Doi români au pornit o afacere în 2007 şi azi au 160 de angajaţi şi venituri de 3 milioane de euro

Autor: Ioana Matei Postat la 22 decembrie 2016 595 afişări

Doi români au pornit o afacere în 2007 şi azi au 160 de angajaţi şi venituri de 3 milioane de euro

MANAGING PARTNER & CFO   /   36 DE ANI   /   QUALITANCE QBS SRL

CIFRĂ DE AFACERI 2015: 4,2 milioane de euro   /   CIFRĂ DE AFACERI 2014: 3 milioane de euro

PROFIT 2015: 520.000 euro   /   PROFIT 2014: 380.000 euro

În urmă cu nouă ani, Radu Constantinescu împreună cu asociatul său, Ioan Iacob, au pus bazele uneia dintre puţinele companii de consultanţă şi testare de software de pe piaţa locală – Qualitance. „Am parcurs toate etapele de creştere a unei companii, de la doi angajaţi (parteneri) în 2007 până la 160 de angajaţi astăzi.“

Acest lucru a presupus o etapă iniţială în care partenerii au făcut consultanţă în proiecte ajungând la o echipă de trei persoane la începutul lui 2010, după care au extins activitatea de consultanţă şi au ajuns la 40 de persoane în 2011; în anii care au urmat (2012 - 2014) au început să construiască soluţii şi să facă product management.

Anul trecut, volumul de afaceri a crescut cu 40%, continuând trendul de creştere din ultimii ani - „273% în perioada 2011-2014, motiv pentru care am intrat în topul Inc. 5000 Europe pe locul 1.000, fiind a patra companie dintre cele româneşti de software, şi în clasamentul Deloitte Technology Fast 50 din Europa Centrală.“ Anul trecut, numărul angajaţilor a crescut cu 50%, ajungând la 150 la finalul lui 2015. Tot anul trecut Qualitance a realizat aplicaţia şi platforma Let`s Do It, Romania!, cu ajutorul cărora voluntarii pot oricând să marcheze deşeurile întâlnite în oraş sau în natură pe Harta Deşeurilor, pentru a fi apoi raportate şi curăţate în 30 de zile, conform legii. „În trei luni de la lansarea ei, au fost rezolvate 93% din sesizările transmise autorităţilor publice locale.“ Fiecare etapă de creştere a Qualitance a avut provocări, povesteşte Radu Constantinescu, care spune că a fost nevoie de „o evoluţie continuă a mentalităţii, iar, în ce priveşte finanţele companiei, în contextul absenţei oricărui sprijin extern (de pildă, a ajutorului de la stat), reinvestirea permanentă a profitului pe măsura creşterii firmei a însemnat o sumă de decizii dificile“. Antreprenorul dă ca exemplu şi anul 2010, când cei doi asociaţi şi-au asumat multe riscuri şi a trebuit să urmărească foarte atent toate aspectele businessului pentru a menţine stabilitatea; a fost anul de tranziţie de la o firmă a doi parteneri fără un birou la deschiderea primului birou şi creşterea la un număr de 25 de persoane la finalul anului. Drept cea mai mare reuşită din cariera sa, antreprenorul numeşte deschiderea unei linii de business pe zona de inovaţie în care, aplicând principii de rapid-prototyping şi design thinking, Qualitance defineşte şi implementează soluţii în zonele tehnologice noi – IoT, AI, realitate virtuală.

Pe termen lung, Radu Constantinescu se vede „membru în boardul Qualitance, advisor în zona de business şi împărtăşind din experienţa mea studenţilor de la Cibernetică“.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.