(P) 2020, cinci ani de la reglementarea pieţei româneşti de gambling

Postat la 20 decembrie 2019 120 afişări

(P) 2020, cinci ani de la reglementarea pieţei româneşti de gambling

Anul viitor se împlinesc deja cinci ani de la reglementările legislative implementate pe piaţa autohtonă a jocurilor de noroc în a doua jumătate a anului 2015, iar aşteptările statului român au fost confirmate. Doar în 2018 (raportul aferent anului în curs încă nu este finalizat), valoarea pieţei de gambling din ţara noastră a fost estimată la aproximativ 1 miliard de euro. Asta după ce, în 2017, bugetul de stat încasa din taxele plătite de operatorii de jocuri de noroc 1.314 miliarde ron.

În mediul offline numărul operatorilor licenţiaţi de slot machines se apropia de 300 la finalul anului 2018, cu peste 65.000 de aparate electronice de tip slot-machine licenţiate pe întreg teritoriul României.

Segmentul online este în continuare atrăgător

Şi în mediul online lucrurile au evoluat în permanenţă. De la 10 operatori ce au obţinut în 2016 licenţa ONJN clasa I pe 10 ani, astăzi avem 24 astfel de operatori de jocuri de cazino sau pariuri, iar piaţa rămâne una destul de atractivă, îmbogăţindu-se an de an.

Astfel, pare destul de clar că nu se poate încă vorbi despre o saturaţie a pieţei, iar cea mai bună dovadă în acest sens este evoluţia primului cazino online cu specific românesc, Vlad Cazino.

Lansat în 2018 de gigantul suedez Kindred Group special pentru jucătorii din ţara noastră, Vlad Cazino şi-a câştigat rapid locul în topul preferinţelor jucătorilor din România, diversificându-şi treptat oferta de jocuri. Iniţial, clienţii aveau acces la aproximativ 150 de sloturi, mese clasice de ruletă şi blackjack, dar şi bingo. Astăzi, numărul sloturilor a depăşit 300, a fost inclusă secţiune de Live Casino şi chiar în cursul lunii decembrie a fost lansată secţiunea poker la Vlad Cazino în cadrul căreia clienţii pot juca turnee de tip Hexapro - turnee rapide de doar 3 jucători la finalul cărora câştigătorul primeşte un premiu cu o valoare cuprinsă 1.5 şi 1.000 de ori miza.

Vlad Cazino nu este ultimul operator licenţiat ONJN, fiind urmat de încă 4 branduri, unul în 2018 şi 3 chiar în cursul acestui an.

3 avantaje induse de reglementarea pieţei de gambling din 2015

Pe lângă sumele importante pe care statul român le încasează din 2015 încoace, la capitolul plusuri se mai adaugă şi numărul semnificativ de angajaţi din domeniu, peste 45.000 la nivelul anului 2018, dar şi faptul că nivelul de protecţie al jucătorilor este acum la cele mai înalte standarde. De exemplu, în mediul online, spre deosebire de perioada de dinainte de 2015, în care jucătorii aveau acces la orice site de jocuri de noroc din lume, astăzi accesul către operatori nelicenţiaţi de către ONJN este restricţionat, iar cei licenţiaţi au trecut prin ample procese de verificare şi sunt supravegheaţi cu atenţie de organele de control din ţară dar şi din străinătate.

Legislaţia autohtonă privind jocurile de noroc se numără printre cele mai apreciate în Europa

La nivel european, trebuie precizat faptul că industria de gambling nu este reglementată în mod unitar, fiecare ţară stabilindu-şi un cadru propriu de reglementare. Îmbucurător este faptul că industria jocurilor de noroc din România, alături de cele ale unor ţări precum Marea Britanie sau Malta, sunt percepute drept foarte bine reglementate din punct de vedere legislativ, fapt ce se datorează în mare parte modului în care Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc a comunicat după anul 2013 (anul în care a fost înfiinţată această instituţie) cu majoritatea factorilor implicaţi în acest sector, pentru a pune la punct varianta finală a pachetului de reglementări din domeniu. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
piata,
reglementare,
jocuri de noroc,
operatori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.