Despre viitorul IT-ului romanesc
Industria IT romaneasca a aparut, de fapt, prin anii 1960 (cam cand m-am nascut eu), cand Romania era una din cele cinci tari din lume care proiectasera si construisera un calculator electronic.
Industria IT romaneasca a aparut, de fapt, prin anii 1960 (cam cand m-am nascut eu), cand Romania era una din cele cinci tari din lume care proiectasera si construisera un calculator electronic.
In 1986, absolveau facultatile de profil 3.000 de specialisti IT (fata de 1.000 in India), fata de 6-7.000 in 2004. In 1989, existau centre de calcul teritoriale in toate judetele tarii, exista Institutul de Tehnica de Calcul si Informatica (ITCI), care reunea peste 2.500 de specialisti de clasa, Romania exporta sisteme IT complexe catre Germania de Est, China etc. Romania fabrica atunci calculatoare personale (PC-urile de azi in copilaria lor), minicalculatoare (Independent) si calculatoare mari (main-frame-urile Felix). Platforma Pipera impreuna cu Calea Floreasca si zona Baneasa constituiau un puternic parc tehnologic care reunea zeci de institute de cercetare si fabrici de high-tech. Productia de high-tech a Romaniei mergea aproape in intregime catre piata interna si piata tarilor comuniste din Europa de Est (asa-numita CAER).
In 1990, o data cu venirea democratiei si schimbarea sistemului in toate tarile din Europa de Est, atat piata interna romaneasca, cat si piata CAER au disparut dintr-o data, in conditiile in care in Romania erau zeci de mii de specialisti in zona high-tech.
Industria IT din Romania a avut una din cele mai spectaculoase dezvoltari din toate industriile tarii. Asta s-a intamplat pentru ca IT-ul are nevoie de investitii relativ reduse, este putin influentat de instabilitatile cadrului legal, a beneficiat de un "pool" de talente datorita calitatii superioare a scolii romanesti. Totodata, IT-ul romanesc a avut de castigat de pe urma tendintei mondiale de outsourcing.
Ce s-a schimbat incepand din 2004? Romania a incetat sa fie o sursa "ieftina" de outsourcing. In medie, costul unei ore de outsourcing din Romania este peste zece euro, ceea ce face ca Ucraina, Croatia sau Moldova sa devina tari mult mai ieftine. Dar Romania si-a facut deja un nume si datorita unor achizitii majore intamplate pe piata. Un exemplu: Forte a fost recent cumparat de Siemens.
Tendintele viitoare indica folosirea companiilor romanesti intr-un "good outsourcing", adica in outsourcing care se ca-racterizeaza prin ingeniozitate, creativitate si nu in ultimul rand prin cost scazut.
Datorita apropierii salariilor personalului IT din Romania de cele ale specialistilor din Uniunea Europeana, multi dintre cei plecati in UE sau SUA se vor intoarce si vor fonda firme care vor creste si mai mult calitatea serviciilor oferite de companiile romanesti. De asemenea, cerinta pentru dezvoltarea de soft pe piata interna va creste din cauza dezvoltarii companiilor romanesti si a cresterii numarului companiilor multinationale care isi deschid filiale in Romania.
O alta tendinta este crearea de clustere, pentru a creste eficienta activitatilor de marketing si "dimensiunea" firmelor - este mult mai usor sa prezinti un cluster cu 400 de dezvoltatori decat o firma cu douazeci de angajati.
George Haber, nascut in Oradea, locuieste acum in Statele Unite, unde a fondat companiile CompCore Multimedia, GigaPixel si Mobilygen.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro