Dans la frontiera

Postat la 14 noiembrie 2005 1 afişăre

In dans un partener conduce, iar celalalt isi sincronizeaza pasii cu primul. Eventualele desincronizari se pierd repede, iar in cazul in care conducatorul este ferm, premiul este ca si castigat.

In dans un partener conduce, iar celalalt isi sincronizeaza pasii cu primul. Eventualele desincronizari se pierd repede, iar in cazul in care  conducatorul este ferm, premiul este ca si castigat.

 

Saptamana trecuta, Romania a invatat sa isi sincronizeze pasii cu europenii, prin finalizarea noului contract cu EADS pentru realizarea sistemului integrat de securitate a frontierei de stat a Romaniei. E adevarat ca si europenii au invatat sa-i conduca un pic pe romani (la dans, va gandeati la altceva?). Noua varianta a controversatului contract prevede o reducere de pret semnificativa fata de cel initial si se va derula pana in 2009.

 

Ministrul administratiei si internelor Vasile Blaga spune ca reducerea pretului, de la minimum 650 de milioane de euro la 524,4 milioane de euro, este o consecinta a eliminarii tuturor suprapunerilor cu proiectele finantate din fonduri europene, fiind realizata si o imbunatatire calitativa si cantitativa a sistemului de securizare a frontierei. 

 

Eliminarea suprapunerilor sau ingerintelor cu proiecte finantate din alte fonduri va permite Romaniei sa beneficieze, in cadrul programului de modernizare a frontierei, de programele PHARE si de facilitatea Schengen, valoarea totala a fondurilor fiind estimata la peste 450 de milioane de euro.

 

Potrivit contractului, pana la 31 decembrie 2006 vor fi realizate modernizarile necesare in vederea realizarii unui nivel ridicat de control pe viitoarea frontiera externa a Uniunii Europene.

 

Contractul stabileste aplicabilitatea legislatiei italiene, insa normele juridice imperative din Romania vor prevala ca interpretare. Eventualele litigii vor fi solutionate de instantele competente din Roma. Forma anterioara a contractului stabilea ca documentul se va afla sub incidenta si va fi interpretat in conformitate cu legile Frantei.

 

Conflictele de jurisdictie sau de conventii sau tratate internationale fiind excluse, oricare dintre parti poate supune litigiul exclusiv instantelor de judecata competente din Paris. Partile au convenit, in cadrul negocierilor, sa aleaga un stat tert fata de Romania si tarile in care reprezentarea EADS este foarte puternica, pentru asigurarea unui echilibru in situatia unui eventual litigiu. Contractul semnat de MAI si EADS va permite realizarea, in doua etape, prima pana la sfarsitul anului 2006, iar a doua pana in 2009, a angajamentelor asumate de Romania in cadrul procesului de aderare la UE in ceea ce priveste securizarea frontierelor. Prima varianta a contractului a fost incheiata in luna august 2004, cu o valoare de 650 de milioane de euro, cu optiune de subcontractare de inca 350 de milioane de euro.

 

Proiectul presupunea achizitionarea si instalarea unor sisteme de supraveghere performante la frontiere, realizarea unor centre de comanda si control moderne, echiparea a peste 180 de sedii si centre de instruire ale Politiei de Frontiera romane. In luna februarie, Cabinetul Tariceanu a anuntat ca termenii contractului vor fi renegociati, pentru a se evita suprapunerile anumitor prevederi contractuale cu cele convenite prin programele PHARE. Modul in care a fost incheiata prima varianta a documentului a determinat conducerea Ministerului Administratiei si Internelor sa sesizeze Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie la jumatatea lunii iunie.

 

Unul dintre responsabilii pentru aceste "carente de fond si de forma, de natura sa prejudicieze eficienta achizitiei" si impotriva carora a fost formulata o plangere penala este fostul secretar de stat Toma Zaharia.

Ulterior, presedintele Traian Basescu a semnat un decret privind incetarea raporturilor de serviciu dintre Ministerul Administratiei si Internelor si Anton Gagiu, fostul sef al Unitatii de management a proiectului de securizare a frontierelor, derulat cu firmele Bearing Point si EADS. Primele sunete ale muzicii incep sa se auda la sfarsitul lunii octombrie, cand Comisia Europeana isi exprima ingrijorarea fata de capacitatea tarii noastre de a finanta managementul viitoarei frontiere a UE, avand in vedere intarzierea renegocierii contractului cu EADS, fiind foarte important sa existe fonduri nu doar pentru achizitionarea sistemului, dar si pentru intretinerea lui.

 

Aceasta concluzie a fost cuprinsa in capitolul 24 - Justitie si Afaceri Interne al raportului Comisiei Europene pentru Romania, in care compania EADS nu era nominalizata, fiind insa invocat in mod clar contractul semnat de autoritatile romane cu aceasta, in august 2004, pentru introducerea unui sistem integrat de management al frontierei.

 

Tonul cantecului este ritmat: "ingrijorari serioase ale autorilor raportului planeaza si asupra finantarii managementului de granita al tarii, intrucat nu s-a luat o decizie finala asupra marimii si scopului contractului semnat in luna august 2004 cu o companie care sa asigure o solutie integrata de securizare a frontierei. Este nevoie de actiuni imediate pentru clarificarea acestei probleme, astfel incat implementarea programului Schengen sa poata fi monitorizata atent. Este important sa se aloce fonduri suficiente, pe termen mediu si lung, pentru a atinge telurile legate de securizarea frontierei, inclusiv costurile de functionare si intretinere ale echipamentelor", precizeaza raportul CE.

 

In decembrie 2004, cand Romania a incheiat negocierile de aderare, a avut un capitol la care a stat extrem de prost, capitolul 24 privind justitia si afacerile interne. Pana la Raportul de monitorizare al CE, din octombrie, din acest capitol mai ramasese o singura problema nerezolvata, cea a securizarii frontierelor. Contractul cu EADS va trebui sa rezolve implicit indeplinirea acestei obligatii asumate in angajamentele de aderare, iar temerile legate de activarea clauzei de salvgardare sa dispara. Cum ziceam, sincronizare perfecta.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Dans la frontiera
/opinii/dans-la-frontiera-1004950
1004950
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.