Condamnat la crestere

Postat la 07 aprilie 2008 41 afişări

Se considera un manager dificil caruia greu ii anticipezi miscarile. Adopta un astfel de stil de management pentru a face cat mai grea descoperirea punctelor lui sensibile de catre angajati. Adrian Baicusi, director general al Siemens Romania, spune ca a ajuns sa "citeasca" omul de la prima vedere, iar in aprecierea unui angajat cel mai important este modul in care se adreseaza acesta colegilor lui si nu cum i se adreseaza sefului.

La auzul intrebarii "Cat rezisti la stres?", te gandesti imediat la ce anume ar dori intervievatorul sa auda. De ce? Pentru ca putini sunt cei care isi doresc un mediu de lucru stresant. Probabil ca si acesta este motivul pentru care multi dintre cei intervievati de Baicusi nu stiu cum sa raspunda la aceasta intrebare. Ce ar raspunde managerul Siemens? "Cat mai mult." Si daca luam in calcul ora la care se trezeste (4:30 sau 5 dimineata), ora la care ajunge la birou (7 sau 7:30, daca este obosit) si numarul de ore lucrate pe zi (in jur de 11-12 ore), atunci devine limpede de ce intrebarea aceasta este cea mai importanta pentru seful Siemens si faptul ca, poate, el este unul dintre acei oameni care sunt performanti in astfel de conditii. "Tin minte ca Adrian Sarbu spunea cu multi ani in urma cand lucram la MediaPro, ca isi imagineaza omul exact ca un fir pe care trebuie sa il intinzi cat mai mult, dar fara sa-l rupi. Atunci cand este intins este in stare sa fie foarte performant. Trebuie insa sa fii foarte atent; daca treci de momentul acela, s-ar putea sa-l rupi."


SHOW-BUSINESS CU ACTE
Un bun manager poate conduce orice companie, din orice domeniu. Cel putin asa s-a intamplat in cazul actualului manager al Siemens, care a avut un traseu profesional un pic atipic, in sensul ca drumul sau a luat-o o data la cativa ani in directii total diferite, ca si domenii de activitate, dar pastrand mereu un punct comun: zona economica.

Primele informatii mai aprofundate despre ceea ce inseamna contabilitate, management sau analize financiare le-a dobandit in facultate. A absolvit Academia de Studii Economice, Facultatea de Management, in 1988, dupa care a fost repartizat la Mecanica Fina Sinaia. Acolo a fost stagiar in departamentul de vanzari timp de doi ani. Dupa aceasta perioada s-a intors de unde a plecat, adica la Academia de Studii Economice din Bucuresti, unde ii invata pe studenti sa faca analize economico-financiare. Intreaga cariera in invatamant a durat 10 ani, dar in tot acest timp a avut si activitati adiacente. A lucrat pentru o perioada la Romtelecom, a fost plecat din tara de doua ori pentru a se perfectiona la diverse studii - o data in 1992 in Marea Britanie si o data in 1994 in Statele Unite ale Americii, unde a absolvit Harvard Business School, a lucrat in show-business sau in domeniul comercializarii de carburanti.
A studiat una dintre cele mai prestigioase scoli de business din "tara tuturor posibilitatilor" si totusi s-a intors in Romania. De ce? "Din lene", glumeste Baicusi. "Nu stiu de ce. Adica mi se parea ca aveai mult mai multe oportunitati daca te intorceai in tara, erai privit cu alti ochi, decat daca ramaneai acolo. Am hotarat sa ma intorc in Romania, fiindca am considerat ca te realizezi mult mai rapid, pentru ca in general nu prea ai concurenta cand vii de la o universitate de genul acesta. Ceea ce in mare parte s-a cam adeverit." Pana a ajunge sa conduca Siemens Romania, Baicusi a trecut de la MediaPro, unde a fost director financiar pentru 1 an de zile, la Guvernul Romaniei unde s-a ocupat de restructurarea economiei romanesti, in care erau in curs mai multe privatizari. Printre altele, acolo a participat si la restructuarea Tarom. "Am avut o experienta deosebita pentru ca atunci am cunoscut marea economie fosta socialista ce urma sa devina capitalista." Dupa aproape 4 ani, in 1998, a renuntat la sectorul de stat si s-a intors in sistemul privat, "deoarece, ca sa folosesc un termen politic, era o mare abrambureala in perioada aceea".


DOBORAT LA VANATOARE
Intors in sistemul privat, a lucrat la o firma, timp de un an de zile, care avea drepturile de distributie ale unor firme din strainatate, perioada in care in Romania aparusera si head-hunterii. "M-au vanat si m-au doborat. Asa m-am angajat la OMV cu care am construit reteaua de statii de benzina. Am plecat de la zero si cand am parasit compania, erau 52 de asemenea statii, iar OMV era deja un brand-awareness in Romania." Acolo se ocupa atat de partea financiara, cat si de o parte din cea operationala. Chiar daca a descoperit secretele mai multor piete, nu s-a gandit niciodata sa foloseasca aceste atuuri pentru a-si face propria afacere. "Cred ca mi-a placut sa fiu mercenar." Considera ca a avut multe satisfactii pe plan profesional si din aceasta cauza nu a vrut sa se apuce de antreprenoriat, sa o ia de la zero, sa se chinuie. "Poate acum as fi avut o gramada de bani, dar sa zicem ca sunt o persoana careia ii place viata mai mult decat volumul de bani." In toate diferentele evidente ale companiilor in care a lucrat exista o similitudine care spune cate ceva despre omul Baicusi. Fiecare dintre aceste firme il "fortau" sa fie foarte implicat si fiecare dintre acestea reprezentau o provocare profesionala. Asa s-a intamplat si cu Siemens Romania care, in urma cu 4 ani, cand Baicusi prelua conducerea companiei, avea un numar de 80 de angajati, pentru ca la finele acestui an sa ajunga la un numar de 1.000 de salariati. Cresterea s-a resimtit si in valoarea cifrei de afaceri care se apropie acum de 400 de milioane de euro, fata de aproximativ 60 de milioane de euro, cat era in urma cu 5 ani. Aceasta crestere este un efect al pietei favorabile pe care opereaza Siemens, al dezvoltarii economiei din ultimii 6 ani si al oportunitatilor existente. "Din acest motiv esti 'condamnat la crestere'. Daca vrei si muncesti,
e imposibil sa nu ai aceasta evolutie." El este de parere ca acest trend ascendent va mai dura, chiar daca isi va incetini ritmul. "Cred ca un orizont de timp gen 2013 este pragul pana cand va mai dura aceasta crestere. De ce spun asta? Pentru ca este prea mult de facut si prea mult de adus la un nivel normal." In cei 4 ani de conducere a companiei, managerul general al Siemens s-a confruntat si cu momente dificile. Si chiar daca nu a facut niciodata o ierarhie a acestora, au fost momente in care deciziile pe care a trebuit sa le ia au fost destul de ingrate, pentru ca au fost implicati oameni. "Au fost unele momente cand s-au luat niste decizii strategice. Unele decizii au fost legate de anumite proiecte, altele chiar de anumite politici interne si e foarte dificil atunci cand trebuie sa restructurezi ceva, cand trebuie sa refaci tot sistemul, atunci cand trebuie sa accepti ca ai gresit si sa o iei din nou de la inceput."


6 DIN 7
Baicusi este genul de om pentru care viata profesionala o devanseaza deseori pe cea personala, din perspectiva timpului alocat. Desi un workaholic declarat, in ultimul an se forteaza sa nu mai lucreze in weekend si, chiar daca aceste zile libere si le ocupa tot cu un fel de munca, vrea ca macar aceasta sa nu se refere la activitatea firmei pe care o conduce. "La inceputuri lucram 6 zile pe saptamana, iar duminica dimineata citeam cate ceva. Mai lucrez si acum, dar sub alta forma. Citesc lucruri care nu au neaparat legatura cu activitatea mea de zi cu zi sau invat o limba straina." Cu o asemenea perceptie asupra vietii profesionale este clar cum contureaza Baicusi profilul unui angajat. Sunt multe caracteristici pe care trebuie sa le aiba, fiind destul de riguros si pretentios in ceea ce-i priveste pe oamenii alaturi de care lucreaza. "Mie imi plac foarte mult oamenii entuziasti. Indiferent de greutati, pentru ca mereu vor fi, ei trebuie sa fie entuziasti. Trebuie sa fie pozitivi, nu imi plac in general oamenii care sunt prapastiosi, care sunt negativisti, oameni care sunt carieristi, care vaneaza posturi, oameni care calca pe cadavre, care nu lucreaza in echipa. Apoi ar trebui sa fie oameni creativi, oameni care sa vina cu ceva nou. Celelalte calitati tin de etica corporatiei." Mai in gluma, mai in serios, spune ca din felul in care il percep, colegii lui sunt intr-o deruta totala. Nu stiu cum sa il ia, pentru ca nu este un sef traditional. "Eu cunosc acest lucru, ei nu vor sa recunoasca", glumeste directorul de la Siemens. Pentru a eficientiza timpul nu permite oamenilor sa vina cu orele la el in birou, iar daca intr-adevar exista o problema, ii place sa caute solutii impreuna cu angajatul, nu de unul singur. "Imi plac oamenii deschisi care sa se miste rapid, sa inteleaga ca atunci cand vii in biroul unui sef, nu trebuie sa-i consumi energia, pentru ca la sfarsitul zilei, daca vin 20-30 de oameni, omul acesta ajunge acasa terminat. Si dupa 3-4 ani devine acel sef dur, suparat pe viata. Tot o problema de time managament este si citirea e-mail-urilor sau vorbitul la telefon. Primeste in jur de 60 de e-mail-uri pe zi pe care le clasifica in importante si foarte importante (aproximativ 10 din cele 60), care prezinta interes (tot in jur de 10) si garbage-uri (restul). Pentru a nu mai pierde timpul cu aceasta activitate, care nu iti creste productivitatea, ci dimpotriva, a hotarat ca doar diminea?ta si seara va citi e-mail-urile primite pe parcursul unei zile. "In rest, nu ma intereseaza. Poate sa si arda." Al doilea lucru pe care l-a invatat de la colegii lui straini din corporatie este acela de a incepe sa citeasca e-mail-urile care i se adreseaza cu "tu". "Restul, ce este in Cc, le mut undeva si pe la sfarsitul saptamanii sau cand am timp, ma uit peste ele. Regula de baza este: cine are nevoie de mine 'tu', cine nu mi le pune in Cc."
"Cel mai mare blestem al secolului 20 este comunicatul la telefon si citirea e-mail-urilor." Aceasta remarca vin de la un impatimit al gadgeturilor, Baicusi fiind tot timpul la curent cu ultimele noutati in materie de tehnologie. Ultima "jucarie" achizitionata este iPod-ul Touch si asteapta sa apara MacBook Air de la Apple. A invatat sa faca planificari in ceea ce priveste businessul. Acum invata sa faca planificari si in ceea ce-l priveste. Nu pe termen lung, insa. Nu poate spune ce va face peste 10 ani, dar obiectivele pe 2 ani de zile sunt clare: sunt obiective de cariera, deoarece considera ca mai are multe de invatat si de facut. Vrea insa sa dedice mai mult timp si lucrurilor care ii plac si care il ajuta sa se relaxeze dupa o zi de munca. "Nu sunt doar o masina care gandeste in termeni corporatisti."


SIEMENS IN ROMANIA
Grupul Siemens este prezent in Romania prin 17 domenii de activitate din urmatoarele sectoare: industrie, energie, sanatate si IT. Activitatile in aceste sectoare se refera la industria auto, telecomunicatii, aplicatii industriale, transmiterea si distributia de energie, generarea de energie, solutii medicale, servicii si solutii IT sau chiar servicii financiare tot marca Siemenes. Siemens are 12 companii localizate in Bucuresti, Cluj, Timisoara, Tg. Mures, Iasi, Ploiesti, Buzias, Constanta; 2 fabrici in Sibiu si Buzias, iar in Bucuresti si Brasov mai este prezent si ca dezvoltator de software.


TIMP LIBER DE MANAGER
Ii place sa calatoreasca, dar face acest lucru doar in concediu. Weekendurile i se par prea scurte pentru a vizita un oras din strainatate, asa ca de cele mai multe ori calatoreste in tara. Si-a facut un obiectiv din a-si organiza concedii cat mai deosebite, din perspectiva destinatiei, iar ultimul concediul l-a petrecut in Argentina ? unde a strabatut 36.000 de km in doua saptamani. Desi Argentina este cea mai recenta amintire, cel mai frumos loc pe care l-a vazut ramane, pentru managerul Siemens, Bali, unde a fost in urma cu doi ani si despre care spune ca este un loc impresionant. Nu practica un sport in mod regulat pentru ca nu are timp, dar ii place sa mearga vara cu bicicleta, un mod prin care se relaxeaza din cand in cand. Citeste foarte multe carti- de la beletristica la carti de cultura generala. Este la curent cu noutatile in materie si, in general, isi cumpara toate cartile bune care apar.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Condamnat,
la,
crestere
/lideri/condamnat-la-crestere-4074134
4074134
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.