Medic cu sange de antreprenor
Sa vrei o casa din lemn trebuie sa iubesti lemnul. Sa faci o afacere din aceasta iubire trebuie sa fii... antreprenor. Gabriel Hanganu, fondatorul Ecomed, companie producatoare de case din lemn, este un antreprenor cu multe pasiuni, iar spiritul de afacerist il face sa devina un fel businessman cameleon care se schimba odata cu fiecare oportunitate pe care o intrevede, dar care ramane fidel unui singur lucru: antreprenoriatul.
"Apoi reprezentanta a crescut si am stat la ei pana in vara anului 2000, cand am devenit country general manager", spune Hanganu.
Primul pas
Poate parea ciudat si indoielnic sa demarezi o afacere proprie in acelasi domeniu in care conduci compania altora. Sau poate fi doar o dovada de prudenta, pentru ca in paralel cu postul de general manager al reprezentantei romanesti al companiei Pfizer, Hanganu a decis sa inceapa un business (firma Ultramed, companie de distributie de medicamente infiintata in 1994) pe care il stia deja de 2 ani. Si altii au calificat mutarea drept "curioasa", desi a fost facuta cu acceptul board-ului companiei. "Unii aveau tot felul de banuieli, pentru ca a face un business pe acelasi profil poate parea un conflict de interese, insa eu am avut intotdeauna aceasta transparenta cu firma, iar cei cu care lucram au fost de acord, pentru ca lucrurile in companie mergeau foarte bine." Din Pfizer a plecat in conditii amiabile, pe motiv ca dorea sa se ocupe de businessul propriu. Iar pentru a nu mai lasa loc de suspiciuni, managerul, pe atunci, al companiei americane, a facut o sedinta speciala cu cei care faceau parte din ARPIM (Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente), in care le-a explicat motivul plecarii si implicatia lui in Ultramed.
Tanara Ultramed a inceput cu 5 angajati, iar in cativa ani a ajuns in primii 12 distribuitori nationali de medicamente, cu aproximativ 90 de angajati. Din experienta in domeniul farmaceutic a adus in Ultramed stilul corporatist si lucrurile pe care le-a invatat. Nu a fost singur, dar a fost cel care si-a dezvoltat echipa de vanzari, adica motorul unei astfel de companii. La 6 ani de la fondare, Ultramed a trecut in curtea elvetiana, fiind achizitionata de o societate din tara ciocolatei cu "cateva milioane de euro". Respectand si acum clauza de confidentialitate, "pentru ca in distributie se vand lucruri volatile; compania nu are mijloace fixe sau produsul ei", Hanganu nu scapa nicio cifra legata de tranzactie. Elvetienii au transformat Ultramed intr-o companie de servicii tehnice de preselling, de antrepozite de medicamente, un loc in care marii producatori depoziteaza medicamentele pentru cateva luni. Din vechea companie a ramas doar fondatorul, pe postul de administrator al afacerii. "Este un serviciu tehnic, functioneaza cu 14 salariati si este o chestiune care merge aproape singura. Insa ei au vrut, pentru siguranta afacerii, sa raman in aceasta societate."
Ecoschimbarea
Hanganu este un antreprenor convins. Odata ce ti-a intrat in sange spiritul de afacerist, e greu de crezut ca poti lasa ideile de afaceri doar in stadiul de idei. Asa se face ca, atunci cand el a vazut o expozitie de case din lemn, s-a entuziasmat ca un copil intr-un stand de jucarii. A vazut, i-a placut ceea ce a vazut, si-a dorit, si in final a cumparat. Apoi s-a gandit ca si altii vor face la fel si asa a aparut ideea de a incepe o afacere cu case din lemn. Totul a pornit de la cautarea unui spatiu pentru Ultramed, iar societatea belgiana in care compania isi are si acum sediul i-a scos in cale unul din actionari, care era indragostit de lemn. De aici si pana la afacere a fost nevoie doar de o invitatie la BIFE (targul anual pentru mobila si exploatarea mobilei) unde acesta avea expusa o astfel de casa. Dupa ce si-a achizitionat propria locuinta ecologica, fondatorul Ecomed a inceput sa caute spatiul de productie pentru afacerea sa. A cumparat astfel o fabrica de caramida veche, devastata, de la o societate din Buzau. Practic, ceea ce a achizitionat a fost o platforma de mai bine de un hectar, care a costat aproximativ 60.000 de dolari. A inceput apoi sa investeasca in infrastructura, apoi a ridicat o hala in care a adus utilajele, proces ce a durat aproape doi ani. Productia initiala s-a bazat pe case din bustean, iar capacitatea de productie a fost functionala la sfarstul anului 2002. "Bunicul meu a fost invatator intr-unul din satele din apropierea spatiului de productie si am zis atunci ca daca tot mergem acolo foarte des, daca productie locala nu exista, iar mana de lucru gaseam usor, ar fi bine sa impuscam mai multi iepuri deodata."
Desi nu cunostea deloc domeniul in care tocmai isi facea intrarea, nu a apelat la oameni care sa ii ofere consultanta. Este genul de antreprenor care se entuziasmeaza foarte repede si care prefera sa fie autodidact. A citit foarte mult si i-a pus pe toti din companie sa se documenteze. "Omul care si acum este directorul acestei productii venea din industria lemnului. El practic trebuia sa invete despre case, eu trebuia sa invat despre case si despre lemn. Ne-am apucat amandoi de citit si i-am pus sa citeasca si pe arhitectii si inginerii cu care lucram." Spune ca nu a fost usor acest proces de asimilare de informatii, "mai ales ca notiunile de arhitectura si productie pentru casele din lemn specifice sunt foarte putin stapanite de inginerii si arhitectii din Romania". Singurii oameni "specializati" cu care a lucrat la inceput si care au avut sarcina de a-i invata si pe ceilalti a fost o echipa de casari pe care a gasit-o in Suceava si pe care a adus-o in Buzau, unde i-a gazduit mai bine de un an.
Clientii acestui tip de case i-a gasit cu precadere peste hotare, unde ideea de a trai intr-un mediu sanatos este mult mai prezenta, unde casa ocupa un loc central in ecologia mediului individual. In Romania este un viraj recent catre casele de lemn, pentru ca din punct de vedere cultural si al abordarii romanesti, casa de lemn este inca perceputa ca o casa de vacanta, o casa de la munte, o casa in care se locuieste in weekend sau o casa foarte ieftina facuta de vreun bunic. Pretul unei case se stabileste in functie de numarul peretilor si grosimea acestora, si se calculeaza pe metrul patrat construit, care costa intre 220 si 300 de euro. Astfel ca o structura din lemn chertat cu parter, 2 nivele si o mansarda poate ajunge undeva la 500.000 de euro.
Din pasiune se fac banii
O lege a marketingului este cea a primului intrat pe piata, fiind cunoscut faptul ca primul intrat are mai mari sanse de a se mentine pe pozitia de lider. Si chiar daca nu esti cel care deschide drumul intr-un domeniu, ar trebui macar sa vii cu inovatie in anumite aspecte ale afacerii. Obiectivul urmator al fondatorului Ecomed este acela de a intra pe piata de ambarcatiuni, cu o abordare diferita. Daca in prezent interesul pentru ambarcatiuni vine din partea milionarilor, care sunt si segmentul de clienti tinta al distribuitorilor existenti, Hanganu vrea sa se adreseze celor care au bani fara a fi insa milionari. "Adica oamenii care si-au rezolvat casa, masina-masinile, copiii si vacantele. Ce urmeaza dupa toate acestea? Hobby-urile. Ceea ce inseamna ca targetul nostru nu e foarte tanar."
Ideea aceasta a venit tot dintr-o pasiune descoperita in urma cu doi ani, cand a inceput sa mearga cu barca, impreuna cu familia, in Delta Dunarii. "Pe mare ma duc doar cu fiul meu, pentru ca ceilalti membri ai familiei (sotia si fiica) nu au curaj sa mearga." Dupa ce a cautat indelung o ambarcatiune si dupa ce a realizat ca nu a fost bine sfatuit, acesta a inceput sa se documenteze, apropiindu-se foarte mult de acest domeniu. "Mi-a placut din ce in ce mai mult si totodata am vazut ca nu exista un dealer care sa fie suficient de activ si de educat astfel incat sa dea explicatii necesare si sa ofere o solutie la inaltimea asteptarilor unui pasionat de barci. Practic, distributia de barci este extrem de 'la inceput' la noi in tara, iar piata asta este in dezvoltare de putina vreme." Pentru ca a fost nevoit sa-si schimbe prima barca, a inceput sa cunoasca tot mai mult piata de ambarcatiuni; a vazut o oportunitate de business pe care nu doreste sa o piarda, dorind sa intre pe aceasta piata ca dealeri pentru cativa mari producatori. Showroom-ul, care este in lucru, va contine toate tipurile de ambarcatiuni: cu motor intre 6 si 9 metri, ambarcatiuni sport, pentru sporturi nautice, pentru pescuit sau cabinate in care pot locui 4-5 persoane. "Veliere nu vom avea, e foarte devreme pentru acestea, sunt ramase in urma si cred ca vor mai fi asa mult timp."
Pare ca nu are timp de nimic, incercand mereu sa dezvolte o afacere dintr-un hobby personal. Dar omul de afaceri este un impatimit al motoarelor - merge cu motocicleta sau cu ATV-ul pe dealurile din zona in care are spatiul de productie al companiei Ecomed - si in 3 ani de zile a parcurs 8.000 km numai cu ATV-ul. "Fac parte si dintr-un grup de oameni care imi impartasesc aceasta pasiune. Mergem peste tot, notam drumurile cu GPS-ul, avem harti gata facute." In plus, fondatorul Ecomed este si capitan, dupa ce si-a luat carnetul de navigator in urma cursurilor facute in Mamaia.
Ecomed a inceput cu o echipa de 10 oameni, iar in prezent personalul numara 110. In 2007 estimeaza o cifra de afaceri de aproximativ 2 milioane de euro.
Clientii companiei se impart in doua categorii - cei care nu au bani, dar vor o casa din lemn, situatie in care incep negocierile, incep sa se reduca dimensiunile casei, si cei care au bani si sunt convinsi de ce isi doresc - a doua categorie de clienti fiind mult mai usor de satisfacut.
Exista conceptia ca acest tip de locuinte reprezinta o solutie mai ieftina de a-ti contrui o casa. Desi are avantaje evidente, nu este totusi o solutie de a reduce costurile; nu este ieftin pentru ca intr-o casa de bustean de 100-110 metri patrati, intra in jur de 90-95 de metri cubi de lemn finit, adica peste 200 de metri cubi de lemn din padure. Este un volum foarte mare de lemn si manopera, iar strategia companiei este de a avea un pret competitiv vizavi de alte structuri - BCA, structuri de otel sau de caramida.
Casele construite de Ecomed sunt structuri ecologice, fiind facute din lemn masiv, in sensul ca peretele trebuie sa fie facut numai din lemn, iar lemnul nu trebuie sa aiba sus structuri care sa impiedice traversarea acestei bariere biologice, lemnul avand capacitatea de a se comporta ca un material biologic, ceea ce este de fapt.
Casele Ecomed sunt de doua tipuri:
- cele din lemn chertat care nu se monteaza in fabrica, ci in curtea clientului. Trebuie sa existe fundatia, iar casa se monteaza in 10 zile cu o echipa de 4-6 oameni. Mecanismul este simplu - sunt facute piese care sunt numerotate, iar montarea este asemanatoare unui puzzle.
- a doua categorie este cea a caselor din bustean care sunt facute manual. Se lucreaza in verde, nu uscat, iar manopera este incorporata intr-un volum foarte mare, fapt pentru care sunt foarte apreciate (ramane urma utilajelor folosite si a mainilor de om; au denivelari unde a fost un nod si se vede cum a fost ocolit) mai ales in strainatate.
Urmărește Business Magazin
![](https://cnt.m.ro/c.gif?id=4074105&pid=341)
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro