Cum descopera gigantul H&M Romania
Dupa Marks & Spencer, Debenhams, Zara si C&A, a venit randul H&M sa isi pregateasca intrarea pe piata locala. Romania pare a fi ajuns definitiv pe harta gigantilor din comertul fashion.
"Ati auzit ca in noul mall din Bucuresti se deschide Zara luna aceasta?!" Este toamna lui 2004, iar in Romania exista doar trei malluri, cele doua dezvoltate de Anchor in Bucuresti si cel din Iasi al lui Iulian Dascalu. Vestea deschiderii primului magazin Zara din tara capteaza ca un magnet atentia cumparatoarelor.
"Stiati ca H&M se fabrica si in Romania? Am cumparat eu din Austria si scria pe eticheta. Stie cineva de magazine in Romania?" Alte forumuri, cateva luni mai tarziu, aceleasi subiecte si un interes pentru marele rival al spaniolilor de la Inditex, proprietarul Zara: grupul suedez Hennes & Mauritz sau mai simplu H&M, dupa numele magazinelor pe care le opereaza. Discutiile pe internet au insa aceeasi finalitate: nu exista niciun magazin in tara; din cand in cand, subiectul este revitalizat, la aparitia unor zvonuri privind venirea suedezilor.
Un salt in timp, cinci ani mai tarziu. Este primavara lui 2010, dupa un an greu din punct de vedere economic.
Intre timp, Inditex a preluat franciza Zara si s-a extins in toata tara cu toate marcile sale, alti suedezi, cei de la IKEA au preluat primul magazin din Bucuresti deschis si el in regim de franciza, iar C&A, un alt nume mare din retailul european de fashion, abia a implinit un an de prezenta locala. Ceva parca lipseste sau, dupa cum spune o comentatoare pe un blog, "eu tot aud de la toti oamenii ca apare H&M in Romania, dar din pacate inca nu ii vad".
Presa economica a relatat despre negocieri intre reprezentantii H&M si proprietarii de centre comerciale. "Cand au fost ultima oara in tara? Chiar acum sunt", declara pentru BUSINESS Magazin o sursa apropiata tatonarilor pe care suedezii le fac privind intrarea pe piata. Potrivit surselor, H&M se afla in negocieri avansate cu mai multe malluri din Capitala, iar primele contracte ar putea fi semnate chiar in saptamanile urmatoare. In carti par a fi Plaza Romania, Baneasa Shopping City si Bucuresti Mall, insa numarul de magazine ar urma sa fie mai mare. "Sunt interesati si de centrul Unirea, vor sa deschida mai multe, trei-cinci, poate si in tara. Sunt foarte avansati pentru doua-trei proiecte in Bucuresti", spune o alta sursa din piata imobiliara. Contactati, reprezentantii Anchor nu au facut niciun comentariu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro