Imblanzirea bancilor
Dupa ce au petrecut mai mult de un an salvand firme ca AIG, Northern Rock sau Royal Bank of Scotland, de la inceputul anului 2010 guvernele din intreaga lume au lucrat la reglementari noi pentru institutiile financiare.
n opinia mea, procesul de re-reglementare a bancilor este absolut necesar si incepe sa aiba tot mai multa sustinere politica. Metodele pe care executivul le-a utilizat in relatia cu asa zisele banci "too-big-to-fail", au creat un decalaj moral intre Wall Street si Main Street. Intre 1933 si 1999, conform legii Glass-Steagall, bancile comerciale erau restrictionate de la a subscrie actiuni si obligatiuni iar bancile de investitii nu aveau dreptul sa preia depozite de la clienţi. Se pare ca o cauza foarte plauzibila a actualei crize bancare la nivel mondial ar putea fi abrogarea din anul 1999 a legii Glass-Steagall, care a oferit gigantilor financiari o putere greu de controlat.
Pe 12 ianuarie, presedintele Barack Obama a anuntat un plan de a colecta 120 miliarde de dolari pe o perioada de 10 ani, printr-o taxa aplicata institutiilor financiare, cu scopul de a recupera pierderile din programul Troubled Asset Relief Program (TARP). "Orice impozit nou este intotdeauna mai complicat de implementat decat s-a anticipat ", a spus Ed Kleinbard - profesor de drept de la Universitatea South California. Kleinbard a adaugat ca Marea Britanie se luptă deja pentru a implementa impozitarea cu 50% a bonusurilor in valoare mai mare de 25.000 de lire sterline obtinute de bancheri. Unii politicieni se tem ca o impozitare mai ridicata ar cauza plecarea a 9000 de bancheri din tara.
Cu toate acestea, se pare ca Statele Unite nu va impozita nici bonusurile obtinute pe Wall Street si nici veniturile obtinute din prestarea de tranzactii financiare. Conform estimarilor analistilor, cele mai mari 10 banci din SUA preconizeaza sa obtina venituri nete de 45 miliarde de dolari in 2009. Este evident pentru toata lumea ca acest plan este o masura politica, cu tendinte clare de populism. Bancile au rambursat guvernului SUA 165 miliarde de dolari anul trecut, permitand guvernului sa recupereze aproximativ doua treimi din investitiile sale totale in sistemul bancar. Conform Departamentului de Trezorerie, TARP a primit 12,9 miliarde de dolari in comisioane, dividende si dobanzi, altfel spus o rentabilitate de 8 % la investitii sale bancare.
Pe 22 ianuarie, presedintele Barack Obama a facut publice intentiile sale de a reduce activitatea de "proprietary trading" din cadrul sectorului bancar. Obama a propus sa se limiteze marimea activelor bancilor si sa li se interzica bancilor posibilitatea de a investi in fonduri speculative. Unele tari europene, inclusiv Marea Britanie, forteaza insa firmele sa isi reduca riscul prin cresterea rezervelor de capital. Planul presedintelui Obama este de a gasi sprijin politic in Europa. Pe de o parte, ministrul de finante francez Christine Lagarde a declarat: "In cazul in care bancile se angajeaza in activitati de risc foarte mare, acestea pot pune in pericol banii deponentilor lor". Pe de alta parte, cancelarul Exchequer Alistair Darling a exclus sugestiile lui Mervyn King - guvernatorul Bancii Angliei, ca bancile de investitii sa nu mai atraga depozite de la consumatori, sustinand ca aceastea desfasoara operatiuni de trading pentru beneficiul lor si nu pentru beneficiul clientilor lor.
Consiliul de Stabilitate Financiară (FSB), care coordoneaza reglementarile financiare ca urmare a crizei economice globale, trebuie sa adopte un plan final pana in octombrie 2010. Pana atunci, orice miscare unilateral luata de catre orice guvern ar putea crea diferente substantiale in cadrul mecanismului financiar global, urmate de posibilitati de speculare de catre investitori.
Pentru alte detalii si puncte de vedere pe diverse teme, va astept pe http://toniiordache.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro