparenţa, cât şi eficienţa lucrărilor din domeniul real estate. România, ca parte a Uniunii Europene, depune toate eforturile, în toate sectoarele sale de activitate, pentru a face tranziţia cât mai repede spre o lume mai verde şi digitală. În plus, poziţionarea strategică a ţării şi ritmul rapid al urbanizării au plasat România într-o poziţie avantajoasă pentru atragerea investitorilor străini, interesaţi de pieţele emergente cu potenţial ridicat de creştere.
Emil Mutu, CEO, Neurony
Previziuni pentru 2025
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro