Nina Irimia, consultant în accesarea fondurilor UE şi fondator Upscale Smart Consulting: Fondurile europene - cum să transformaţi banii în profituri pe termen lung

Autor: Nina Irimia Postat la 13 august 2024 498 afişări

Nina Irimia, consultant în accesarea fondurilor UE şi fondator Upscale Smart Consulting: Fondurile europene - cum să transformaţi banii în profituri pe termen lung

Pentru ca banii europeni să devină succese româneşti, este nevoie de oameni pricepuţi, care să transforme oportunităţile de finanţare nerambursabilă în proiecte funcţionale, cu impact semnificativ în economie. Iată cum se vede viitorul finanţărilor europene, din perspectiva furnizorului de servicii de consultanţă:

De la ideea de business la finanţare: care este traseul optim?

Ce-a fost înainte: ideea de business sau sursa de finanţare? Mulţi antreprenori au reuşit să îşi dezvolte propriul business în baza unui plan de afaceri realist şi relevant pentru piaţă, independent de existenţa unei oportunităţi de accesare a fondurilor nerambursabile.

Când este bine să aplicaţi pentru finanţare de la UE şi ce programe să accesaţi?

Identificarea celei mai bune surse de bani europeni reprezintă un moment critic pentru firme, deoarece alegerile greşite pot compromite şansele de reuşită. Un rol deosebit de important îl au aici factorii de decizie din companie: asociaţii, administratorul, directorul economic, managerul operaţional. Ei vor stabili valoarea investiţiei, echipamentele şi tehnologiile de achiziţionat, nivelul şi sursele de co-finanţare, crearea de noi locuri de muncă.

Dificilă decizie, dar nu faceţi greşeala de-a o externaliza către firme de consultanţă în fonduri europene. Vi se pare ciudat că această recomandare vine tocmai de la un consultant? După 20 de ani de experienţă, cu numeroase proiecte derulate în diverse domenii economice, vă pot spune că evaluarea realistă a propriei afaceri reprezintă cheia succesului.

Finanţarea nerambursabilă vine la pachet cu o serie de obligaţii pentru firme. Trebuie să cunoaşteţi în detaliu condiţiile, şi da, aici intervine şi consultantul, pentru a alege traseul optim către banii europeni şi timingul oportun pentru businessul vostru. Dar decizia vă aparţine. Sau, cum spune Jerzy Gregorek: Hard decisions, easy life. Easy decisions, hard life...

Drepturi şi obligaţii în accesarea fondurilor nerambursabile 

Acesta este momentul în care intervine consultantul în fonduri europene. Vă asigură ghidajul profesional prin etapele pre si postaccesare, cu respectarea procedurilor şi reglarea impactului pe care îl are un astfel de proiect asupra activităţii operaţionale a firmei. În special in timpul derularii unui astfel de proiect, vă veţi confrunta cu presiune pe cash-flow, generată de alocarea de resurse pentru finanţarea activităţilor din proiect, dar şi cu modificări în structura de personal generate de obligaţia de a crea noi locuri de muncă. Provocările trebuie identificate în timp util şi rezolvate în timp real, pentru că timpul înseamnă bani, mai ales în domeniul finanţărilor europene.

Merită efortul? Da! Prin accesarea de fonduri nerambursabile, compania voastră se poate dezvolta într-un ritm accelerat şi la costuri mai reduse, în comparaţie cu finanţarea din alte surse sau utilizarea resurselor proprii. Dar nerespectarea condiţiilor asumate şi perioadele relativ lungi de la depunerea proiectului până la achiziţionarea propriu-zisă de echipamente reprezintă un risc pe care trebuie să-l gestionaţi în mod profesionist. Alegeţi o persoană cu experienţă în proiecte similare cu al vostru, care să cunoască în detaliu drepturile şi obligaţiile firmelor beneficiare de fonduri europene.

Programele de finanţare au cerinţe diferite de la un domeniu la altul, chiar şi în cadrul aceluiaşi sector economic. De aceea, este nevoie de specialişti care au reuşit să implementeze cu succes proiecte complexe în domeniul vostru de activitate, în perioade economice dificile, ce necesită proactivitate şi dinamism. Deşi este vorba despre fonduri europene, cunoaşterea cadrului legislativ naţional şi a specificului de business local reprezintă criteriile pentru selectarea unui consultant în fonduri nerambursabile.

Ce oportunităţi au firmele care caută finanţări nerambursabile în 2024?

În perioada 2021-2027, Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă, Programele Regionale şi Fondul pentru Tranziţie Justă au reprezentat principalele surse de finanţare pentru firmele pe care le-am ghidat în implementarea proiectelor pe fonduri nerambursabile.

În această perioadă, se pune accent tot mai mult pe proiecte pentru creşterea competitivităţii

IMM-urilor prin inovare, dar şi pe digitalizare şi eficienţă energetică, cu respectarea principiilor de mediu. În paralel cu finanţările directe pentru IMM-uri, prinde contur o nouă linie de finanţare, cea pentru crearea unor centre de afaceri şi incubatoare de business la nivel regional. Oportunităţi există, cu siguranţă, însă o evaluare realistă a nevoilor afacerii şi a potenţialului de creştere va aduce şi răspunsul la întrebarea dacă fondurile nerambursabile sunt sau nu calea spre succes.   

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.