Business Magazin, în 2009 - România a pierdut cea mai de preţ generaţie. Nimeni nu îi mai poate aduce înapoi
Business Magazin grupează, cu ocazia aniversării a zece ani, cele mai interesante articole de copertă din paginile revistei.
De ani buni s-a lansat ideea ca daca tinerii scoliti la cele mai bune universitati din lume – elitele noastre – s-ar intoarce sa lucreze in tara, economia Romaniei ar progresa mai repede. Insa, daca vorbiti cu studentii sau profesorii romani din strainatate, vor spune ca dorinta lor de afirmare profesionala e greu compatibila cu societatea de acasa. Si deci spera ca lucrurile vor merge mai bine. Deocamdata putini au intentia de a se intoarce, cum spune unul dintre ei, ”cu scopul de a schimba lucrurile in Romania”
Mihai Duduta invata la una dintre cele mai bune universitati din lume, Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT). Are o bursa completa, munceste in campus, in cercetare, e in echipa de dans a scolii si castiga concursuri de inventica. Are un viitor promitator si e multumit de existenta lui actuala. S-ar intoarce in Romania? "Nu. Nu sunt tentat sa ma intorc in tara. Personal, eu vreau sa devin cat mai bun in ce fac, si in Romania n-as avea resursele pentru asta." Este raspunsul pe care il va da nu numai el, ci multi alti romani, studenti sau oameni ce si-au terminat studiile in strainatate si au ales sa ramana in tarile respective.
"Nu cred ca exista un post in tara care m-ar putea convinge sa ma intorc, pentru ca e vorba despre mai mult decat un job bine platit in care sa am si posibilitatea sa fac ce-mi place", spune Duduta. Nu crede ca ar putea sa se adapteze usor intr-o Romanie ce traverseaza azi probleme pe care America le-a depasit de mult. "Vreau sa am o familie si vreau sa-mi pot creste copiii intr-o tara al carei sistem educational e bun, unde copiii au acces la locuri de joaca si unde poluarea din orase nu este atat de mare", sustine Duduta, premiat anul trecut la un concurs de inventica pentru o solutie de producere a energiei aleternative.
A plecat in SUA fiind olimpic la chimie si stiind foarte clar ca la facultatea unde invata in Romania ii va lipsi posibilitatea de a face cercetare. "Si nu vorbesc de cercetare de varf, cum se face la MIT, ci pur si simplu de un laborator unde sa nu ma tem sa sparg un vas pentru ca inlocuirea sa ar reprezenta 20% din bugetul laboratorului", spune Duduta, care se specializeaza in stiinta si ingineria materialelor.
La MIT sunt momentan in jur de 30 de studenti romani, daca numaram si studentii, si doctoranzii. Datele s-au schimbat in toamna aceasta, odata cu noul an universitar, si probabil ca s-au schimbat in bine. Presedintele Asociatiei Studentilor Romani de la MIT (RSA MIT), Emanuel Stoica, spune ca majoritatea studentilor romani beneficiaza de o bursa, de cele mai multe ori chiar integrala, asa cum e si cazul lui Mihai Duduta, iar doctoranzii ca Stoica primesc un stipendiu lunar ce le acopera costurile de cazare, masa si le asigura ceva bani de cheltuiala.
Duduta si-a propus sa invete in Statele Unite inca din clasa a noua, cand la olimpiada de chimie a cunoscut o tanara admisa la Princeton. "M-am gandit ca daca alti oameni inteligenti au ales sa faca asta, de ce n-as face-o si eu?". Asa ca a inceput sa candideze pentru burse. "Parintii m-au sustinut mereu, chiar de la inceput, si nu a fost nevoie sa-i conving eu ca acesta e cel mai intelept pas", spune el.
CITITI AICI ARTICOLUL INTEGRAL din decembrie 2009.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro