PR in loc de publicitate

Postat la 19 iunie 2007 1 afişăre

Doua dintre cele trei mari companii producatoare de tigari de pe piata romaneasca au facut conferinte de presa in ultimele trei luni. O premiera nu doar pentru ca strategia de comunicare indica o deschidere brusca, ci mai curand pentru ca o astfel de strategie chiar exista. Si totul se datoreaza integrarii.

Doua dintre cele trei mari companii producatoare de tigari de pe piata romaneasca au facut conferinte de presa in ultimele trei luni. O premiera nu doar pentru ca strategia de comunicare indica o deschidere brusca, ci mai curand pentru ca o astfel de strategie chiar exista. Si totul se datoreaza integrarii.

 

Saptamana trecuta, liderul pietei romanesti de tigari, British American Tobacco (BAT), ce detine o cota valorica de piata de 39,3% si-a prezentat proiectele de implicare in viata comunitara. Proiecte ce nu sunt singulare, ci au corespondent in aproape toate companiile, fie ele autohtone sau corporatii multinationale. Surpriza a venit insa din avalansa de informatii financiare, de la Paul Ogborn, managing director al BAT, ce a oferit raspuns la sumedenia de curiozitati: previziunile pentru anul in curs vizeaza afaceri in crestere cu 18%, pana la 450 de milioane de lire sterline (663 mil. euro); anul trecut, profitul net a crescut cu 47%, depasind 40 de milioane de euro; investitiile totale au ajuns la 140 de milioane de euro; investitii in training pentru anul in curs de 500.000 de euro; tinta pentru finalul anului - o cota de piata de 40%; "in jur de zece lansari de produse noi, in 2007, din care sase sunt deja pe piata". Acestea sunt doar cateva exemple de informatii puse "pe masa" de BAT, dar pentru care orice jurnalist din domeniul economic si-ar fi facut un titlu de glorie din a le afla. Pentru ca in ultimii cinci ani, nici una dintre cele trei mari companii producatoare de tigari (BAT, Philip Morris, Japan Tobacco International) nu a facut conferinte de presa, si, mai mult, erau si foarte retinute in a vorbi despre "detaliile" financiare.

 

Philip Morris, care ocupa locul al doilea pe piata romaneasca, a dat tonul noii mode in comunicare prin conferinta de presa pe care a organizat-o in aprilie. Si cel mai probabil ca si ocupanta locului al treilea in ierarhia vanzarilor de tutun de pe piata romaneasca, Japan Tobacco International, pregateste o actiune similara. Care a fost insa declicul ce a pus punct unei taceri de cativa ani? Poate ca este vorba despre o simpla coincidenta, dar dispozitia de comunicare pe subiecte de business, altadata "impertinente", coincide in mod izbitor cu interzicerea totala a publicitatii la produsele din tutun, conform normelor comunitare. De la inceputul acestui an, tigarile au parasit panotajele si presa scrisa, dupa ce disparusera din media audiovizuala de ani buni. Comunicarea altadata nemijlocita trebuie sa urmeze acum drumuri intortocheate pentru a ajunge la fumator. E adevarat, pentru promovarea tigarilor se cladeste acum o intreaga industrie prin care consumatorul e bombardat de mail-uri, telefoane, SMS-uri, mesaje altminteri personalizate si care au avantajele lor. Dar cer eforturi mai mari: pentru ca mesajul sa ajunga la acelasi numar de fumatori ce vedeau altadata reclama fie pe panotaj, stand in masina la semafor, fie rasfoind revista preferata, acum o armata intreaga de oameni trebuie sa butoneze tastaturi, telefoane sau sa lipeasca plicuri ce contin mesaje de prezentare si promovare a produselor noi. Pentru ca daca fumatorul nu afla ca s-a lansat un nou produs, n-are nici un motiv sa-l cumpere si sa-l incerce. In conditiile in care numai BAT si-a programat pentru 2007 nu mai putin de zece lansari de noi produse, e clar ca interzicerea publicitatii n-a scos companiile producatoare de tigari din afaceri. Cu siguranta ca departamentele de promovare au cam la fel de multa treaba ca si in alti ani.

 

Nu e de mirare, in aceste conditii, in care mesajele n-au disparut, dar s-au disipat, ca presa a capatat brusc mai multa valoare in ochii companiilor din domeniu. Pentru ca interesul jurnalistilor a fost viu si in anii trecuti, macar prin dimensiunea pe care o are piata tigarilor, ce a ajuns in 2006 la 1,4 miliarde de euro, fiind cea mai mare piata de bunuri de larg consum din Romania. Doar vanzarile de bere ii sunt "aproape", la o distanta de cateva sute de milioane de euro. Si la distanta vor ramane si in continuare, pentru ca piata tigarilor se va dubla, ca valoare, in urmatorii trei ani, ajungand aproape de 3 miliarde de euro, din cauza cresterilor (asteptate) ale preturilor la tigari. Pentru a ajunge la acelasi nivel ca si in Uniunea Europeana, accizele trebuie sa creasca atat de mult, incat pretul la raft va ajunge, in urmatorii trei ani, la 10 lei pentru un pachet ce costa acum 5 lei.

 

Chiar si cu pretul actual, ce va creste la 1 iulie cu circa 20 bani pe pachet, vanzarile de tigari sunt, in valoare, cele mai importante de pe toata piata romaneasca a bunurilor de larg consum. De pe urma lor, bugetul de stat colecteaza anual taxe si impozite ce se invarte in jurul a unui miliard de euro.

 

Cu asemenea valori la mijloc, atentia presei va fi din ce in ce mai vie, cu atat mai mult cu cat si departamentele de comunicare ale companiilor din domeniu devin tot mai interesate sa discute. Daca outdoor nu mai e, macar PR sa fie. Si, la nevoie, chiar presa economica.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PR in loc de publicitate
/opinii/pr-in-loc-de-publicitate-1009550
1009550
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.