Chimia afacerilor
Intre doua iubiri. Asa se poate rezuma, metaforic, cariera Ioanei Constantinescu. La 40 de ani, managerul conduce un business de nisa din industria chimica, Chimtotal. Dar inainte de asta, Constantinescu este si unul din oamenii care au stat la baza deciziilor de nivel inalt ce au determinat viitorul aviatiei romanesti.
"Cate compozitii de parfumare poti vinde in Romania? Cate parfumuri fine romanesti exista?
Ceea ce imi doresc este ca tot mai multi producatori din Romania sa investeasca, sa se dezvolte si sa aiba o evolutie frumoasa, pentru ca noi depindem foarte mult de ei." La nivel national, firma concureaza cu marii producatori si furnizori de materii prime din industria chimica. "Clientii nostri sunt producatorii / fabricile din industria cosmetica, a odorizantelor, detergentilor, obiectelor sanitare, signalisticii stradale, a ambalajelor metalice etc."
Compania a fost fondata de Ioana Constantinescu si Ionut Ilie in 2001. De compozitii de parfumare a inceput sa se ocupe la circa doi ani de la lansare. "La granita dintre stiinta si creatie", descrie Constantinescu domeniul in care activeaza. "In afara de parfumeria fina, exista alte aplicatii legate de domenii mai putin fancy, cum ar fi detergenti, vopsea de par, lichide de spalat vase. Aplicatiile sunt numeroase, iar specializarea pe acest domeniu este foarte dificila, dar extrem de frumoasa si complexa. Compozitiile de parfumare se realizeaza foarte greu, de aceea si exista la nivel mondial circa 10 producatori importanti." Lucru justificabil, daca e sa luam in calcul tehnologia avansata necesara, resursele financiare mari sau dificultatea procesului de creatie.
"O compozitie de parfumare poate sa contina pana la 100 de componente si dupa aceea se pune problema stabilitatii atat in interiorul ei, cat si in combinatie cu alte elemente; sa ai grija ce cu ce se combina pentru a evita reactiile din care sa rezulte cu totul alti compusi. O compozitie de parfumare este materia prima pentru parfumeria fina, de la ea se porneste si se adauga alte substante, in timp ce, pentru celelalte aplicatii, compozitia de parfumare se foloseste direct. Ceea ce facem noi este un fel de consultanta: colaboram cu cei de afara, de multe ori trimitem bazele de aici din Romania sa fie cercetate afara, si practic participam la realizarea unei formule finale; suntem o interfata intre producatorii din Romania si furnizorii de afara." Printre clientii companiei, se numara cei mai mari producatori autohtoni de cosmetice, cum este cazul Farmec.
Start tricolor
Constantinescu are suficienta experienta in domeniu incat sa se descurce, chiar si intr-o industrie cu un nivel de specializare cum e cea chimica. Mai ales dupa ce a absolvit liceul de chimie si Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti. Mai mult, primii bani i-a castigat la inceputul facultatii, cand a invatat impreuna cu o prietena sa faca espadrile. "Se vindeau ca painea calda. Chinezii inca nu erau in floare. Daca ma straduiesc, mai stiu si acum sa le fac." Dupa espadrile, au urmat steagurile si primul loc de munca oficial: "Primul meu job a fost la Combinatul Fondului Plastic si a durat trei zile. Am inceput cu mult elan, dar am esuat rapid, cu sperantele spulberate. In naivitatea mea, credeam ca o sa invat sa fac tapiserie, pictura pe sticla sau alte chestii artistice pe care mi-ar fi placut sa le stiu. Dupa angajare, m-am trezit la realitate cand m-au trimis in sectia unde erau zeci de masini de cusut, multe femei care munceau non-stop in acea tacaneala si care erau supravegheate de un tovaras pseudo-domn care m-a initiat in ale sortarii bucatilor de steag pe culori: rosu, galben si albastru. M-am gandit ca daca noaptea incepusem sa visez cele trei culori, poate ar fi bine sa incerc altceva..."
La sfarsitul facultatii, alegerea unei meserii in industria chimica a fost fireasca, iar una dintre cele mai atractive companii ale vremii era Imperial Chemical Industries (ICI), liderul mondial. "Erau cam 80.000 de angajati, iar dorinta de a-mi folosi cunostintele dobandite in facultate chiar exista. Dupa aproximativ doi ani in Delta Air Lines, in ultimul an de facultate, ca urmare a unui anunt din Romania Libera, am trimis un CV pe care sotul meu l-a pus la posta cu destinatia Italia unde era hub-ul pentru Europa de Est. Se pare ca mi-a purtat noroc! Dupa trei luni a sunat telefonul. Deja uitasem. M-au sunat si m-au chemat la un interviu si apoi la altele doua si asta a fost... Ca o coincidenta, dupa cateva luni Delta a plecat din Romania." In ICI a intrat ca asistent comercial, iar la desfiintarea companiei internationale era deja director general.
Imperiul a murit, traiasca imperiul
"ICI a sfarsit prin a fi vanduta bucata cu bucata. Atunci am preluat ramurile de business care actionau independent sub umbrela ICI si am fondat Chimtotal. De aceea, la inceput, compania era orientata mai mult pe industria chimica." Din 2006, a luat nastere insa Visioline, divizia tanara a companiei, care reuneste distributia materialelor Oreolite si Oreolan folosite in placaje, pardoseli, blaturi, compozitii de design si arhitectura.
"Materiile prime (materialele Oreolite si Oreolan) provin de la Scheer Surfaces, o companie germana care e lider in suprafete dure. Clientii nostri sunt arhitectii, designerii, beneficiarii finali (rezidentialii), fabricile producatoare de mobila etc. Aici intervine activitatea de productie care consta in prelucrarea materialelor si montarea produselor finite conform contractelor incheiate", explica managerul. Poate ca nu suna, dar obiectul de activitate al firmei este, in sine, glossy.
"Suntem un business de nisa. Rasina acrilica pe care o folosim este un material foarte performant, non-poros, deci anti-bacterian ? la nivel microscopic nu se poate adaposti niciun microorganism, dar in acelasi timp de zece ori mai scumpa decat rasina poliesterica, folosita de majoritatea furnizorilor din industrie." De altfel, spune complice managerul, "o companie auto de top a folosit de 65 de ori aceeasi podea la targuri internationale". In plus, magnatul rus Roman Abramovici a folosit acest gen de materiale pentru casa sa din Londra. Locuinta, in curs de finalizare, va fi cea mai scumpa din Marea Britanie, evaluata la aproape 190 de milioane de euro in momentul constructiei.
Cea mai scumpa comanda pe care a primit-o Visioline a constat in niste bucatarii al caror pret final a fost de 50.000 de euro. "Blatul poate reprezenta pana la 10-15% din valoarea bucatariei, dar daca bucataria e mai ieftina, blatul nostru reprezinta un procent mai mare." La un an de la infiintarea Visioline, cifra de afaceri a Chimtotal a ajuns la peste 800.000 de euro. In ceea ce priveste marja de profit, managerul spune ca intr-o piata high-end cum e cea in care opereaza Visioline, ea difera in functie de complexitatea proiectului.
Chimie in aer
Si totusi, inainte de chimie, a fost aviatia. In ultimii doi ani de facultate, Constantinescu a lucrat la Delta Airlines in staff-ul companiei aeriene la nivel de aeroport. Acolo i-a venit ideea de a invata sa piloteze si o va pune in aplicare in curand. In plus, avea acces la calatorii in strainatate, printre destinatiile preferate fiind Bahamas si Manhattan. La inceput, se gandea sa ramana in domeniu, dar "cand termini o facultate, parca ai vrea sa pui totusi in aplicare ceea ce ai invatat ani de zile si pentru care chiar ai pus osul la treaba. Oricum, nu te opreste nimeni sa mergi la niste interviuri si sa vezi daca iti place si alt domeniu. Este chiar indicat."
Asa se face ca, in momentul in care cei de la ICI au sunat-o pentru un interviu, nu a stat prea mult pe ganduri. Totusi, in 2005, vechea pasiune s-a reaprins si Constantinescu a parasit Chimtotal, pe care o fondase patru ani mai devreme. Tot pentru aviatie, dar de data aceasta, ca General Manager al IATA Romania & Moldova.
Interviul pentru IATA (International Air Transport Association) a fost "o experienta desteapta si efervescenta", spune Constantinescu.
"Intai a fost un telefon, apoi un interviu in Romania, apoi un test online contra cronometru, apoi o evaluare de o zi intr-un centru prestigios specializat din afara tarii, iar apoi din nou un interviu la sediul central din Geneva. La final a fost feedback-ul la un raport primit de la ei, pe care l-am dat liderului din centrul de evaluare. Feedback-ul meu era de fapt tot un test. Am primit un intreg raport al evaluarii, foarte detaliat si stiu exact care au fost criteriile pentru care m-au ales. Am realizat acest lucru dupa ce am primit assessment report-ul. Ar fi o lipsa de modestie din partea mea sa-mi 'comunic' valorile pozitive, dar simularile respective au fost trecute cu succes si cu umor as spune."
Ca organizatie ce reprezinta, conduce si serveste industria aviatiei, IATA i-a oferit Ioanei Constantinescu deschidere catre planuri multiple: companii aeriene, aeroport, trafic aerian, agentii de turism, financiar, safety & security. Se mandreste ca a luat parte la initierea implementarii programului Simplifying the Business in Romania, program care la nivel mondial ar putea aduce salvari de costuri de aproximativ 6,5 miliarde de dolari anual. Aici a invatat pe propria piele ca "sunt momente in business cand trebuie sa lasi putin feminitatea deoparte si sa fii foarte cu picioarele pe pamant. Oamenii cheie din industria aviatiei din Romania sunt in majoritate barbati. Dificultati mari nu am intampinat, doar un anumit aer uneori."
Inapoi la prima iubire
Dupa un an la IATA, Ioana Constantinescu a hotarat sa plece pentru a doua si ultima oara din aviatie si s-a intors in sanul companiei sale. "Am renuntat pentru ca am o fetita de 6 ani care imi necesita toata atentia. Nu am renuntat pentru ca 'Of, Doamne, nu mai pot!' sau ca am cedat. Pur si simplu am considerat ca balanta si echilibrul sunt mult mai importante in viata decat o cifra de afaceri fabuloasa sau faima obtinute printr-un sacrificiu suprem. Cred ca familia conteaza pana la urma foarte mult."
La intoarcerea actionarului ratacitor la Chimtotal, a fost fondata Visioline iar vanzarile s-au dublat. Acum are timp si de antreprenoriat, si de familie, si de investitii personale. Desi i se pare atragatoare ideea colectionarii de opere de arta, Constantinescu prefera sa se rezume la un domeniu mai "concret": investitiile imobiliare. Lucreaza in continuare peste opt ore pe zi, dar nu se compara cu programul anterior. "Cand eram la IATA, daca ma intrebai despre numarul mediu de ore lucrate, era de fapt viata insasi. Ma suiam in avion dimineata, mergeam nu-stiu-unde si ma intorceam seara sau chiar peste cateva zile." La tragerea liniei, chimia castiga in fata aviatiei. "Initial am pornit ca export de servicii de marketing si consultanta. Primeam un comision si in schimb furnizam informatia din piata afara si de afara in piata. Acum avem distributie - depozite si tot ce inseamna." Intentioneaza sa extinda distributia si la nivel international ? "Sunt niste teritorii prin preajma pe aici", spune cu un aer de mister managerul Chimtotal.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro