Cei 5
In lumea tranzactiilor importante de la Bucuresti, cifrele fac mereu prima pagina. Si atunci cand nu este vorba despre valoarea deal-ului, trebuie neaparat sa fie vorba despre niste actori foarte cunoscuti pe scena afacerilor locale.
Intr-o Romanie emergenta, asa cum am cunoscut-o in ultimii ani, piata i-a transformat in personaje cunoscute si foarte cunoscute, iar avocatura pare azi una dintre cele mai "vestice" imagini ale Romaniei. Sunt persoane obisnuite deja cu un stil de viata confortabil si unii dintre primii oameni din business care au inteles ca puterea vine si din faptul ca esti independent, ca nu esti prizonierul muncii tale.
Ori chiar nevoia aceasta de independenta se manifesta din plin la noi. "Aici, spre deosebire de pietele mai mature, avocatii au un imens spirit antreprenorial si inca au curaj sa apuce pe cont propriu." Asta ne spunea managing partnerul american al Wolf Theiss in Romania, Bryan Jardine. Insa americanul era una dintre putinele voci care mai dadeau posibile "miscarile de trupe din spatele liniilor inamice". In rest, aproape toti avocatii de top cu care ne-am intalnit in ultimul an sustineau ca piata locala de avocatura de business este destul de asezata si de matura pentru ca eventualele "rebeliuni" din anii trecuti sa fie inabusite din fasa de perspectivele "gri" pe care le intrezareau temerarii care mai luau in calcul infiintarea unei noi case de avocatura.
Parerile indicau ca top zecele pietei va imparti in continuare mai bine de 60% din afaceri, iar noii jucatori n-ar mai avea mijloacele si timpul necesar sa-si dezvolte businessul pana la granita topului.
Surpriza!
Insa faptele i-au contrazis pe profeti. In doua randuri. Primul exemplu, alaturarea dintre RTPR (Radu Taracila Padurari Retevoescu) si Allen & Overy, intr-o fuziune spectaculoasa ce se opunea, la inceputul lui iunie, prognozelor din interiorul pietei.
Apoi cei care dadeau avocatura de afaceri si clasamentele ei drept stabile au fost la un pas sa-si inghita vorbele cand cinci avocati de top, cu ratinguri personale foarte bune, au parasit NNDKP-Nestor (liderul de piata, cu o cifra de afaceri de 12,6 mil. euro si 112 avocati) si Linklaters (care a parasit piata locala) pentru a-si forma propria casa de avocatura, PeliFilip, care ameninta afacerile exact la varful lor.
"Cei 5", asa cum singuri se autointituleaza, sunt Francisc Peli, Carmen Peli, sotia lui Francisc, Cristina Filip, Ioan Dumitrascu si Alexandru Barsan.
Ei au facut primele pagini cand si-au anuntat despartirea de NNDKP, respectiv Linklaters, la inceputul lunii august, pentru a-si redemonstra valoarea de unii singuri, fara ajutorul firmamentelor de deasupra lor.
Francisc Peli, cel care coordona segmentul de real estate la NNDKP, spune ca actuala firma este mediul in care fiecare dintre ei isi poate demonstra talentul si cunostintele acumulate in ultimii 10 ani.
"Rationamentul plecarii este o combinatie de decizii, atat de business, cat si personale. Principala realizare de pana acum este ca am adunat dream team-ul meu personal in aceeasi firma."
Actiune si reactiune
Privind spre motivatia plecarii lor si luand drept corecte informatiile ce plaseaza randamentele din dreptul fiecaruia la nivelul celor lasate in urma, principala diferenta este la capitolul independenta.
"Unul dintre lucrurile de care 'te infectezi' intr-un loc precum Linklaters este o obsesie pentru calitate si lucrul in echipa", spune Alexandru Barsan. Care adauga ca a recunoscut ocazia de a face ceva special cu o echipa compusa din oameni pe care, in mod obiectiv si de partea cealalta a mesei, ii considera cei mai buni avocati din domeniile lor.
"Pentru mine nu a fost un pas usor, pentru ca sunt o persoana foarte loiala ? cand am plecat eu, doar Michael Schilling si Ioan Miculiti erau de mai multa vreme neintrerupt in firma (Linklaters, casa in care a lucrat din 2001 - n.r.)."
Barsan, cel care si-a pus amprenta pe tranzactii ca preluarea ostila a Aventis de catre Sanofi, un "deal" de 100 de miliarde de euro pe care a lucrat la Paris, sau intrarea Vodafone in Romania, pe usa Connex, si listarile Flamingo la BVB sau A&D Pharma la Londra, a parasit chiar biroul din City-ul londonez pentru a se alatura lui Francisc Peli. "Eu resimteam nevoia unei legaturi mai stranse cu oamenii alaturi de care iti petreci, pana la urma, cea mai mare parte a vietii. Am refuzat oferte mult mai atractive financiar, pe care multi le-ar fi preferat ca locatie geografica."
Dar nu este singurul care a lasat in spate un fotoliu foarte cald. Tocmai aici sta surpriza miscarii lor: cu totii aveau un statut foarte bun in firmele de la care au plecat (Francisc Peli, Cristina Peli si Carmen Filip erau toti parteneri in NNDKP) si faceau tranzactii la cel mai inalt nivel de mai multi ani.
Mobilul plecarilor
Dar avocatura este o profesie liberala, intemeiata pe schimbul de idei si pe potrivirea de atitudini, si, ca orice alta afacere, se bazeaza pe oportunitati. Or, pentru Ioan Dumitrascu, cel care a trecut atat pe la Linklaters, cat si pe la NNDKP, numele PeliFilip exact asa se traduce, ca o oportunitate de a adauga valoare in viata sa profesionala. Nu neaparat o valoare nominala, pentru ca aici statea deja bine; mai ales daca privim spre tranzactia prin care Erste Bank a cumparat pachetul majoritar al BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, cea mai mare tranzactie de M&A din Romania, sau vanzarea Automobile Craiova catre Ford, ambele deal-uri din CV-ul lui Dumitrascu.
Cristina Filip, celalalt partener care-si trece numele pe usa noii firme (alegerea numelui PeliFilip este doar un rationament de branding), spune ca altceva a convins-o sa plece de la Nestor: dorinta de afirmare individuala si perspectiva unei colaborari bazate pe experiente, valori si asteptari comune.
"Este foarte dificil sa te retragi dintr-o relatie importanta in care esti foarte implicat si ai investit atat profesional, cat si personal foarte mult. Povestea traita, calitatea si durata ei, precum si oamenii alaturi de care ai trait-o cantaresc mult in confruntarea cu argumentele prezentului."
Desigur, nimeni nu pleaca dintr-un loc in care nimic nu mai poate fi imbunatatit si, cel mai probabil, in cazul fiecaruia, alegerea, oricat de dificila a fost, s-a bazat pe unele neajunsuri. Carmen Peli spune ca, in cazul sau, a fost vorba de o diferenta de viziune asupra firmei, valorilor si strategiei, subliniata in diverse randuri partenerilor coordonatori de la NNDKP. "In acest moment, posibilitatea de a ne pune in practica viziunea primeaza, desi probabil (estimand dupa primele doua luni de activitate) veniturile noastre vor ajunge curand la acelasi nivel sau chiar mai mari decat inainte."
Cine a stins lumina?
"Soc", aceasta a fost reactia din jurul lui Alexandru Barsan cand lumea a aflat ca pleaca. "Eram favorit la postul de 'ultimul stinge lumina'. Eram de prea multa vreme acolo si pusesem prea mult suflet in acea firma pentru ca lumea sa conceapa ca voi pleca."
Dar, indiferent de motivele individuale, un lucru e cert: cu totii au decis sa plece. "Momentul zero", cand fiecare s-a raliat ideii PeliFilip, a fost undeva la inceputul lunii iunie si in doar doua luni erau deja operationali, fapt ce-i demonstreaza lui Dumitrascu excelenta sinergie dintre membrii noii echipe. Francisc Peli il sustine si el, spunand ca daca o idee te incanta nu o rumegi un an de zile. "You go for it!" Si asta au facut.
"De-a lungul carierei mele, am primit vreo zece-cincisprezece oferte, dar niciuna nu m-a facut sa ma gandesc cu adevarat serios la plecare. In toamna anului trecut insa, am ajuns la un punct de echilibru, unde am inceput sa ma gandesc la restul carierei mele si daca felul in care as vrea eu sa-mi fac profesia nu ma conducea cumva in alta directie. Acestea fiind spuse, daca nu exista aceasta "intalnire a mintilor" cu restul echipei, acum as fi fost probabil in continuare avocat la Londra."
Dar Barsan a surprins multa lume si a dat Londra pentru Bucuresti. "Au fost prieteni din piata care s-au suparat ca nu m-am dus alaturi de ei, au fost oameni care imi facusera oferte si au apreciat ca ar fi trebuit sa aleg ofertele lor, dar au fost si persoane care au ales sa ma felicite si sa imi ureze mult success."
De altfel, in general, lumea s-a manifestat firesc. Despartirile de genul acesta, oricat de placute sau neplacute sunt, se intampla de ceva vreme si probabil se vor intampla si de acum inainte.
Insa in afaceri nu prea e loc de sentimentalisme, mai ales cand vorbim despre avocati. Businessul trebuie sa mearga mai departe, asa cum s-a intamplat la NNDKP. Acolo nu pare sa fi izbucnit vreo criza, si asta chiar daca din firma au plecat la PeliFilip alti zece avocati.
"Domnul Nestor este si in realitate persoana eleganta pe care lumea o cunoaste, iar Alina Radu (cea care coordoneaza acum divizia de real estate) o buna prietena." Carmen Peli s-a intalnit cu amandoi cand si-a anuntat plecarea si spune ca reactiile au fost cele asteptate.
Sursele de avocati si sursa de probleme
In ce priveste restul avocatilor care au ales sa plece si ei de la NNDKP si sa se se alature PeliFilip, Francisc Peli spune ca nimeni nu a fost atras direct, ci mai degraba indirect. "Am fost atractivi pentru cei care au inteles ce mediu profesional si uman 'punem la cale'."
Nu a fost greu sa fie atragatori, pentru ca desi nu urmaresc, la nivel declarativ, sa devina cea mai mare casa de avocatura de piata, vor cu tot dinadinsul sa devina cea mai profitabila. E drept, o simpla declaratie de genul acesta nu te poate face subit mai atractiv. "In primul rand, e un start-up facut de oameni in plin elan profesional, cu o experienta de 7-10 ani pe cele mai interesante deal-uri din Romania." Dumitrascu mai spune ca diversitatea, umorul si pofta lor de viata este oarecum molipsitoare si au atras adeziuni in mod natural (de asta ne-am convins personal la sedinta foto, insa ne-am decis sa ne alaturam proiectului numai atunci cand noul sediu din nordul Bucurestiului va fi gata).
Oricum ar fi, naturala sau fortata, completarea echipei era obligatorie, iar aici nu e nimic simplu. Toate casele de avocatura si-au marit in ultima vreme echipele, pentru a-si putea mentine calitatea serviciilor, iar piata de avocatura este in ultimii ani una a angajatului, tocmai pentru ca cererea de avocati este foarte mare. In plus, avocati buni cauta toata lumea, indiferent de timing. Or, exit-ul Linklaters din Romania a fost o "sursa" de avocati buni pentru piata, deci era normal ca PeliFilip sa-si completeze randurile cu fosti colegi din firma britanica. Barsan spune ca, desi acestia din urma erau bombardati cu oferte agresive din toate directiile, cei pe care si i-au dorit au semnat cu ei.
Dar problema lor principala nu este legata de numarul avocatilor, 22 in prezent, pentru ca nici nu tintesc sa concureze cu jucatori de top pe numarul de avocati. Dificultatile ar putea interveni cand vorbim despre momentul proiectului, pentru ca valurile crizei economice internationale au ajuns si la noi. Pentru avocatii de business asta se va traduce in perioada imediat urmatoare, cel putin teoretic, intr-un numar mai mic de tranzactii.
Dar Peli este optimist: "in vremuri de criza cei puternici devin si mai puternici. Economia o ia la vale, dar asta inseamna (oricat de cinic ar suna) oportunitati pentru potentialii nostri clienti".
Cel mai mare castig
Ei au investit 500.000 de euro pentru a fi operationali chiar din prima zi, la inceputul lui august, si spun ca astazi au ajuns deja la un breakeven ope-rational.
Cifrele le permit sa fie optimisti cand spera sa-si pastreze intact standardul de viata, sunt hotaratoare, dar nu suficiente. "Standardul meu de viata s-a imbunatatit semnificativ chiar inainte de a castiga vreun leu din firma aceasta, pentru ca imi face placere sa vin zilnic la birou."
Tot Barsan spune ca nu se gandeste deocamdata la ce se va intampla daca intr-un an sau altul va castiga mai putin decat ar fi facut-o la Londra. Iar aici, vorbind despre raportul dintre ce au castigat si ce au pierdut in momentul plecarii, lucrurile par clare.
Chiar daca schimbarile sunt foarte mari, deocamdata resimt doar lipsa unor relatii de prietenie pe care le-au lasat in urma si mai putin a brandurilor.
"E clar ca de fiecare data cand intru intr-o sala cu cineva care nu ma cunoaste, lipseste deocamdata o marca anume care ma certifica, dar imi place asta ? intotdeauna mi-a placut mai mult un succes cand am fost sigur ca mi se datoreaza mie."
Dumitrascu spune si el ca instinctul de avocat respinge in general conceptul de umbrela (citeste brand). Stie insa ca raportarile fata de piata se aplica printr-un brand si asta este o tema la care PeliFilip lucreaza "cu drag si spor" in prezent (Brandient se ocupa de imaginea lor).
Un real castig este, cel putin pentru perioada romantica de la inceput, cel de la capitolul dinamism, unde deciziile dificile se iau mult mai repede decat intr-o organizatie mare.
Nimeni nu are impresia ca nevoia de independenta, satisfacuta pentru moment la PeliFilip, inseamna mai mult timp liber.
Atunci cand te transformi in antreprenor si nu trebuie sa raportezi nimic nimanui, nu poti sa te gandesti ca o sa ai si mai mult timp efectiv. Pentru ca nu o sa-l ai. Problema este daca vei reusi sa-ti conduci afacerile si nu viceversa.
Daca lor le va reusi, vor fi mai multe carti citite, probabil in aer liber, vor fi mai multe calatorii in interes personal, mai mult sport, mai multe civilizatii noi descoperite, gradinarit si un Andrei, baiatul sotilor Peli, multumit de timpul petrecut cu parintii.
Dar deocamdata e greu de crezut ca se intampla ceva din cele de mai sus, pentru ca inceputurile sunt, la drept vorbind, niste foarte mari consumatori de timp.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro